JUGOTON - ISTOČNO OD RAJA 1947. - 1991.

Objavljeno: 20.10.2014.

U ponedjeljak 20. 10. u 19 sati u Tehničkom muzeju otvara se izložba "Jugoton - istočno od raja, 1947. - 1991." Izložba je rezultat suradnje između umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Tehničkog muzeja, a posvećena je vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije. Kroz primjere dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti i prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne muzike.

Na izložbi će biti prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Biti će izloženi znakovi i logotipovi; arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka i dokumentarnih fotografija.

Među mnogobrojnim zbirkama Tehničkog muzeja u kojima se čuva hrvatska nacionalna baština nalaze se i zbirke unutar kojih se čuvaju strojevi i uređaji za proizvodnju gramofonskih ploča i kaseta, nosači zvuka te gramofoni i magnetofoni. Tehnički aspekt izložbe prati proizvodnju nosača zvuka zastupljenu strojevima i uređajima iz bivše tvornice Jugoton kojima se predstavlja proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka.

U sklopu izložbe održat će se nekoliko druženja i razgovora s urednicima, glazbenicima i dizajnerima. Uz izložbu biti će otisnut bogato opremljen katalog, a Croatia records objavit će CD box - reizdanje devet originalnih extended play singlova domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina.

Autori projekta, koncepcije izložbe, kataloga i CD izdanja: Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić. Suradnici autorskih cjelina: Jasna Galjer, Andreja der Hazarijan Vukić, Branko Kostelnik, Veljko Lipovščak, Dean Vuletić. U projektu su sudjelovali: Želimir Babogredac, Mirko Bošnjak, Veljko Despot, Aleksandar Dragaš, Pero Gotovac, Ivan Ivezić, Đorđe Kekić, Vojno Kundić, Dubravko Majnarić, Siniša Škarica.
Vizualni identitet: NJI3.
Postav izložbe: Maša Milovac, Jan Pavlović.

Projekt je ostvaren uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Više informacija: http://tehnicki-muzej.hr/hr/press/jugoton---istocno-od-raja-_1947.---1991._,183.html

izvor: Tehnički muzej

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook