Auto(r) 2014. je završen - pobjednik je Vedran Martinek!

Objavljeno: 17.02.2014.

Pobjednik šestog Auto(r)-a, godišnjeg natječaja za dizajn vozila je Vedran Martinek, jedan od osnivača tvrtke Absolute Design, prvog studija u Hrvatskoj specijaliziranog za dizajn vozila. Laureat je priznanje primio za projekt Formula student (FSAE), koji će biti trkaće vozilo FSB Racing Teama za sezonu 2015.

Vedran Martinek, prvonagrađeni dizajner

Vedran Martinek, prvonagrađeni dizajner

Prvonagrađeni projekt

Prvonagrađeni projekt

Prvonagrađeni projekt

Prvonagrađeni projekt

Projekt Davora Vrbosa

Projekt Davora Vrbosa

Projekt Milana Jasnića

Projekt Milana Jasnića

Projekt Ive Marića

Projekt Ive Marića

Projekt Igora Džukovskog

Projekt Igora Džukovskog

Vedran Martinek pobjednik je šestog Auto(r)-a, natječaja za dizajn vozila, organiziranog u suradnji s FSB Racing Teamom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Cilj natječaja bio je dizajn oblika i boja eksterijera Formule student i novi logotip tima. Od devet pristiglih radova, pobjednika je jednoglasno odabrao četveročlani žiri u sastavu: Hrvoje Macura, voditelj FSB Racing Teama, Marko Stojaković, zadužen za šasiju i ovjes, Mario Matuško, zadužen za motor i Daniel Tomičić, organizator Auto(r)-a. Drugo mjesto osvojio je Davor Vrbos, a slijede Milan Jasnić, beogradski student Megatrend univerziteta, Ivo Marić, student FSB-a, te Igor Džukovski, apsolvent Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Vedran Martinek (30), diplomirao je dizajn vozila na prestižnom torinskom Istituto Europeo di Design. 2012. radi za Custom Creations gdje zajedno s kolegom Dariom Dropučićem dizajnira bicikle Black Tie After5 i Visiobike. Kasnije iste godine, dvojac osniva Absolute Design, prvi studio za dizajn vozila u Hrvatskoj. U suradnji s FSB-om dizajniraju električni minibus, a krajem prošle godine Martinek pobjeđuje na natječaju Extrememachinesa za dizajn sportske hibridne trokolice Tiburon. Najnoviji projekt Absolute Designa je Equal, automobil za invalide.

Proizvodnja Martinekove "kosilice za travu" završit će do studenog ove godine, da bi se FSB Racing Team njome utrkivao u sezoni 2015. Pet najboljih projekata natječaja izložit ćemo na Auto(r)-u, konferenciji o dizajnu automobila koja se ove godine održava u sklopu prvog Tjedna dizajna u Laubi od 23. do 27. travnja.


Auto(r) natječaj


Auto(r) natječaj za dizajn organizira se jednom godišnje od 2009. godine. Do sada su na pet natječaja pristigla preko 293 projekta. Izložba finalista ovogodišnjeg natječaja održat će se tijekom Auto(r)-a i Tjedna dizajna od 23. do 27. 4. 2014. Dosadašnji pobjednici su:

- 2013. Sajdin Osmančević (BA) na temu "Interijer Doking XD-a"
- 2012. Stoycho Dobrev (BG) s projektom CtVelo, u kategoriji "Mladi dizajneri", i Mathew Rogers (UK) s projektom XXS, u kategoriji "Profesionalni dizajneri", na temu "EμV - gradsko električno vozilo"
- 2011. Mirko Vujičić (BA) s projektom Citroën, u kategoriji "Mladi dizajneri", i David Olsen (US) s projektom OUT, u kategoriji "Profesionalni dizajneri", na temu "Novi tip automobila za države u tranziciji 2020. godine"
- 2010. Zdenko Vukoja (HR) s projektom Step na temu "Automobil za treću životnu dob"
- 2009. ElvisTomljenović (HR) s projektom MOY na temu "Automobil za mlade, rođene 1990."


Auto(r) konferencija


Auto(r), konferencija o dizajnu automobila, najvažnije jedogađanje u Hrvatskoj posvećeno industrijskom dizajnu. Održava se u Zagrebu jednom godišnje od 2009. godine. Industrijski dizajn predstavlja se kroz dizajn automobila, najkompleksnijeg proizvoda današnjice. Auto(r) je od prvog izdanja svake godine najveća konferencija o dizajnu automobila u Europi i druga po veličini na svijetu. Auto(r) je jedino događanje na svijetu koje se obraća publici izvan autoindustrije. Cilj je promocija dizajna automobila kao industrijskog dizajna i popularizacija kulture automobila općenito. Događanje je svojevrsni think-tank koji pruža jedinstvenu priliku za poslovno povezivanje i dokazano je mjesto nastanka novih ideja.

www.konferencijaodizajnuautomobila.com

Tekst je prenesen iz press materijala natječaja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook