Hrvatski dizajneri za Sarajevo 100

Objavljeno: 23.06.2014.

Renomirani hrvatski dizajneri Bruketa&Žinić, Ivan Dorogy, Nikola Đurek, Izvorka Jurić i Boris Ljubičić sudjeluju u međunarodnom projektu za pozitivniju sliku Sarajeva

Nikola Đurek

Nikola Đurek

Matea Brkić & Ivan Doroghy

Matea Brkić & Ivan Doroghy

Izvorka Jurić

Izvorka Jurić

Bruketa&Žinić

Bruketa&Žinić

Boris Ljubičić

Boris Ljubičić

Legendarni grafički dizajner iz New Yorka Paul Davis otvorio je 17. lipnja u sarajevskoj Galeriji Collegium artisticum izložbu plakata Sarajevo 100. Projekt je to kojime se obilježava sto godina od početka Prvoga svjetskog rata i nastoji doprinijeti pozitivnijoj slici Sarajeva u kontekstu europskog kulturnog i povijesnog naslijeđa. Projektu su se odazvali i renomirani hrvatski dizajneri Bruketa&Žinić, Ivan Dorogy, Nikola Đurek, Izvorka Jurić i Boris Ljubičić. Pozvani dizajneri također su i sami mogli pozvati jednu od dizajnerskih mladih nada po svome izboru, pa su se tako na poziv hrvatskih dizajnera projektu priključili i Babushke, Matea Brkić, Matea Bronić, Marko Hrastovec i Nebojša Cvetković.

Sarajevo 100 je međunarodni projekt kojeg su pokrenuli ULUPUBiH, Collegium artisticum, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Missouri Sate University iz SAD-a, a uključuje preko 250 plakata i multimedijalnih radova dizajnera iz 37 zemalja s pet kontinenata. U projektu su također sudjelovali i najistaknutiji svjetski dizajneri poput Jonathana Barnbrooka, Paula Davisa, Miltona Glasera, Mirka Ilića, Takashi Akiyame te mnogi drugi.

Nakon Sarajeva izložba će gostovati u Vili "Mediterranee" u Marseillesu, zatim će biti prezentirana na 13. International Poster Biennialu u Meksiku, 11. Golden Bee u Moskvi te u galeriji MSU Department of Art and Design u SAD-u.

Na web stranici projekta www.sarajevo100.com mogu se vidjeti svi plakati, video radovi i animacije svih učesnika projekta.

Više o projektu:
Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, raskrsnica je kultura, civilizacija i religija svijeta, mjesto susreta i multikulturalnosti, jedinstven spoj istoka i zapada, srednjoevropske, mediteranske i balkanske kulture. Tokom prošlosti ovaj sudar civilizacija često je eskalirao proizvodeći događaje od značaja za povijest, a još češće i u dugim vremenskim periodima, ovo je podneblje pružalo utočište različitostima i relativno skladnom zajedničkom životu.

Ova je godina zanimljiva prije svega radi obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata koji je bio povod za Prvi svjetski rat i utjecao na tok povjesti cijele Europe i svijeta u prethodnom stoljeću. U skorijoj prošlosti, Sarajevo je bilo na naslovnim stranama medija iz cijelog svijeta. Opsada Sarajeva je bila najduža opsada glavnog grada u modernoj povjesti ratovanja, a rat u Bosni i Hercegovini jedan od najkrvavijih sukoba 20. stoljeća.
Danas Bosna i Hercegovina i njen glavni grad pronose poruku mira i koegzistencije kao jednu od ključnih poruka Ujedinjenih naroda, dok Sarajevo postaje glasnik modernih vrijednosti Evrope i svijeta. Osim pozvanih radova, izložbu čine plakati i videoradovi 64 studenta s četiri likovne akademije, koje su u program u prethodnim semestrima uvrstile projekt Sarajevo 100.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook