STARTAS POP-UP / izložba natječajnih radova

Objavljeno: 25.05.2014.

U srijedu 28. svibnja 2014. u Laubi se otvara izložba natječajnih radova Natječaja za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15. Izložba ostaje otvorena do 31.5.2014.

U srijedu, 28. 5.2014. u 18 sati održat će se panel diskusija „Od ideje do proizvoda“ na kojoj sudjeluju: Silvio Vujičić – predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja, Nina Bačun i Roberta Bratović – autorice pobjedničkog koncepta, Dragana Zlatar-Silađev, tehnolog i v.d. voditelja Gumene obuće i Zdravko Vajić, modelar i kalupar u Gumenoj obući. Razgovor moderira: Morana Matković, kustosica Laube.

Izložba je dio programa ovogodišnjeg Dana D.

Vođeni idejom kako je proces rada, kako stvaranje idejnih rješenja tako i tvorničke proizvodnje, bitno prezentirati odlučili smo pokazati svih 80 natječajnih radova, ali i modele pobjedničkih rješenja. „Startas Pop-Up“ izložbu otvaramo u srijedu, 28. svibnja 2014. panel diskusijom „Od ideje do proizvoda“. Pridružite nam se i saznajte što je sve potrebno kako bi popularne Startasice zbilja stigle do polica trgovina i na koje sve potrebe dizajn mora odgovarati, ali i ustupke koje dizajneri moraju učiniti.

Kultne Startas tenisice prisutne su na sceni od 1976., a ove je godine po prvi put bio raspisan otvoreni regionalni natječaj za redizajn ove kultne tenisice – Startas jesen/zima kolekcija 2014/2015. Pristiglo je 80 natječajnih rješenja iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Najviše radova, njih 60, prijavili su autori iz Hrvatske, 17 idejnih rješenja stiglo je iz Slovenije, dok su 3 rada stigla iz Srbije. Ocjenjivački sud natječaja u sastavu: Silvio Vujičić, predsjednik Ocjenjivačkog suda, te članovi Andreja Bistričić, Davor Bruketa, Gordan Kolundžić i Dragana Zlatar-Silađev, pregledavši pristigla natječajna rješenja ocijenio je Natječaj uspješnim s obzirom na iznimno velik broj pristiglih radova te sukladno natječajnim kriterijima jednoglasno odabrao najbolja idejna rješenja.

Prvu nagradu osvojio je rad pod nazivom Mimeomai, autorica Nine Bačun i Roberte Bratović. Drugu nagradu osvojila je Draga Komparak za rješenje pod nazivom Startas – Festive, a treća je nagrada pripala timu Pancer-Budić (Alica Pancer, Vendi Budić, Ana Mack, Sandro Jurišić) za rad pod nazivom Startas leti visoko.

Startas tenisice nastale su 1976., a originalno su bile osmišljene za igranje stolnog tenisa. Platnene, niske, jednobojne tenisice s gumenim đonom, u cijelosti ručno izrađene od prirodnih materijala, društveno i modno obilježile su 80-e godine Hrvatske i regije. Svoj vrhunac popularnosti Startas doživljava 1987. kao službena obuća Univerzijade u Zagrebu. Prodaja Startasica tada je iznosila više od 5 milijuna pari godišnje. Godine 2009. novi život Startasicama je udahnuo dizajner Mauro Massarotto. Šareni modeli s kožnim ili platnetnim gornjištem i velikim mašnama brzo su osvojili nova srca i stekli kultni status. Novi korak za Startas suradnja je s HDD-om i regionalni natječaj za dizajn kolekcije jesen/zima 2014./2015. na kojem su pobijedile Nina Bačun i Roberta Bratović.

Više o rezultatima natječaja na linku: http://dizajn.hr/?id=1576-rezultati-natjecaja-za-dizajn-startas-jesen-zima-kolekcije-2014-15

Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23, Zagreb
radno vrijeme: pon-pet od 14-22 h, sub od 11-22 h

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook