'10 Things I Have Learned in 2013.' - izložba Ivorina Vrkaša u zagrebačkoj Booniki

Objavljeno: 23.01.2014.

U dinamičnom izložbenom i radnom prostoru Boonika HQ u Veslačkoj ulici 23 u Zagrebu, 24. siječnja u 20 h otvara se samostalna izložba mladog dizajnera Ivorina Vrkaša, 10 Things I Have Learned in 2013., čiji je koncept originalni hommage poznatom projektu austrijsko-američkog dizajnera Stefana Sagmeistera, kao i korak dalje u tom smjeru. Izložba se može pogledati svaki dan od 15 do 21 h, osim nedjelje.

Izrada plakata 01

Izrada plakata 01

Izrada plakata 02

Izrada plakata 02

Izrada plakata 03

Izrada plakata 03

Izrada plakata 04

Izrada plakata 04

"Uvijek mi se isplati imati petlju", jedna je od maksima svjetski poznatog austrijskoga grafičkog dizajnera i tipografa Stefana Sagmeistera (Bregenz, 1962.). Možda zvuči prilično banalno i simplificirano, no životne istine doista jesu takve, i nikako drugačije. I ostale misli koje je Sagmeister sabrao u ciklusu Things I have learned in my life so far (Stvari koje sam do sada naučio u životu), rezultat su njegove odluke da 2000. godine kao iznimno uspješan voditelj studija Sagmeister. Inc., sa sjedištem u New Yorku, uzme slobodnu godinu. Tijekom nje studio je bio zatvoren, kako bi se on posvetio isključivo svojem radu. Započeo je razrađivanje interesantnoga projekta koji se temelji na maksimama, sažetim i duhovitim rečenicama zapisanim u osobnom dnevniku, koje daju sukus njegova dosadašnjega životnog iskustva.

Ivorin Vrkaš nije čekao da negdje na sredini svoje karijere načini takav odmak i iskaz, već je na samom njenom početku odabrao sročiti introspektivni rezime. On bi trebao odrediti i način njegova budućega profesionalnoga i osobnoga funkcioniranja. Izravno se, dakle, referirajući na slavnoga starijeg kolegu, Ivorin je sabrao iskustva iz minule 2013. godine i pretočio ih zaključke koje prikazuje na deset plakata.

"Svatko tko je iskren je zanimljiv", da zaključimo sa Sagmeisterom, s kojim smo i započeli. Zanimljivost je svakako ključna, za svakoga, a posebice za dizajnere, koji moraju naći ravnotežu između želje za kretaivnošću i sposobnosti da na najpodobniji način prenesu određenu ideju i poruku. Pri tome teže njegovati specifičnost, to jest zanimljivost na kojoj će graditi prepoznatljivost. Iskrenost možda nije najtraženija kvaliteta u korporativnom svijetu, uz koji je dizajn vezan, no u umjetnosti i životu jest (ili bi barem trebala biti). Ovim ciklusom Ivorin Vrkaš pokazuje da je moguće, a i nužno, sačuvati je i u mediju dizajna."

(Preneseno iz teksta Barbare Vujanović)

Ivorinov rad možete pratiti na:

www.ivorin.me
rationalinternational.net
www.behance.net/ivorin

Tekst je prenesen iz press materijala izložbe.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook