HOLGER VAN DEN BOOM: PRINCIP DIZAJNA. Zašto živimo u eri dizajna

Objavljeno: 03.10.2014.

U izdanju naklade Breza objavljeno je hrvatsko izdanje knjige Holgera Van Der Booma: Princip dizajna - Zašto živimo u eri dizajna. Knjigu je s njemačkog izvornika prevela Svjetlana Lončarić.

Holger van den Boom rođen je u u Kielu 1943. godine. Obrazovao se za grafičara, a zatim je studirao filozofiju, lingvistiku, matematiku, psihologiju i pedagogiju. Izbor studija svjedoči o njegovoj dalekovidnosti što je u našem vremenu promjena s nekontroliranim ubrzanjem bilo odlučujuće za njegov znanstveni razvitak. Studij filozofije završio je u Kölnu 1974. kao učenik Lothara Eleya i drugih fenomenologa tzv. kölnskog kruga (L. Landgrebe, P. Janssen W. Kleskes). Nakon više namještenja na njemačkim sveučilištima, od 1982. radi kao profesor industrijskog dizajna na sveučilištu u Berlinu, a od 1986 postaje predstojnik Instituta za vizualna istraživanja i kompjutersku grafiku Visoke škole za likovne umjetnosti i vizualna istraživanja u Braunschweigu. Težište njegova rada je multidisciplinarna i transdisciplinarna informatika dizajna.

U nas je 1988. prevedena njegova knjiga Digitalna estetika koja bi i danas mogla poslužiti kao izvrstan udžbenik informatike za učenike viših razreda svih srednjih škola.
Boomova knjiga Princip dizajna. Zašto živimo u eri dizajna (Kassel 2011) predstavlja izvrstan iskorak iz laičkog, nemeritornog pa i pogrešnog razumijevanja dizajna. Dizajn nas opskrbljuje estetikom svakodnevice i kao takav uživa dobar glas. Ljude vesele lijepo oblikovane stvari. Pa ipak dizajn je, prema Boomu, ambivalentan. U dubini njegova značenja skriva se načelo koje nadmašuje svaku estetiku i zahvaća gotovo sva područja života. Bit dizajna je da je on na širokoj fronti kreativno inovativno djelovanje u realnom svijetu zamijenio činjenjem prema unaprijed danim klišejima i poželjnim efektima. Djelovanje se zbiva neposredno “oči u oči” s nekim realnim životnim problemom, činjenje naprotiv ubacuje u kreativni čin tehnološki međusvijet koji ne otkriva realitet, nego ga artificijelno stvara. Takvi prividni realiteti manipuliraju adresata umjesto da ga osvješćuju i podržavaju u rješavanju njegovih životnih problema.

Ta je manipulacija dizajnom kao prividnim realitetom naročito opasna u oblasti društvenih i političkih odnosa gdje se na mjesto ozloglašene birokracije ubacila dizajnokracija koja obmanjuje građane artificijelnim rješavanjem njihovih problema. Riječju, Boom na primjerima svakodnevnog života pokazuje manipulativno dizajnirano prikrivanje realiteta umjetnim realitetom te se zalaže za vizibilizaciju onog realiteta koji je dizajnom prikriven.
Knjiga Das Designprinzip na primjerno jasan način objašnjava što je dizajn; upozorava na njegove dobre i loše strane i naposljetku upućuje čitatelja na putove transcendiranja i dekonstrukcije artificijelne realnosti putem otvaranja pristupa izvornoj realnosti kao području za očitovanje ljuske kreativnosti koja ne prikriva već rješava životna pitanja, te tako krči put iz artificijelne u izvornu realnost.

mg

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook