Arhitektonska Nagrada ARTUR - poziv za predlaganje projekata

Objavljeno: 03.02.2014.

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre raspisalo je poziv za predlaganje projekata za Nagradu Artur. Prijedlozi projekata prijavljuju se od 1. veljače do 1. ožujka 2014. godine.

Dugoročni ciljevi programa Artur su usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, u čemu i Hrvatsko dizajnersko društvo kao krovna domaća strukovna udruga vidi i svoj strateški interes s obzirom na nastojanja koja iskazujemo kroz projekte i natječaje u okviru platforme Dizajn turizam (kao što je tekući natječaj Dizajn pod suncem), ali i druge inicijative.

Ovogodišnja tema ARTURA – Turistički prostor: Grad i regija – bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Temeljna pretpostavka u oblikovanju ove teme je važnost razvoja turizma i kulturne ponude u gradovima kao nositeljima razvoja cjelogodišnjeg turizma kako u samim gradovima tako i u pripadajućim regijama. Odnosi gradova i regija detaljnije su se razrađivani na primjerima Zagreba, Dubrovnika, Zadra i Pule gdje su u različitim slučajevima turistički potencijali gradova veći ili manji u odnosu na njihove regije, te se kroz tri interaktivne i multidisciplinarne radionice došlo do zaključaka na koji je način moguće uravnotežiti te odnose i dignuti ukupne turističke potencijale o kojima će se govoriti na završnoj konferenciji 27. ožujka 2014. u Zagrebu kada će biti dodijeljena Nagrada ARTUR.

Svrha poziva je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji koriste participativne procese u pripremi i realizaciji intervencija, te uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

Svrha programa ARTUR usmjerena je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, čiji su dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma.

Sve detalje o opsegu natječaja, organizatorima i sponzorima, sustavu prijave i rokovima možete pronaći ovdje.

Tekst je prenesen iz press materijala natječaja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook