Prezentacije rezultata radionica u sklopu Edu programa Dana D (1. 7. 2014.)

Objavljeno: 30.06.2014.

U utorak 1. 7. 2014. u 20 sati u HDD galeriji održat će se prezentacija rezultata radionica održanih u sklopu Edu programa Dana D. Radove, koncepte, prijedloge i projekte nastale u sklopu programa predstavit će njihovi voditelji i polaznici, a prezentacije će moderirati autor koncepcije ovogodišnjeg Edu programa Dana D Luka Borčić

U kontekstu ovogodišnjeg Dana D koji se bavio rubnim područjima dizajnerskog djelovanja, težnja zasebno osmišljenog EDU programa bila je osvijestiti studente, mlade autore, dizajn-entuzijaste, ali i široku javnost o ulozi dizajna u društvu; te ih potaknuti na istraživanje i interdisciplinarnu suradnju s akterima iz drugih područja društvenih djelatnosti. EDU program odvijao se tijekom tri uzastopna dana sa sveukupno šest radionica koje su se, kao i ostatak programa Dana D, održale u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici.

Tri od šest radionica vodili su parovi (a u jednom slučaju i trio) dizajnerica ili dizajnera i istaknutih umjetnika ili znanstvenica, upravo stoga da bi se poticajnim izborom voditelja naglasila intrigantna rubna područja kojima se radionice bave. Jedna je bila namijenjena srednjoškolcima i brucošima koji su kroz nju istraživali mogućnosti komunikacije i suradnje s različitim nezavisnim kulturnim inicijativama u Zagrebu, dok su posebnu radionicu vodili gosti iz Beograda koji su svoje polaznike upoznati s vještinama specifične ‘uradi-sam’ tehnike sitotiska. Cilj radionica bio je, između ostalog, i pokazati javnosti kako izgleda dobra praksa na rubnim područjima dizajna, stoga će veliki naglasak biti na njihovom izvedbenom dijelu. EDU program težio je spajanju i koordiniranju dizajnera i aktera iz drugih područja društvenih djelatnosti i time doprinijeti nadgradnji diskursa o dobroj dizajnerskoj praksi među mladima u regiji, i to kroz postavljanje pitanja, a ne nuđenje gotovih odgovora.

Više o radionicama:

Osam polaznika
Voditelj radionice: Niko Mihaljević
Polaznici: Vanja Perković, Maja Bachler, Veronika Kovač, Blanka Štambuk, Jasna Kovačević

Potaknuta konstantnim redefiniranjem dizajnerske prakse, njezinom relativnošću i prožimanjem s drugim disciplinama, ova će se radionica baviti samoiniciranim pristupom radu i konceptualnom razmišljanju te odmicanjem od medijatorske uloge dizajna u službi zadanih sadržaja. Poticati će se osobna evaluacija i autorski izričaj – radionica će poslužiti kao scenografija za iznošenje autobiografskog i/ili subjektivnog u kontekst javnog i objektivnog. Javnosti će se pružiti uvid u hermetično, a istodobno će se preispitivati odnos očekivanja publike i autonomije pojedinca. Kao polazišne točke individualnog djelovanja poslužiti će već prisutni elementi – sam kontekst trodnevne radionice u sklopu jednog festivala (cjelokupna situacija, pa tako i fizički prostor), ali i selektirani svakidašnji artefakti u koje će se moći intervenirati. Radionica će biti metafora, a istodobno i preslika svakodnevnog življenja i rada.

Mikrosuradnje
Voditelj radionice: Dario Dević
Timovi polaznika: Tim Kinoklub / Nina Stupar (Sjever), Monika Matak (Sjever), Lucija Požar (AF); Tim Zarez / Stjepan Gluščić (TTF), Vanja Šok (Sjever), Martina Unger (AF); Tim Živa muzika / Vita Vrebac (SD), Antea Divić (AF), Paula Šobat (SD)

Uzrokovana sve širom dostupnošću kulturnih proizvoda putem Interneta kao vrlo usmjerenog, a ipak masovnog medija, fragmentacija scene nezavisne i male kulture kao pozitivnu posljedicu ima veći broj sve manjih, ciljanijih događaja. Koncerti stranih izvođača za stotinjak ili manje posjetitelja, filmske projekcije i radionice za desetak zainteresiranih ili pak tekstovi o vrlo uskim granama kulture danas su česti na hrvatskoj sceni. Ovakvi se mikrodogađaji i mikroprojekti najčešće odvijaju uz mikrobudžete — ako budžeta uopće imaju — pa se njihovo oglašavanje uglavnom usredotočuje na društvene mreže i sitne tiskane materijale. Tu komunikaciju ipak treba dizajnirati, i tu se stvara nova vrsta suradnje dizajnera i klijenta, gdje dizajner projektu ne pristupa kako bi zaradio, već zbog osobne strasti prema određenoj kulturnoj niši, te umjesto zaposlenika postaje dijelom kolektiva svog klijenta. Na primjeru vlastitih suradnji s Kinoklubom Zagreb, glazbenom udrugom Živa muzika te kulturnim dvotjednikom Zarez, grafički dizajner Dario Dević pobliže je predstavio ovaj modus suradnje dizajner-klijent, te upoznao polaznike s nekima od njegovih najinteresantnijih protagonista. Radionica je bila namijenjena studentima prve i druge godine dizajna ili srodnih fakulteta.

Rad na gradu
Voditeljice: Valentina Gulin Zrnić (viša znanstvena suradnica, Institut za etnologiju i folkloristiku) & Karla Paliska + Barbara Majnarić (grafičke dizajnerice)
Polaznici: Mateja Kuka, Marta Medvešek, Ana-Marija Vašiček, Dora Fodor, Neven Kosor, Aljoša Špaleta, Zrinka Maranić

U kontekstu teme Dizajn na rubu ovogodišnjeg Dana D, radionica Rad na gradu traži i poziva sve vrste radnika – studenata različitih disciplina (dizajna, umjetnosti, društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih znanosti, tehničkih znanosti) – u cilju razvijanja projekta interdisciplinarnog promišljanja i istraživanja grada. Prethodno iskustvo rada na gradu nije potrebno! S obzirom na lokaciju Vojne bolnice u kojoj će se održati Dan D 2014., radionica će se istraživački i terenski fokusirati na dio grada između Draškovićeve ulice i Kvaternikovog trga, a pristup radu neće biti usmjeren samo na urbanistički i arhitektonski aspekt već i na društveni, doživljajni i afektivni, simbolički i identitetski. Terenski dio radionice bit će usmjeren na pristupe kvalitativne metodologije (intervjui, senzorna etnografija, autoetnografija, vizualne metode, mentalne mape). Cilj radionice je steći širi uvid u doživljaje te formalna i neformalna značenja grada kako za pojedinca tako i za zajednicu. Terenski rad zamišljen je kao rad u manjim grupama studenata različitih disciplina kako bi perspektive promatranja grada bile što raznolikije. Trajanje radionice je 3 dana, za vrijeme trajanja Dana D, a tjedan dana prije početka radionice planiran je neformalni sastanak s kraćom pripremom za radionicu.

Savez superjunaka
Voditeljice: Neva Ćapin (dipl. psiholog) & Mia Bogovac (Manufakturist)
Polaznici: Izvorka Jurić i Val Jakov Jurić, Marija Ruzić i Eva Baraba, Latica Mladina i Lena Mladina, Indra Katharina Daßmann, Emilian Ramon Završak.

Nadovezujući se na temu ovogodišnjeg Dana D, ova interdisciplinarna radionica inspirirana je poveznicama u terminologiji psihologije, dizajna i književnosti (borderline, splitting, arhetip). Program se orijentira na međugeneracijski odnos sudionika, s ciljem detektiranja, vizualizacije i prevođenja ključnih dodirnih točaka tog odnosa u predmetnu okolinu, novi objekt. Psihološki gledano, ponašanja specifična za borderline ili granične poremećaje ličnosti manifestiraju se tzv. splittingom, svojevrsnim binarnim pogledom na svijet u kojem je sve crno ili bijelo, sve ili ništa, dobro ili loše. Sličan pogled na svijet prepoznajemo u literarnom svijetu. Od davnina naraštaji djece odrastaju uz imaginarne svjetove bajki, mitova i priča o superjunacima. Priče izravno i slikovito prikazuju temeljne principe i modele ljudskog ponašanja, koristeći jasne i ogoljene crno – bijele arhetipove ličnosti. Lako prepoznajemo jungovske protagoniste: mudrac (Senex), vječni dječak (Puer aeternus), varalica i sl. Junakova moć i snaga često se manifestira i u materijalnom smislu, putem obožavanog simbola / talismana / totema. Koristeći temu superjunaka kao poznatu, veselu, opuštenu i motivirajuću podlogu, radionica prodire u postojeću dinamiku odnosa sudionika. Baš poput dviju strana iste medalje, lica i naličja, ovim putem pronalazimo vlastiti odraz, sličnosti i razlike jedni u drugima. Cilj radionice je razradom koncepta i oblikovanjem novog magičnog predmeta (talismana) detektirati i prenijeti polaritete, specifičnosti, ljepotu i posebne moći pojedinog međuodnosa.

Inside Out – Rastavi sastavi
Voditeljice: Deborah Hustić (Radiona.org) & Maša Milovac (Manufakturist)
Polaznici: Elizabeta Lončar, Nikola Šantić, Jan Marin, Valentina Sunek, Martina Čingel, Ema Jovanović, Jelena Petranović

Kroz analizu jednog svakodnevnog (uporabnog) predmeta, na radionici se promatralo koji su aspekti dizajna i tehnologije ključni da bi predmet postao proizvodom. Treba li svaki proizvod dizajniranu i sofisticiranu “masku”, ili je upravo ljepota tehnološke jednostavnosti odgovorna za svojevrsnu opsesiju dobrim proizvodom? Polaznici su tako radili na uređaju/tipu proizvoda kako bi kao rezultat dobili seriju proizvoda koji odražavaju karakter osobe koja se bavila njihovim makeoverom i prenamjenom prema svojoj mjeri i viziji. Sudionici radionice su učili kako kvalitetno i kreativno rastaviti kućanske aparate (stari mikser, mlinac za kavu, fen, ventilator, električnu četkicu za zube, aparat za depilaciju, haubu za sušenje kose). Nakon toga su rastavljene dijelove elektronike hakirali, lemili i spajali u nove, koje su povezivali s LED diodama, malenim motorićima, baterijama i inim električnim komponentama sa svrhom stvaranja vlastitog kućanskog superaparata!Organizator: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb
Voditelj galerije: Marko Golub

Program HDD galerije i Dana D podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb. Ovaj program sufinanciran je sredstvima zaklade Kultura nova.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook