Konferencija za medije povodom izložbe UNDERGROUND IMAGES

Objavljeno: 17.05.2014.

Kao najava izložbe 'Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti iz podzemne željeznice, od 1947. do danas' u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na Trgu maršala Tita 11 u Zagrebu u utorak 20. svibnja u 10:30 održat će se konferencija za medije

Izložbu će predstaviti Mirko Ilić, grafički dizajner i predstavnik Škole vizualnih umjetnosti iz New Yorka; Ivana Borovnjak, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva, Bernarda Cesar i Marija Juza, voditeljice projekata Udruge bivših učenika ŠPUD-a; ravnateljica ŠPUD-a Marija Krstić Lukač te profesorica Vinka Mortigjija Anušić.

Organizatori izložbe su UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, a ona okuplja 58 od brojnih plakata dizajniranih za Školu vizualnih umjetnosti (SVA) izlaganih u prostranom sustavu njujorške podzemne željeznice, dajući tako uvid u povijest ove visokoškolske ustanove, kao i ukupni talent brojnih dizajnera i ilustratora koji su prošli kroz nju. Kustos izložbe je izvršni dopredsjednik SVA Anthony P. Rhodes, koji je ujedno i kreativni direktor plakata SVA od 2007. godine. Izložba će biti postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg Maršala Tita 11, od 27. svibnja do 9. lipnja 2014.

Počevši od sredine 50-ih godina, Škola vizualnih umjetnosti je bila među prvim akademskim institucijama u Sjedinjenim Državama koje su prepoznale potrebu za alternativnim marketinškim strategijama u privlačenju novih studenata. Na stanicama njujorške podzemne željeznice postavljeni su plakati koji su oglašavali školu, osmišljeni da u isto vrijeme budu i atraktivni i provokativni. Među njima su bili i radovi legendarnih umjetnika poput Ivana Chermayeffa, Miltona Glasera i Georgea Tschernyja. Svi redom predavači na samom fakultetu, ovi autori iskoristili su narudžbu za plakat kako bi kroz svoje radove istražili što to znači biti umjetnikom i dizajnerom te naručenim plakatima dali svoj vlastiti autorski glas. Kao i sam fakultet, ovi plakati postali su neodvojiv dio identiteta grada u smislu poticanja kreativnosti i odvažnosti.

29 autora koje ovom prilikom predstavljamo na izložbi Underground Images su Gail Anderson, Marshall Arisman, Gene Case, Ivan Chermayeff, Paul Davis, Sal DeVito, Louise Fili, Audrey Flack, Nathan Fox, Bob Gill, Robert Giusti, Milton Glaser, Phil Hays, Steven Heller, Mirko Ilić, Viktor Koen, Stephen Kroninger, Marvin Mattelson, James McMullan, Jerry Moriarty, Tony Palladino, Stefan Sagmeister, David Sandlin, Paula Scher, Eve Sonneman, Gilbert Stone, George Tscherny, James Victore i Robert Weaver. Izložbu Underground Images organizirali su Mirko Ilić, profesor na SVA, i Francis DiTommaso, ravnatelj SVA galerija.

Škola vizualnih umjetnosti u New Yorku je vodeća institucija u području obrazovanja umjetnika, dizajnera i kreativnih profesionalaca već više od šest desetljeća. S nastavničkim kadrom uvaženih profesionalaca, dinamičnim kurikulumom i naglaskom na kritičkom razmišljanju, SVA je katalizator za inovaciju i društvenu odgovornost. S preko 6000 studenata na kampusu na Manhattanu te 35000 bivših polaznika u 100 zemalja, Škola vizualnih umjetnosti također predstavlja i jednu od najutjecajnijih umjetničkih zajednica u svijetu. Za više informacija o 32 preddiplomska i diplomska studija na ovom fakultetu, posjetite stranicu sva.edu.

Ova iznimna izložba održava se u kontekstu ovogodišnjeg međunarodnog festivala dizajna Dan D koji će se održati od 30. 5. do 1. 6. u prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87 u suorganizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook