Dodijeljene nagrade na izložbi Dizajn pod suncem 2014

Objavljeno: 29.09.2014.

U Hrvatskom muzeju turizma (Umjetnički paviljon Juraj Šporer) u Opatiji 27. rujna otvorena je izložba DIZAJN TURIZAM: DIZAJN POD SUNCEM 2014 (WORK IN PROGRESS), a tom prilikom dodijeljene su i nagrade

Prva nagrada dodijeljena je Dragi Komparak za rad 360, a druga Ani Rimac za koncept Brajda na beton.

Dizajn pod suncem treća je po redu izložbena kolekcija nastala od 2012. godine u organizaciji HDD-a, u sklopu platforme Dizajn turizam. Inspiracija za izložbenu temu proizlazi iz činjenice da postojeća strategija turizma RH do 2020. i dalje ističe sunce i more kao dominantne turističke proizvode. Dizajnerska kolekcija proizvoda nudi alternativna rješenja postojećim problemima i nove scenarije i usluge s potencijalom za implementaciju u trenutnu turističku ponudu Hrvatske. Izložba prikazuje radove u nastajanju (work in progress), a cilj joj je osim turista privuči i pažnju potencijalnih proizvođača.

Radovi na izložbi interpretiraju teme izlaganja suncu, zaštiti od sunca (Ana Rimac: Betonska brajda, Sonda: Kamarin) i boravka na suncu (Matea Ban, Luka Lucija Šola: Coolnes(t), Oaza: Sunswimmer) sunca kao izvora energije (Draga Komparak: 360°) i uz njega povezane alternativne turističke usluge (Neven Kovačić, Vedran Jukić: MobilE, Sonda: Smart Beach). Činjenica da izložba nosi podnaslov work in progress govori o tome da su predstavljeni radovi u stadiju razrade, ali također poziva nove autore da se svojim radovima i sugestijama priključe kolekciji u nastanku.

U razvijenim društvima turizam predstavlja jedan od osnovnih oblika korištenja slobodnog vremena, a turistička putovanja sastavni su dio kulture suvremenog čovjeka. Kako lokalna zajednica, kultura i okoliš postaju mjesta turističke potrošnje, tako se transformiraju urbani i ruralni pejzaži, nasljeđe i identiteti. Turizam je općenito pokretan željom za odmakom od svakodnevice i očekivanjem novog, drukčijeg i egzotičnog iskustva. Dizajn turizam, platforma za afirmaciju i promociju dizajna u turizmu, istražuje odgovorne i kvalitetne načine dizajniranja te “druge” stvarnosti.

Dugoročni ciljevi platforme Dizajn turizam su: oformiti kolekciju proizvoda s potencijalom implementiranja u turističku ponudu; jačati komunikacijsku spregu dizajn – sektor proizvodnje i uslužne djelatnosti – javnost; posredno utjecati na afirmaciju dizajna kao vitalnog segmenta kreativnih industrija, važnog nositelja kulturnog i gospodarskog razvoja zemlje i strateškog oruđa za održivost lokalne proizvodnje.

Autori i radovi na izložbi:
Ana Rimac
Brajda na betonu
Draga Komparak
Uz put
360°
Neven Kovačić, Vedran Jukić
MobilE
Matea Ban, Luka Lucija Šola
Coolness(t)
Oaza
Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec
Sunswimmer
Sonda
Jelena Šimunović, Sean Poropat, Anselmo Tumpić
Kamarin
Smart Beach

Impressum
koncept: Ivana Borovnjak, Roberta Bratović
organizacija: Hrvatsko dizajnersko društvo
selekcijska komisija: Saša Begović (arhitekt, 3LHD), Damir Gamulin (dizajner), Dean Skira (dizajner svjetla), Saša Poljanec-Borić (znanstvenica Instituta 'Ivo Pilar', specijalizirana za ekonomiju i sociologiju turizma), Tomislav Popović (direktor, Maistra d.d.)

www.designtourism.org

info@designtourism.org

mg

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook