OBLIK U POKRETU / POKRET U OBLIKU - Studio I-gle i fotografi Decker+Kutić izlažu u Galeriji Karas

Objavljeno: 21.02.2014.

U petak, 21. veljače u 20 h, u zagrebačkoj Galeriji Karas održat će se otvorenje izložbe renomiranog studija za modni i odjevni dizajn - I-gle, kao i fotografskog dvojca Decker+Kutić. Izložba ostaje otvorena do 2. ožujka 2014.

"I-gle i Decker+Kutić nisu samo 'kreativna suradnja na umjetničkom projektu'. Njihova ontogeneza mnogo je duža i prebogata semantičkim slojevima koji vrlo vidljivo, živahno pulsiraju ispod površine još od vremena kad je i Decker radio s dvjema dizajnericama, (Martinom Vrdoljak Ranilović i Natašom Mihaljčišin, op. a.). Fizikalno gledano, to valjda odgovara vremenu kad je svemir još bio singularan. Dakle, prije 'Big banga', koji ih je materijalizirao na način na koji ih danas znamo i zavitlao u orbite koje eksperimentiraju, udaljuju se, ali i konvergiraju. Pa čak se i ponovno neminovno sastaju. Dok gledam ovaj 'minus' u nazivu I-gle i 'plus' u Decker+Kutić, oni postaju postaju poput kozmičkog plesa naboja, za koje i nije bitno jesu li pozitvni ili negativni, nego da među njima vlada privlačnost. To je posve elementarno.

Ti odvojeni svjetovi ovom izložbom opet postaju svojevrsni singularni svemir, zatvaraju krug reinterpretirajući time i svaku točku kružnice. Sve je opet ovdje, ali na neki novi način, u kojem se iznova prolazi kroz predodžbe, asocijacije i uspomene na zadnjih 15 ili koliko godina. Krug čija je metafora i loop koji gledate, u kojem se pokret paradoksalno nalazi u mjestu, a mjesto je očito u pokretu. Ovo jest i dekonstrukcija, ali ne odjeće (jer ona je pažljivo porubljena), ili fotografije, nego samih njihovih ideja. Kako će odjeća 'pristajati' i kako će fotografija 'izgledati' najmanje je važno. Uostalom, dok su mi ranije pokazivale odjeću koja će biti izložena, dizajnerice su je same morale nekoliko puta prevrnuti u rukama u potrazi za 'pravom' stranom. Otvori i prorezi, vrpce koje su vezane ili se slobodno kreću, na tijelu i oko njega na slici, nisu ovdje da prate, naglase ili budu kontrast. Nisu tu ni iz banalnog razloga da nam nešto namjerno otkriju ili sakriju. Oni su tu da resetiraju svaku našu ideju o obliku i poketu, pokrivenom i otkrivenom, statičnom i zaigranom. Pa u krajnjoj liniji i ovu koju sam upravo iznio - kako nisu ovdje da 'nešto namjerno otkriju ili sakriju'. Jer to zapravo ne neki način ipak rade."

Iz popratnog teksta Ivana Salečića
______________________________

Projektni tim

Autori: Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Romano Decker i Dejan Kutić
Kustosica: Vanja Žanko
Autor teksta: Ivan Salečić

Produkcijski tim

Make-up: Saša Joković
Model: Petra Hrašćanec

Zahvaljujemo na suradnji:
ULUPUH i BIO&BIO

Medijski pokrovitelj:
StoryBook

Galerija Karas je izložbeni salon Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske.

Adresa: Praška 4, Zagreb

Radno vrijeme

uto-pet: 11 - 19 h
sub-ned: 10 - 14 h
Ponedjeljkom zatvoreno.

Izložba je otvorena do 2. ožujka 2014. godine.

B.K.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook