[d] RAZGOVOR: POTEZ, SLOVO, PISMO

Objavljeno: 21.02.2014.

U utorak 25. 2. 2014. u 19 sati u HDD galeriji održat će se [d] RAZGOVOR povodom izložbe 'Potez, slovo, pismo' Marka Hrastovca. O kulturi tipografije, njenoj važnosti i ulozi, specifičnostima tog područja dizajnerskog djelovanja te o edukaciji u području tipografije s MARKOM HRASTOVCEM i NIKOLOM ĐUREKOM razgovaraju DEJAN DRAGOSAVAC RUTA i MARKO GOLUB. [d]razgovorom ujedno se i zatvara sama izložba.


Marko Hrastovec je predstavnik mlađe generacije dizajnera koji su proteklih godina prošli sustavnu tipografsku izobrazbu na Studiju dizajna u Zagrebu i na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Sam Hrastovec je danas demonstrator na Studiju dizajna, i to na kolegijima iz područja tipografije i oblikovanja pisma. “Potez” kao pojam centralna je točka bavljenja oblikovanjem pisma, tipografijom, pa i samim grafičkim dizajnom. Također, potez kao „pokret“ označava osnovnu razinu interakcije dizajnera i pera u procesu oblikovanja pisma – od kaligrafije, crtanja slova te u konačnici - produkcije fontova. U edukacijskom procesu koji danas i u Hrvatskoj uzimamo za standard, a koji je baziran na didaktičkim metodama Gerrita Noordzija, možemo lako pozicionirati tri pojma koja su sadržana u naslovu izložbe Marka Hrastovca – potez, slovo, pismo. Radovi koje Hrastovec izlaže savršeno demonstriraju njihovo duboko poznavanje i kreativno korištenje, što se naročito vidi u skicama i na primjerima crtanja slova (lettering). Promišljena upotreba dvaju osnovnih načina konstrukcije slova (translacija i ekspanzija) primjetno je u svim izloženim radovima. S druge strane, ne možemo reći da Hrastovec rigidno prati tipografske i dizajnerske postulate - on ih dobro razumije i samosvjesno propituje, modificira, krši, te svakom radu daje svoj osobni pečat koji nikako ne možemo staviti u kategoriju radova koji su nastali igrajući na sigurno.


Više o izložbi: http://dizajn.hr/?id=1516-marko-hrastovec-potez-slovo-pismo-11-2-25-2-2014MARKO HRASTOVEC: POTEZ, SLOVO, PISMO

11. 2. – 25. 2. 2014.
HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Radno vrijeme galerije:
Pon-pet 10 – 20h
Subotom 10 – 15h
Boškovićeva 18, Zagreb
http://dizajn.hr

Voditelj galerije: Marko Golub
Autor koncepta: Marko Hrastovec
Tekstovi: Nikola Đurek, Marko Golub i Marko Hrastovec
Dizajn plakata: Nikola Đurek
Dizajn kataloga: Hrvoje Živčić

Sponzori tiska: Cerovski print Boutique, Ars kopija, Typonine
Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.
Izložba je realizirana financijskim sredstvima Zaklade Kultura Nova.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook