Odlazak Davorina Savnika, velikana slovenskog i jugoslavenskog dizajna

Objavljeno: 15.04.2014.

Davorin Savnik, renomirani slovenski industrijski dizajner i arhitekt, preminuo je 14. travnja 2014. u 85. godini života. Njegovo najpoznatije djelo u domeni dizajna ikonički je telefon robne marke Iskra, model ETA 80, koji je desetljećima dominirao kancelarijama i kućanstvima diljem bivše Jugoslavije, a postao je i dio kolekcije dizajna MoMA-e, Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku.

Davorin Savnik

Davorin Savnik

Davorin Savnik studirao je na Arhitektonskom fakultetu i Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Kasnije je pohađao i Studij industrijskog dizajna u Gottwaldu u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Izvorno se posvetivši glazbi, poslije je odabrao drukčiji put, što ga je postupno dovelo Iskri.

Savnik je dizajnirao mnogo audiovizualnih i telekomunikacijskih uređaja, kao i elektrotehničkih te medicinskih, ali i ručnih alata, računalnih komponenti, kućnih aparata i telefona. Njegovi se uređaji ubrajaju u najpoznatije i najkvalitetnije proizvode slovenske i jugoslavenske, ali i svjetske industrije.

Mnogo je predavao u domovini i inozemstvu, a za svoj rad također je primio i brojne nagrade, među kojima se ističe Nagrada fondacije Prešeren iz 1966. godine. Nagrade BIO-a, Bijenala industrijskog oblikovanja u Ljubljani, te Centra za dizajn u Stuttgartu primio je 1979. Bio je nagrađen i na Međunarodnom sajmu u Hannoveru, a odlikovan je i najvišim priznanjem japanskog Ministarstva trgovine i industrije, kao i zlatnom medaljom na trgovinskom sajmu u Brnu.

Globalno najprepoznatljivija djela iz njegovog bogatog opusa svakako su različiti telefoni. Samo u Kranju je proizvedeno više od 5 milijuna telefonskih uređaja modela ETA, koji se i dan danas mogu pronaći u mnogim kućanstvima i kancelarijama. Osim što je dio kolekcije dizajna MoMA-e, Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku, model ETA 80 može se pronaći i u Muzeju suvremene umjetnosti u Munchenu. Izgled ovog telefona kopirale su mnoge strane tvrtke i tvornice, a neka istraživanja su pokazala da u svijetu postoji gotovo 300 milijuna primjeraka sličnih telefona.

Godine 2009, povodom 30. obljetnice dizajna modela ETA 80, uređaj je bio izložen u Muzeju arhitekture i dizajna u Ljubljani, u sklopu velike izložbe Iskra: nesvrstani dizajn, 1946. - 1990.

Tekst je prenesen s www.rtvslo.si, prijevod: B.K.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook