Predstavljanje projekta Old School Ilica u Greti

Objavljeno: 25.08.2014.

U ponedjeljak 25. kolovoza u Galeriji Greta i drugim lokacijama održat će se predstavljanje projekta Ilica, koji tijekom godine razvija studio Oaza u suradnji s iličkim obrtnicima. Projekt će biti predstavljen i na ovogodišnjoj izložbi Bijenala dizajna u Ljubljani, a njegovo finalno predstavljanje održat će se u HDD galeriji krajem 2014.

Pozivamo sve stanovnike Ilice i one zainteresirane za sudjelovanje na radionicama Stare škole Ilica — Old School Ilica, i razvoju njenog programa, na Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti projekti, kolaboracije i realizacije nastale suradnjom iličkih obrtnika i dizajnera, te omogućiti novim učesnicima i/ili polaznicima neformalno upoznavanje sa radom Školi dosad priključenih aktera, jednako kao i njih međusobno.

17-18:30h* — Predstavljanje projekta / Galerija Greta
17:30h — Obilazak radionica i upoznavanje sa majstorima**
18:30h — Nastavak druženja / Slastičarnica Ilica

Više o projektu potražite na:
www.o-a-z-a.com
http://bio.si/en/themes/nanotourism/

Predstavljanje projekta Ilica - Dan Otvorenih Vrata

Projekt Ilica je sveobuhvatan koncept čiji je opći cilj rekreirati dio identiteta ulice i razviti lokalno-specifičan brend Made in Ilica, s proizvodima i uslugama nastalim kroz novo-uspostavljenu dizajn metodologiju. - Metodologija je temeljena na principima kolaboracije obrtnika stare škole, tzv. prenositelja znanja (knowledge holders) sa lokalnim stanovništvom (rezidenti, dizajneri, šire građanstvo) kroz edukativni program Stara škola Ilica (Old School Ilica) te je primjenjiva na studije slučajeva u drugim dijelovima grada.

Na jednodnevnom događanju u Galeriji Greta, i samoj smještenoj na odabranoj lokaciji prikazane će biti realizacije pojedinih radionica održanih pod nazivom Stara škola Ilica – Old School Ilica, te inicijalno okupiti zainteresirane polaznike i/ili buduće protagoniste i građanstvo iz neposrednog susjedstva te ih upoznati sa kvalitetama i mogućnostima koje ono nudi, potičući na daljnji razvoj suradnji i akcija za unaprijeđenje iličke ponude.
Rad je nastao u sklopu istraživačke platforme Nanoturizma, jednog od izložbenih segmenata kustoske koncepcije Jana Boelena i ovogodišnjeg izdanja BIO50 - Biennala industrijskog oblikovanja, pod vodstvom arhitekata Tine Gregorič i Aljoše Dekleve te će biti prezentiran i izložen od sredine rujna do početka prosinca 2014. u Muzeju za arhitekturu i oblikovanje (MAO) u Ljubljani, a zatim i na drugim recentnim izložbama i dizajn festivalima (Milano Design Week, La Biennale di Venezia, Design Miami/Basel, The New Institute Rotterdam i brojni dr.)

Detaljnije o projektu:
Unutar kraćih ili duljih interaktivnih radionica za zainteresirano građanstvo uz asistenciju dizajnera, edukativni model se bavi oživljavanjem obrtničkih tehnologija i njihovom rekontekstualizacijom u okviru suvremenog društva. Uloga škole je neposredna promocija specifičnih znanja majstora s Ilice, u svrhu unaprijeđenja stagnirane ponude lokaliteta i pokušaja njegove revitalizacije bottom-up pristupom. Sveukupan razvoj projekta Ilica, realiziranog site-specific na potezu između Britanskog trga i Trga Republike Francuske u Zagrebu, gdje je autorski kolektiv i sam baziran, može se pratiti na dolje navedenim lokacijama, kroz aktivnu participaciju bilo kao učesnika ili pružatelja novotvorenih usluga i iskustava. Zaključna (iako otvorena) izložba koja će mapirati rezultate tekuće sezone odnosno eksperimentalnog „semestra“ Škole odviti će se u Hrvatskom dizajnerskom društvu u studenom, pod nazivom Made in Ilica gdje će projekt nastojati okupiti proizvode i usluge nastale kroz predloženu novo-uspostavljenu dizajn metodologiju. Ti rezultati bi optimalno označili nov život starih iličkih radnji. Dugoročni cilj projekta, kojem je ideja da se u procesu dizajna, od ideje do prodaje proizvoda i rekreacije identiteta gradske četvrti, koriste isključivo lokalni i lako dostupni materijalni resursi i znanja njezinih stanovnika, jest kreiranje univerzalnog modela koji je moguće uz male modifikacije primijeniti na četvrti drugih gradova u Hrvatskoj i internacionalno.

Raspored izlaganja i daljnjeg predstavljanja projekta:


25.08.2014. / Dan Otvorenih Vrata – predstavljanje projekta Old School Ilica
Galerija Greta, Ilica 92, Zagreb

18.09.2014. – 07.12.2014. / BIO50 - Bienale industrijskog oblikovanja, Nanoturizam
Muzej za arhitekturu i oblikovanje (MAO), Ljubljana

Studeni 2014. / Izložba Made in Ilica
HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook