'Priprema i tisak, tehničko-tehnološki elementi' - predavanje Mihe Karolya na Studiju dizajna

Objavljeno: 27.01.2014.

U srijedu, 29. siječnja, s početkom u 19 h, Miho Karoly će na zagrebačkomStudiju dizajna održati vanredno predavanje na temu 'Priprema i tisak, tehničko-tehnološki elementi', otvoreno za sve zainteresirane.

U dizajnerskom procesu faza realizacije projekta jednako je važna kao i faza kreativnog projektiranja. Naučiti pravilno pripremiti dizajnerski projekt podrazumijeva poznavati niz tehničkih specijalnosti što je tema ovog predavanja.

U uvodu će biti riječi kako ispravno gledati otisak i izbor svjetla, zatim kako pravilno usporediti dva otiska. Bit će riječi o spektru boja i valnim duljinama. Predavanje će pružiti informacije o sustavima boja: RGB, CMYK, PANTONE, kao i informaciju o smještaju boja u prostoru CIE L, a, b, zatim i o standardima definiranja boja i provjeri ispravnosti otiska dE, o ISO standardima, te o ispravnom postavljanju parametara separacije u Adobe paketu.
Bit će riječi o suradnji dizajnera s proizvođačima ambalaže, nacrtima i tehnologijama pakiranja. Drugi dio predavanja bit će posvećen vrstama tiska ambalaže: dubokom tisku (principi tiska, gravura, način graviranja, tiskarski strojevi), plošnom tisku (principi tiska, offset, tampon, izrada ploča, tiskarski strojevi), visokom tisku (flexo, vrste flexografije i izrada klišea, knjigotisak). Predavanje završava upoznavanjem s doradnim tehnikama (štance i rezanje rola).

Tijekom predavanja bit će prikazani probni otisci i gotovi primjeri.

Miho Karoly je svoj profesionalni rad počeo prije 25 godina u 3C CONINGU u DTP demo centru, u samim počecima stolnog izdavaštva i prvim pokušajima integriranja slike i teksta. Upoznao je pionire grafičkog softvera u svjetskim razmjerima. U Njemačkoj je radio tri godine i učio uz najznačajnije programere grafičkog softvera. 1994. se vraća u Zagreb i otvara vlastiti repro studio KALIGRAF. 2002. godine studio se profilira i specijalizira za produkciju ambalaže. Danas KALIGRAF godišnje izrađuje oko 2000 priprema za razne vrste pakiranja.

Tekst je prenesen iz press materijala događanja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook