Koraljka Vlajo na Studiju dizajna - 'Proizvod kao povod'

Objavljeno: 07.04.2014.

U sklopu programa tjednih vanrednih predavanja na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Koraljka Vlajo će u srijedu, 9. travnja u 18 h, na adresi Frankopanska 12, održati predavanje 'Proizvod kao povod', u kojem će predstaviti tri projekta istraživanja bogate modernističke hrvatske baštine dizajna. Ulaz na predavanje slobodan je za sve zainteresirane.

Riječ je o izložbama koje se fokusiraju na (nekad) velike hrvatske tvornice – Jugokeramiku, Rade Končar i Nevu. Povijest domaćeg dizajna uglavnom je neistražena i svaka od ovih izložbi otkrila je niz novih dizajnerskih imena i proizvoda. Međutim, tvrtke i proizvodi povod su i za dodatna slojevita istraživanja metoda prizvodnje, društvenopoltičkih odnosa, rodnog pitanja u industrijskoj proizvodnji, i koječega drugoga.

Koraljka Vlajo (Zagreb, 1971.) diplomirala je 1995. godine na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine, upisala je godinu dana izvanrednog studija na Odjelu dizajna namještaja na University of Industrial Arts of Helsinki (danas Aalto University) pri finskom sveučilištu. Po završetku studijske godine, u ljeto 1996. zaposlila se u arhitektonskom uredu Pekka Salminen Ltd kao dizajnerica interijera gdje je surađivala na raznim velikim projektima poput novog terminala helsinške zračne luke, Muzeja sporta u Lahtiju, helsinškog Tehničkog instituta itd.
Godine 2001. vratila se u Zagreb i zaposlila u Muzeju za umjetnost i obrt na mjestu voditeljice muzejskih zbirki grafičkog i industrijskog dizajna. Autorica je izložbe i kataloga Porculanski sjaj socijalizma (Muzej za umjetnost i obrt, 2010.) o dizajnu porculana tvornice Jugokeramika; izložbe Skriveni dizajn (Galerija hdd, 2011.), o Odjelu dizajna tvornice Rade Končar; kataloga i izložbe Marijina industrija ljepote (Muzej za umjetnost i obrt, 2013.), o dizajnu ambalaže tvornice Neva; te putujuće izložbe i kataloga In a Nutshell - Contemporary Croatian Design, u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture RH (2012.)

Tekst je prenesen iz press materijala događanja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook