IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 1314 (MUO, 4. – 28. 9. 2014.)

Objavljeno: 01.09.2014.

Osma po redu Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva otvara se 4. rujna u 20 sati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrtIzložbe, koje predstavljaju recentnu dizajnersku produkciju iz područja dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u digitalnim medijima i dizajna interakcija, produkt dizajna, modnog dizajna i dizajna koncepta kontinuirano se održavaju od 1999. godine kada je u Galeriji Forum održana prva Izložba hrvatskog dizajna 01. U međuvremenu je povećan broj kategorija u kojima se predstavljaju radovi, sve je veći interes autora koji prijavljuju svoje radove za selekciju, tako da ove godine predstavljamo rekordnih 326 radova (274 profesionalna i 52 studentska rada) koji se predstavljaju u šest kategorija: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija, industrijski / produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn te koncept.

Na otvorenju koje će se održati u četvrtak 4. rujna u 20 sati međunarodni ocjenjivački sud proglasit će nagrade i priznanja najboljim radovima u svakoj od kategorija, uključujući i Icograda Excellence Award, te Veliku nagradu HDD-a. Ocjenjivački sud ove godine čine članovi selekcijske komisije (Vanja Cuculić, Branka Donassy, Tin Kadoić, Igor Kuduz, Tihana Taraba), kojima se pridružuju Jan Boelen, belgijski kustos i kritičar suvremene umjetnosti i dizajna koji ove godine kurira ljubljanski BIO, te Armin Vit, grafički dizajner i publicist iz Sjedinjenih država, suosnivač grafičkog dizajnerskog studija / izdavačke kuće UnderConsideration. Upravni odbor HDD-a će dodijeliti Nagradu za životno djelo Bogdanu Budimirovu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu

Dan nakon otvorenja, u petak 5. rujna s početkom u 18 sati, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održat će se predavanja inozemnih članova Ocjenjivačkog suda:

18.00 – Jan Boelen: Designing everyday life. The biennial as a tool.

Predavanje Jana Boelena fokusirat će se na njegov trenutni kustoski rad na 50. bijenalu dizajna u Ljubljani te na načinu kako jedna velika dizajnerska manifestacija može poslužiti za ponovno promišljanje uloge dizajna u kontekstu svakodnevnog života. „BIO50 bit će kompleksan, preobražavajući napor u smjeru osnaživanja lokalnih i međunarodnih mreža dizajna i potrage za alternativama postojećih sustava u kojima dizajn djeluje, te će stvoriti osnove za izdržljive strukture koje će se s vremenom razvijati i izvan trajanja samog Bijenala". (iz kustoskog iskaza za BIO50).

19.00 – Armin Vit: UnderConsideration Exposed
UnderConsideration – tko smo, što radimo, kako radimo i za što se zalažemo. Predavanje će ponuditi pogled iznutra u naše malo dizajnersko poduzeće s velikom prisutnošću u dizajnerskoj industriji, te otkriti na koji način zarađujemo, koliko radimo, koju tipografiju koristimo, kako dizajniramo, gdje griješimo, zašto je ormar dobro mjesto za konferencijske pozive, te koja su glavna iskušenja vođenja dizajnerskog studija koji skoro pa ni nema klijenata.

Uz izložbu je tiskana i nova reprezentativna publikacija Pregled hrvatskog dizajna 1314 s preko 450 stranica reproduciranih radova, tekstova i priloga. Uz kataloški dio, publikacija sadrži i opsežne tekstove o suvremenoj hrvatskoj dizajnerskoj produkciji, intervjue s Arminom Vitom i Janom Boelenom, osvrte članova Selekcijske komisije, prilog o Bogdanu Budimirovu te ekstenzivan pregled djelovanja HDD-a u protekle dvije godine.
________________________________________

Dizajn vizualnog identiteta i kataloga izložbe potpisuju: Marko Hrastovec, Oleg Šuran i Oleg Morović.
Direktorica Izložbe hrvatskog dizajna 1314: Zlatka Salopek
Urednik publikacije Pregled hrvatskog dizajna 1314: Marko Golub
Dizajn postava izložbe: Neven Kovačić

Realizaciju izložbe omogućili su: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Box ambalaža, Iskon, Arskopija, Agrokor

Partner projekta je Muzej za umjetnost i obrt, a izložba se održava pod pokroviteljstvom Icograde

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook