Pilot projekt - Suvremeni dizajn umjetničkih i tradicijskih proizvoda

Objavljeno: 15.09.2014.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je otvoreni javni poziv iz programa 'Poduzetnički impuls'. Predmet poziva je dodjela bespovratnih sredstava Ministarstva sukladno Pilot projektu „Suvremeni dizajn tradicijskih i umjetničkih proizvoda". Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od ali ne dulje od 14.11.2014. godine.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je subjektima malog gospodarstva – obrtima i trgovačkim društvima, koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama, sukladno odredbama Pravilnika o tradicijskim odnosno umjetničkim obrtima.

CILJEVI I PRIORITETI OTVORENOG JAVNOG POZIVA

Tradicijski i umjetnički obrti pokazatelji su kreativnosti i umješnosti majstora koji budućim naraštajima ostavljaju neprocjenjivi zalog za budućnost. Ističu ih specifična znanja koja su potrebna za izradu tradicijskih i umjetničkih predmeta te izviještena umješnost obrtnika kroz dugotrajan i složen proces naukovanja. Znanje i vještine generacijski su se prenosile s majstora na majstora te se umnažale i činile živo tkivo opstanka i razvoja navedenih djelatnosti. Istinsko tradicijsko i umjetničko obrtništvo jest više od same vještine stvaranja vrhunskih proizvoda pretežitim ručnim radom, ono odražava osobni doprinos obrtnika u stvaranju lokalnog, regionalnog pa čak i nacionalnog identiteta.

Prioritet ovog Javnog poziva je osuvremenjivanje i revitalizacija tradicijskih i umjetničkih obrta spajanjem proizvodnje tradicionalnih obrtničkih proizvoda sa suvremenim dizajnom. U vremenima koja iziskuju brzu prilagodbu proizvodnih djelatnosti te njihovih finalnih proizvoda izražena je potreba za stvaranjem unikatnih proizvoda visoke estetske vrijednosti izrađenih tehnikama koju baštine majstori tradicijskih i umjetničkih obrta. Dizajn u tom procesu ima neupitnu ulogu te je u tom kontekstu nužno povezivanje dizajnera s obrtnicima koji prepoznaju potrebu za razvojem novih i atraktivnih vlastitih proizvoda.

Ciljevi ovog Otvorenog javnog poziva su:
- osuvremenjivanje proizvoda izrađenih tradicionalnim obrtnički tehnikama radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu
- povećanje prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih proizvoda, veća afirmacija te povećanje atraktivnosti ovih proizvoda
- poticanje suradnje obrtnika i dizajnera radi stvaranja prepoznatljivog identiteta proizvoda tradicijskih i umjetničkih obrta.

Tekst poziva i cjelokupnu dokumentaciju možete naći na linku:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=933

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook