Hungry Designers na izložbi Ventura Lambrate u sklopu milanskog tjedna dizajna

Objavljeno: 11.04.2015.

Tijekom Milanskog tjedna dizajna od 14. do 19. travnja, u sklopu 6. izdanja internacionalne izložbe dizajna Ventura Lambrate u organizaciji mreže Organization in Design, još će jednom inozemnoj publici biti predstavljen projekt Hrvatskog dizajnerskog društva Hungry Designers.

Hungry Designers je izložba dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu na kojoj svoje radove predstavlja dvadesetak hrvatskih dizajnera i dizajnerskih timova. Kustoska koncepcija izložbe proizašla je iz platforme Design Tourism, koja cilja povezati dizajn i dizajnersku struku sa sektorom turizma, a u ovoj prilici fokus je stavljen na autentičnu domaću gastronomiju, na dizajn hrane, recepata, produkata te scenarija pripreme hrane.

Unutar niše dizajna u turizmu, izložba Hungry Designers podcrtava njegov gastronomski potencijal. Projekti koji će biti predstavljeni na izložbi propituju stereotipe vezane za hranu, reinterpretiraju tradicijske načine pripreme hrane te nove oblike konzumiranja hrane i promišljanja gastronomske ponude, kroz dizajn proizvoda, scenarija i usluga. Izložba je dosad bila pokazana u sklopu Dana D u Zagrebu, u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji, te na Vienna Design Weeku 2013.

Kustosice projekta su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović, a dizajneri i dizajnerski timovi čiji proizvodi čine izložbu su Ana Rimac, Filip Havranek i Kristina Lugonja, Ivan Dorotić i Luka Borčić, Nikola Radeljković i Igor Zanzerović, Vlatka Leskovar, Branimir Paškvan, Manufakturist, Oaza, Sonda, Noel Šuran i Davorka Tumpić, Đurđa Prettyface i Vedran Klemens, Superstudio 29 te Mirna Raduka i Karmen Kolombo.

Lokacija:
Ventura 14, Ventura Lambrate, Milano

Otvorenje u sklopu Opening Night Ventura Lambrate:

Srijeda (15. 4.): 20:00 – 22.00h

Program


Vodič za posjetitelje

VIše o projektima i gostovanju

-------------------------------------
VENTURA LAMBRATE 2015 (14. – 19. 4.)

RADNO VRIJEME
Utorak (14.4.) – Subota (18.4.): 10:00 – 20:00h
Nedjelja (19.4.): 10:00 – 18:00h

OTVORENJE
Srijeda (15. 4.): 20:00 – 22.00h
-------------------------------------

O projektu:

"Ono što Hungry Designers čini zanimljivom i profiliranom kolekcijom projekata jest činjenica da ih gotovo redom karakterizira utemeljenost na istraživanju lokalnih kultura, tehnologija proizvodnje ili proizvodnih i prirodnih resursa, usredotočenost na komuniciranje značenja te ambicija stvaranja autentičnog, kontekstualno utemeljenog proizvoda održivog za masovnu ili manufakturnu proizvodnju. To nisu samo projekti „s hranom“, ili „za hranu“, nego i projekti koji govore o hrani ili o ljudima koji je proizvode i onima koji je konzumiraju, predmeti koji stimuliraju korisnika da kroz igru i interakciju nauči pripremati hranu, ili čak (u jednom slučaju) predlažu čitav dalekosežan novi sustav proizvodnje. Budući da je Hungry Designers prije svega ipak izložba, a radovi su većinom prototipovi i prijedlozi, pitanje je koji će od njih, kada i na koji način zaživjeti. No upravo zahvaljujući konceptualnom, istraživačkom i problemskom karakteru čitavog projekta otvoren je svojevrsni prostor za promišljanje, promociju, pa i zagovaranje dizajna u jednom specifičnom području. A hedonistički ton cijele te priče svakako je stimulativan adut u ova nestimulativna krizna vremena."
- Iz teksta Hrana za dizajnere Marka Goluba

http://designtourism.org/

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook