Javno očitovanje HDD-a o povlačenju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica Republike Hrvatske

Objavljeno: 09.04.2015.

Hrvatsko dizajnersko društvo izražava zabrinutost zbog informacije o neusvajanju nijednog od tri nagrađena rješenja u natječaju Ministarstva unutarnjih poslova za dizajn novih registarskih pločica, te zbog povlačenja odluke o usvajanju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica autora Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića i Luke Reichera i suradnika Borisa Ljubičića.

Apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova da u skladu s rezultatima natječaja, odnosno odlukom mjerodavnog višečlanog Ocjenjivačkog suda sastavljenog od relevantnih stručnjaka, implementira stručno elaborirano i suvremeno rješenje, koje je ujedno i prvonagrađeno natječajno rješenje, te da na taj način izrazi dosljednost i poštovanje u provođenju vlastite natječajne procedure, kao i poštovanje prema neovisnim strukovnim kriterijima.

Smatramo da izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih unaprijed poznatih kriterija i objavljenog projektnog zadatka, ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike, nego racionalan, argumentiran i profesionalan te polaziti od strukovnih standarda.

Neprihvaćanje suvremenog vizualnog jezika kojim komuniciraju sva tri nagrađena natječajna rješenja govori nam, nažalost, o zastarjelosti pogleda na vizualnu komunikaciju i razvoj suvremenog nacionalnog identiteta, o nepostojanju suvremene vizualne kulture, o nepostojanju osjećaja za granicu iza koje se o stručnim odlukama konstruktivno dogovara sa strukom, te konačno - o nepoštivanju institucije javnog natječaja od strane iste ustanove koja ga je raspisala i čije bi vrijednosti trebala braniti.

HDD otvoreno izražava podršku nagrađenom autorskom rješenju koje uključuje osuvremenjivanje vizualnog identiteta hrvatske države, prepoznatog od strane dizajnerske zajednice.

Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook