Reakcija na objavu natječaja "Izbor Vizualnog identiteta brenda „Hrvatska“ za Hrvatsku turističku zajednicu"

Objavljeno: 23.03.2015.

Povodom objave natječaja “Izbor Vizualnog identiteta brenda „Hrvatska“ za Hrvatsku turističku zajednicu”, Hrvatsko dizajnersko društvo apelira da Hrvatska turistička zajednica korigira raspis u segmentu koji se tiče sažetka dizajnerskog zadatka i uvjeta sudjelovanja u natječaju za profesionalne dizajnere.

Objavljeni raspis natječaja napisan je nestručno u sljedećim segmentima:

1. Sažetak projektnog zadatka u sadržajnom i u formalnom smislu ne zadovoljava kriterije dizajnerske struke.

Dokument ne nudi definicije o glavnim atributima Hrvatske na koje se istovremeno referira prilikom traženja rješenja (navodi se tajnost strateških dokumenata). Raspis ovog iznimno kompleksnog zadatka u cjelini je nejasan, nerazumljiv, konfuzan, te pokazuje elementarno nepoznavanje stručne dizajnerske terminologije, čime se narušava razumljivost i time svrsishodnost samog projektnog zadatka.

2. Projektni zadatak diskriminira profesionalne dizajnere kojima nije omogućeno sudjelovanje u natječaju ukoliko djeluju samostalno, odnosno kroz druge pravne oblike, osim trgovačkih društava.

Hrvatsko dizajnersko društvo smatra da raspis poziva na sudjelovanje u trenutnom obliku ne obećava kvalitetan ishod, odnosno da ne može rezultirati stručnim, autentičnim i kontekstualnim rješenjem za potrebe hrvatskog turizma te da bi ovaj zanimljiv projektni zadatak od nacionalnog interesa svakako morao biti adekvatno popraćen stručnim pristupom u segmentu dizajna.

Izražavamo žaljenje što HTZ nije smatrala potrebnim konzultirati se sa strukom prilikom rada na raspisu i nadamo se da je još moguće nadoknaditi ovaj propust te stojimo na raspolaganju za sva pitanja i pomoć.

Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva
________________________________________
Objavljeni natječaj može se vidjeti ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook