Javni poziv za projekt "Mjestimice svjetlo"

Objavljeno: 09.06.2014.

Raspisuje se Natječaj za privremene svjetlosne projekte i intervencije u javnom prostoru Gornjeg grada i pozivaju se autori da se svojim radovima i idejama odazovu natječaju i sudjeluju u realizaciji projekta "Mjestimice svjetlo". Projekt će se realizirati početkom listopada 2014. godine na sljedećim gornjogradskim lokacijama: Park Grič, Klanac Grgura Tepečića, Trg sv. Marka 9 (dvorište), Plato Gradec. Natječaj je otvoren do 27. lipnja 2014. godine.

Trg sv. Marka 9 - dvorište

Trg sv. Marka 9 - dvorište

Park Grič

Park Grič

Klanac Grgura Tepečića

Klanac Grgura Tepečića

Plato Gradec

Plato Gradec

Interdisciplinarni umjetnički projekt "Mjestimice svjetlo" predstavlja nove perspektive promišljanja neiskorištenih javnih prostora i stavlja naglasak na propitivanje problema urbanog razvoja određenog dijela grada. Kroz privremene umjetničke instalacije i interdisciplinarne projekte koji svjetlo koriste kao primarni umjetnički medij naglašavaju se i "osvjetljavaju" urbani problemi te ukazuje na potencijal lokacija odabranih u suradnji sa stanovnicima gradske četvrti. Projekt kroz umjetnički sadržaj želi reaktivirati javni prostor i kroz umjetničke intervencije, arhitektonsko-urbanistička i dizajnerska rješenja, performativne i participativne radove i akcije potaknuti interakciju stanovništva, prostora i autora intervencija.

Ideja i realizacija projekta: Tamara Brixy, Marta Klepo, Tereza Teklić i Katarina Zlatec


Opći uvjeti natječaja:


1. Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani pojedinci ili kolektivi s područja Republike Hrvatske.

2. Na natječaj se mogu prijaviti već postojeći radovi, odnosno novi radovi koji se mogu postaviti na lokacijama propisanima u natječaju. Iznimno se mogu predložiti projekti i intervencije na drugim lokacijama Gornjeg grada, uz detaljno obrazloženje odabira lokacije.

3. Isti prijavitelj može prijaviti najviše do dva rada po lokaciji.

4. Svaka prijava mora sadržavati osnovne podatke o predlagatelju (ime, prezime, kontakt, kratku biografiju), sažeti opis projekta (max. 250 riječi), sažeti tehnički opis rada, lokaciju za koju se rad prijavljuje s opisom izvedbe, podatak radi li se o već izvedenom ili izlaganom radu, troškovnik ukoliko se radi o novoj produkciji te skice i/ili foto/video dokumentaciju.

5. Prijave se šalju na e-mail adresu: natjecaj@mjestimice-svjetlo.org

Prijave će razmatrati tročlani žiri u sastavu: Rene Lisac, arhitekt (Akupunktura grada); Martina Mezak, multimedijska umjetnica; Tereza Teklić, kustosica (KONTEJNER │ biro suvremene umjetničke prakse).

U sklopu natječaja organizirat će se obilazak odabranih gornjogradskih lokacija, pod vodstvom Saše Šimprage. Termin šetnje objavit će se naknadno na www.mjestimice-svjetlo.org te na Facebook stranici projekta.

Projekt "Mjestimice svjetlo" financiran je u sklopu međunarodnog programa "Actors of Urban Change" koji je pokrenula Zaklada Robert Bosch u suradnji s mrežom MitOst.


Lokacije


1. Trg sv. Marka 9 (dvorište)
Nekadašnja gospodarska zgrada u dvorištu je 1926. godine preuređena u studio prve radio stanice u Zagrebu. 15. svibnja iste godine Radio stanica Zagreb počela je emitirati prvi radio program. Danas se u toj zgradi nalaze prostorije Zagrebačkih solista, a u dvorištu se povremeno održavaju koncerti.

2. Park Grič
Park Grič izvorno je dio kompleksa kapucinskog samostana, crkve, groblja i vrta. Do današnjeg dana sačuvan je kao neizgrađeni javni prostor - park i dječje igralište. 1979. godine u parku je postavljena skulptura Dječak, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje.

3. Klanac Grgura Tepečića
Uski pješački prolaz, koji povezuje Mesničku i Matoševu ulicu, dobio je ime po Grgi Tepečiću, gradskom sucu koji je stao na čelo pobune građana Gornjeg grada protiv nametnute oligarhijske vlasti. Pobuna je ugušena, a Tepečić smaknut.

4. Plato Gradec
Južno od nekadašnjeg isusovačkog samostana, danas Galerije Klovićevi dvori, nalazi se prostrani "prazni" prostor nedefiniranog karaktera. Potencijalni gradski trg i vidikovac nikada nije uspio postati više od jednokratne ljetne pozornice. Kao jedini preživjeli svjedok urbanističkog pokušaja arhitekta Igora Emilija u definiranju i revitalizaciji tog jugoistočnog ugla Gradeca, danas još uvijek stoji zapuštena i napuštena indigo plava zgrada muzejskog prostora.

Tekst je prenesen iz press materijala projekta.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook