'Projekt: igračka' - nova izložba studenata Studija dizajna

Objavljeno: 24.03.2014.

U srijedu, 26. ožujka 2014, u 19 h, u galeriji Bernardo Bernardi Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu otvara se izložba 'Projekt: igračka' studenata Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 23. travnja.Drvene igračke su tradicijski hrvatski proizvod nastao u 19. stoljeću, a njihova izrada zadržala se sve do današnjih dana, poglavito u Zagorju. Prodaju se na sajmovima, crkvenim svečanostima, tržnicama, a čuvaju se i u muzejima. Nalaze se na listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja upisano je i kao nematerijalno dobro na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Inspirirani tom baštinom, studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu interpretirali su tradicijski potencijal drvenih igračaka, polazeći od istraživanja mehanizama koji potiču interaktivno iskustvo igre, a koji proizlaze iz koncepta koji igračka predstavlja. Pored rješavanja konstrukcijskih i tehnoloških zahtjeva, drvena igračka referira se i na vrijednosti identiteta koje su nosioci hrvatske kulturne baštine. Kolekcija drvenih igračaka dizajnerskom intervencijom pretvara baštinu u potencijal lokalnog suvenira.

Na izložbi su predstavljeni radovi Dine Bartolić, Tina Burića, Stele Cvijanović, Petre Grubišić, Katarine Huljev, Dore Kasun, Ive Leustek, Sare Pavleković Preis, Grge Petrova i Mladena Udovičića.

Radovi su nastali tijekom drugog semestra akademske godine 2012./13, u okviru projektnog zadatka pod nazivom 'Drvena igračka s mehanizmom'.

Mentori projekta su Sanja Bencetić, Ivana Fabrio, Vedran Kasap i Mladen Orešić.

Izložba je realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Tiskare NARODNIH NOVINA, prijatelja galerije Bernardo Bernardi.
__________

Galerija Bernardo Bernardi
Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb
Ulica grada Vukovaara 68, I kat

Radno vrijeme: radnim danom od 9 do 21 h, subotom od 9 do 14 h

Izložba je otvorena do 23. travnja 2014.

Tekst je prenesen iz press materijala izložbe.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook