Priopćenje International Council of Design ico-D povodom MUP-ovog povlačenja nagrađenih rješenja registarskih tablica

Objavljeno: 11.04.2015.

"Svjetski savjet dizajna ico-D izražava apsolutnu podršku svom članu, Hrvatskom dizajnerskom društvu HDD, u protestu na odluku Ministarstva unutarnjih poslova vezanom uz natječaj registarskih tablica" - tekst prenosimo u cijelosti u nastavkuMontréal, 11. travnja 2015.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Svjetski savjet dizajna ico-D
izražava apsolutnu podršku svom članu, Hrvatskom dizajnerskom društvu HDD, u protestu na odluku Ministarstva unutarnjih poslova vezanom uz natječaj registarskih tablica.

Kao svjetski savjet koji se već preko 50 godina bavi uspostavom i unapređenjem statusa te standarda struke, iskreno smo šokirani odlukom MUP-a te načinom na koji je donesena. Premda zastupamo preko 200 udruženja iz 60-ak zemalja u svijetu, ovakvo elementarno nepoštivanje struke rijetko viđamo, čak i u najnerazvijenijim regijama svijeta s malo razumijevanja vrijednosti i uloge dizajna.

Smatramo da je MUP, prije raspisivanja natječaja, trebao uspostaviti jasne kriterije (uključujući i istraživanje javnog mijenja, ukoliko je to bilo potrebno), uključiti struku već u fazi izrade tih kriterija, te na temelju toga dizajnerima dati jasan projektni zadatak s obaveznim elementima. Jednom kad je natječaj raspisan, MUP se kriterija morao držati te obraniti odluku, a time i čast i integritet članova ocjenjivačkog suda u javnosti, a učinio je potpuno obrnuto.

Mijenjanje odluke nakon što je donesena pokazuje nepoštivanje struke, stručnih kriterija te nedostatak elementarne hrabrosti da se iza svojih odluka stane. Ideja da se na postojeće rješenje post festum nalijepi dodatni element je amaterska, diletantska i pokazuje da MUP sam ne razumije svoju ulogu kao naručitelja usluga profesionalnog dizajna.

Registarske tablice dio su cjelokupnog imagea koji zemlja pokazuje. Čini nam se da ovdje postoji temeljno brkanje pojmova patriotizma/nacionalnog ponosa i brendiranja/vizualnog predstavljanja zemlje. Nedavni sjajni primjeri redizajna novčanica i putovnica u Norveškoj pokazuju visoku razinu svijesti o dizajnu kao pokretaču modernog, suvremenog imagea zemlje. Htjeli to priznati ili ne, Hrvatska je u svijetu više prepoznata po kvadratićima na nogometnim dresovima, nego po grbu. A korištenje segmenta od dva kvadrata (koji potiču iz grba) pametan je način aplikacije tog identiteta na mali format, što registracijska tablica jest.

O ideološkim i političkim komponentama ove odluke sud ne možemo donositi, ali kao svjetski lider struke odbijamo mogućnost da se dizajn valorizira na temelju sviđanja ili ne sviđanja, već isključivo stručnim kriterijima, bez naknadnih ustupaka politički motiviranim diletantskim protestima.

Prateći brojne natječaje diljem svijeta koji se odnose na nacionalna obilježja, smatramo da je jedina prihvatljiva praksa prepustiti taj rad struci koja se tim pitanjem ozbiljno bavi, a Hrvatska takve stručnjake ima. Javno mijenje mijenja se vremenom, edukacijom i ustrajnošću, a publika gotovo uvijek negativno reagira na promjene, pogotovo progresivnog tipa. Povijest dizajna, povijest umjetnosti, ali povijest i znanosti pune su primjera koji to potvrđuju.

Upravo stoga naručitelji dizajna, a pogotovo kad se radi o najvišem nivou Vlade i Ministarstava, imaju ogromnu odgovornost da javnost educiraju i da budu lideri u usvajanju modernog promišljanja dizajna i vizualnih komunikacija kojim će se Hrvatska predstavljati u svijetu te biti primjer društvu kako se ozbiljno tretira struka.

Iva Babaja, Predsjednica International Council of Design ico-D
Upravni odbor International Council of Design ico-D

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook