Drugarica à la mode – odijevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960.

Objavljeno: 04.12.2014.

U petak, 5. prosinca 2014. godine s početkom u 19 sati u prostoru Zelene akcije prof. Ante Tonči Vladislavić, voditelj CIMO / Centra za istraživanje mode i odijevanja, održat će predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse, pod nazivom ''Drugarica à la mode – odijevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960.''Predavanje prati projekt istraživanja fenomena odijevanja i mode u Zagrebu od 1945. do 1960. godine (prikazano na izložbi u MSU, 2006. g.). To razdoblje iznimno je zanimljivo jer pokazuje sudar dviju ideologija – socijalističke i građanske, dva svjetonazora – istočnog i zapadnog, dva modna stereotipa – ne-modne “drugarice” i pomodne “gospođe s memorijom” (nekadašnje ''milostive''), što će kasnije, utjecajem Diorova New look-a, rezultirati novim hibridnim stereotipom – “drugarice – gospođe''. Modni će diskurs biti označen prisutnošću ambivalencije propagiranog ideološkog tipa ne-modne drugarice i želje za pomodnošću gospođe.

U tom će se sukobu postupno uspostavljati specifičan pogled na odijevanje i na modu, pa se može reći da je Zagreb primjer brzog pristajanja na modne izazove, usprkos ideološkoj rigidnosti politički krojenog kolektivnog tijela. Iako početno ignorirana i tiha, žudnja preko mode zaposjeda i mijenja individualno modno tijelo manifestirajući subverzivnu snagu kojom erodira i najrigidniji politički diktat.

Kroz seriju predavanja ‘’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’’ predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne pomodnosti.

Predavanja ‘’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’’ održavaju se tijekom studenog i prosinca svakog petka u 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Zagreb, Frankopanska 1.
Projekt se realizira uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

KONTAKT CIMO
Phone: + 385 1 48 47 619.
Mobile: + 385 91 50 86 274.
Email: cimo.info.hr@gmail.com

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook