Prijavite se za sudjelovanje na radionicama na Danu D!

Objavljeno: 24.05.2014.

U sklopu EDU programa ovogodišnjeg Dana D, u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 održat će se i šest (6) radionica namijenjenih srednjoškolcima, studentima i generalnoj javnosti, kao i tri (3) radionice za osnovnoškolsku djecu, koje se organiziraju u okviru Dizajnerskih početnica HDD-a (o njima ćemo vas podrobno obavijestiti uskoro). Pozivamo sve zainteresirane sudionike da se prijave za sudjelovanje do 26. svibnja!

Deborah Hustić i Maša Milovac

Deborah Hustić i Maša Milovac

Vlado Martek i Niko Mihaljević

Vlado Martek i Niko Mihaljević

Dario Dević

Dario Dević

LUFT

LUFT

Neva Ćapin i Mia Bogovac

Neva Ćapin i Mia Bogovac

EDU program

U kontekstu ovogodišnjeg Dana D koji će se baviti rubnim područjima dizajnerskog djelovanja, težnja EDU programa je osvijestiti studente, mlade autore, dizajn-entuzijaste, ali i širu javnost o ulozi dizajna u društvu i potaknuti ih na istraživanje i interdisciplinarnu suradnju s akterima iz drugih područja društvenih djelatnosti kao što su psihologija, etnologija, sociologija, ekonomija i druga.

EDU program sastoji se od tri dana radionica i popratnih predavanja u prostorima stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici, čija je svrha stimulirati interdisciplinarne suradnje; a njihov je cilj, između ostalog, pokazati javnosti kako izgleda dobra praksa na rubnim područjima dizajna, stoga će veliki naglasak biti na izvedbenom dijelu radionica.

EDU program teži spajanju i koordinaciji između dizajnera i aktera iz drugih područja društvenih djelatnosti, tako doprinoseći nadgradnji diskursa o dobroj dizajnerskoj praksi među mladima u regiji, i to kroz postavljanje pitanja, a ne nuđenje gotovih odgovora.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom dizajnersko-društvenom eksperimentu!

Prijave se još primaju za sljedeće radionice:
- Vlado Martek i Niko Mihaljević / OSAM POLAZNIKA
- Valentina Gulin Zrnić + Karla Paliska i Barbara Majnarić / RAD NA GRADU
- Neva Ćapin i Mia Bogovac / SAVEZ SUPERJUNAKA

Sljedeće radionice su popunjene i prijave se više ne primaju:
- Deborah Hustić i Maša Milovac / INSIDE OUT - RASTAVI SASTAVI
- Dario Dević / MIKROSURADNJE
- Luft / MOKSITO

Sve radionice se održavaju od 30. 5. do 1. 6, okvirno od 12 do 17 h (u dogovoru s voditeljima postoji mogućnost promjene termina). Prijave za sudjelovanje u radionicama primaju se do ponedjeljka, 26. svibnja na e-mail adresu info@dan-d.info. U subjekt poruke upišite 'Prijava_naziv radionice', a u tekst poruke osnovne podatke o sebi: ime i prezime, broj mobitela i zanimanje.

Opširnije opise svih radionica pročitajte u nastavku!


INSIDE OUT - RASTAVI SASTAVI
Voditeljice: Deborah Hustić (Radiona.org) & Maša Milovac (Manufakturist)

Kroz analizu jednog svakodnevnog (uporabnog) predmeta, na radionici će se promatrati koji su aspekti dizajna i tehnologije ključni da bi predmet postao proizvodom. Treba li svaki proizvod dizajniranu i sofisticiranu "masku", ili je upravo ljepota tehnološke jednostavnosti odgovorna za svojevrsnu opsesiju dobrim proizvodom? Polaznici će tako svatko pojedinačno raditi na uređaju/tipu proizvoda kako bi kao rezultat dobili seriju proizvoda koji odražavaju karakter osobe koja se bavila njihovim makeoverom i prenamjenom prema svojoj mjeri i viziji.

Zato krenimo u proces dekonstrukcije! Rastavimo taj naš svakodnevni (uporabni) predmet i napravimo na njemu svoj upgrade prema vlastitim potrebama. Skroji si uređaj po mjeri! Na radionici će sudionici naučiti kako kvalitetno i kreativno rastaviti kućanske aparate (stari mikser, mlinac za kavu, fen, ventilator, električnu četkicu za zube, aparat za depilaciju, haubu za sušenje kose) koje će polaznici donijeti sa sobom. Nakon toga će rastavljene dijelove elektronike hakirati, lemiti i spajati u nove, koje će povezivati s LED diodama, malenim motorićima, baterijama i inim električnim komponentama sa svrhom stvaranja vlastitog kućanskog superAparata!

Maksimalan broj polaznika: 6


OSAM POLAZNIKA
Voditelji: Vlado Martek (postkonceptualni umjetnik i predpjesnik) i Niko Mihaljević (dizajner vizualnih komunikacija)

Potaknuta konstantnim redefiniranjem dizajnerske prakse, njezinom relativnošću i prožimanjem s drugim disciplinama, ova će se radionica baviti samoiniciranim pristupom radu i konceptualnom razmišljanju te odmicanjem od medijatorske uloge dizajna u službi zadanih sadržaja. Poticati će se osobna evaluacija i autorski izričaj – radionica će poslužiti kao scenografija za iznošenje autobiografskog i/ili subjektivnog u kontekst javnog i objektivnog. Javnosti će se pružiti uvid u hermetično, a istodobno će se preispitivati odnos očekivanja publike i autonomije pojedinca. Kao polazišne točke individualnog djelovanja poslužiti će već prisutni elementi – sam kontekst trodnevne radionice u sklopu jednog festivala (cjelokupna situacija, pa tako i fizički prostor), ali i selektirani svakidašnji artefakti u koje će se moći intervenirati. Radionica će biti metafora, a istodobno i preslika svakodnevnog življenja i rada.

Maksimalan broj polaznika: 8


RAD NA GRADU
Voditelji: Valentina Gulin Zrnić (viša znanstvena suradnica, Institut za etnologiju i folkloristiku) i Karla Paliska + Barbara Majnarić (dizajnerice vizualnih komunikacija)

U kontekstu teme "Dizajn na rubu" ovogodišnjeg Dana D, radionica RAD NA GRADU traži i poziva sve vrste radnika – studenata različitih disciplina (dizajna, umjetnosti, društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih znanosti, tehničkih znanosti) – u cilju razvijanja projekta interdisciplinarnog promišljanja i istraživanja grada. Prethodno iskustvo rada na gradu nije potrebno! S obzirom na lokaciju Vojne bolnice u kojoj će se održati Dan D 2014, radionica će se istraživački i terenski fokusirati na dio grada između Draškovićeve ulice i Kvaternikovog trga, a pristup radu neće biti usmjeren samo na urbanističkii arhitektonski aspekt već i na društveni, doživljajni i afektivni, simbolički i identitetni. Terenski dio radionice bit će usmjeren na pristupe kvalitativne metodologije (intervjui, senzorna etnografija, autoetnografija, vizualne metode, mentalne mape). Cilj radionice je steći širi uvid u doživljaje te formalna i neformalna značenja grada kako za pojedinca tako i za zajednicu. Terenski rad zamišljen je kao rad u manjim grupama studenata različitih disciplina kako bi perspektive promatranja grada bile što raznolikije. Trajanje radionice je 3 dana, za vrijeme trajanja Dana D, a tjedan dana prije početka radionice planiran je neformalni sastanak s kraćom pripremom za radionicu.

Maksimalan broj polaznika: 8


SAVEZ SUPERJUNAKA
Voditeljice: Neva Ćapin (dipl. psiholog) i Mia Bogovac (Manufakturist)

Nadovezujući se na temu ovogodišnjeg Dana D, ova interdisciplinarna radionica inspirirana je poveznicama u terminologiji psihologije, dizajna i književnosti (borderline, splitting, arhetip). Program se orijentira na međugeneracijski odnos sudionika, s ciljem detektiranja, vizualizacije i prevođenja ključnih dodirnih točaka tog odnosa u predmetnu okolinu, novi objekt.

Psihološki gledano, ponašanja specifična za borderline ili granične poremećaje ličnosti manifestiraju se tzv. splittingom, svojevrsnim binarnim pogledom na svijet u kojem je sve crno ili bijelo, sve ili ništa, dobro ili loše. Sličan pogled na svijet prepoznajemo u literarnom svijetu. Od davnina naraštaji djece odrastaju uz imaginarne svijetove bajki, mitova i priča o superjunacima. Priče izravno i slikovito prikazuju temeljne principe i modele ljudskog ponašanja, koristeći jasne i ogoljene crno – bijele arhetipove ličnosti. Lako prepoznajemo jungovske protagoniste: mudrac (Senex), vječni dječak (Puer aeternus), varalica i sl. Junakova moć i snaga često se manifestira i u materijalnom smislu, putem obožavanog simbola / talismana / totema.

Koristeći temu superjunaka kao poznatu, veselu, opuštenu i motivirajuću podlogu, radionica prodire u postojeću dinamiku odnosa sudionika. Baš poput dviju strana iste medalje, lica i naličja, ovim putem pronalazimo vlastiti odraz, sličnosti i razlike jedni u drugima. Cilj radionice je razradom koncepta i oblikovanjem novog magičnog predmeta (talismana) detektirati i prenijeti polaritete, specifičnosti, ljepotu i posebne moći pojedinog međuodnosa.

Maksimalan broj polaznika: 10 (5 parova)


MIKROSURADNJE
- radionica za srednjoškolce i brucoše
Voditelj: Dario Dević (dizajner vizualnih komunikacija)

Uzrokovana sve širom dostupnošću kulturnih proizvoda putem interneta kao vrlo usmjerenog, a ipak masovnog medija, fragmentacija scene nezavisne i male kulture kao pozitivnu posljedicu ima veći broj sve manjih, ciljanijih događaja. Koncerti stranih izvođača za stotinjak ili manje posjetitelja, filmske projekcije i radionice za desetak zainteresiranih ili pak tekstovi o vrlo uskim granama kulture danas su česti na hrvatskoj sceni. Ovakvi se mikrodogađaji i mikroprojekti najčešće odvijaju uz mikrobudžete — ako budžeta uopće imaju — pa se njihovo oglašavanje uglavnom usredotočuje na društvene mreže i sitne tiskane materijale. Tu komunikaciju ipak treba dizajnirati, i tu se stvara nova vrsta suradnje dizajnera i klijenta, gdje dizajner projektu ne pristupa kako bi zaradio, već zbog osobne strasti prema određenoj kulturnoj niši, te umjesto zaposlenika postaje dijelom kolektiva svog klijenta. Na primjeru vlastitih suradnji s Kinoklubom Zagreb, glazbenom udrugom Živa muzika te kulturnim dvotjednikom Zarez, grafički dizajner Dario Dević pobliže će vam predstaviti ovaj modus suradnje dizajner-klijent, te polaznike upoznati s nekima od njegovih najinteresantnijih protagonista.

Radionica je namijenjena studentima prve i druge godine dizajna ili srodnih fakulteta, te maturantima koji su zainteresirani za studiranje dizajna ili srodnog fakulteta.

Maksimalan broj polaznika: 6-8


MOKSITO

Voditelji: Luft (Marko Gamser, Nemanja Obradović i Miloš Opačić - zajednica dizajnera iz Beograda)

Na ovogodišnjem Danu D radionicu će održati i izlagači koji će se predstaviti u okviru Young Balkan Designers izložbe. Riječ je o timu Luft koji je na Danu D 2013, tada pod imenom TMNT, zaslužio posebno priznanje za svoj projekt Šahtban. Polaznici radionice će pomoću inovativne, “siromašne” tehnike tiska (koju su osmislili članovi Lufta) otiskivati vlastite vizuale na majice. Obična mreža za komarce zamijenit će finu sito svilu, a rezultat će biti fantastični i autentični pikselizirani otisci. Svaki polaznik radionice dobit će majicu/e koje otisne, a naučit će i jednu novu tehniku koju će voditelji nesebično podijeliti sa svima. Do naziva projekta došlo je zamjenom mjesta slova S i K u riječi “moskito” (mosquito), i tako je nastala nova riječ Moksito, koja u sebi sadrži i riječ sito (screen). Radionica će se održavati u vremenu od 12 do 15 h, no prema potrebi bi se ostajalo i duže. Polaznici na radionicu moraju donijeti vlastite majice bijele ili svijetle boje. Radovi će biti javno predstavljeni nakon završetka radionice.

Maksimalan broj polaznika: Sva mjesta su popunjena!


Veselimo se vašim prijavama!

HDD

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook