'O Mariji Kalentić i domaćoj industriji ljepote' - predavanje Koraljke Vlajo

Objavljeno: 20.01.2014.

U sklopu programa Susreti u muzeju, a povodom izložbe Marijina industrija ljepote, autorica izložbe Koraljka Vlajo u atriju zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt održat će predavanje u četvrtak, 23. siječnja 2014, s početkom u 19 h. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Bočica i staklenka Rosal; Neva, 1964. – 1965.

Bočica i staklenka Rosal; Neva, 1964. – 1965.

Izložba koja predstavlja Mariju Kalentić otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt do 2. veljače 2014. Riječ je o dizajnerici koja je gotovo četvrt stoljeća dizajnirala ambalažu jedne od najstarijih i najpoznatijih hrvatskih kozmetičkih tvrtki, Tvornice kozmetičko-higijenskih proizvoda Neva. U društvu koje je masovniji, tržišno orijentirani dizajn uglavnom tretiralo s podcjenjivanjem, ambalaža je jedan od najranjivijih povijesnih izvora. Ona je stvorena da bude odbačena nakon što se proizvod proda. Upravo su zbog toga izložbe poput ove od neprocjenjive važnosti. Prema riječima Koraljke Vlajo, kustosice i autorice izložbe, ovakvi pregledi ne samo što zaokružuju opus jedne nepravedno zapostavljene dizajnerice, već i reinterpretiraju povijest jedne tvornice, a kroz nju i cjelovite, bitne grane domaće industrije, što je iznimno važno i za povijest domaćeg dizajna.

Marija Kalentić (rođena 5. srpnja 1930.) diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji primjenjenih umjetnosti (1954.), u klasi profesorice Branke Hegedušić kao akademska slikarica tekstilka, te je postdiplomski studij nastavila u majstorskoj radionici Krste Hegedušića (surađivala je u opremanju knjiga Razgovori ugodni naroda Slovinskoga A. K. Miošića i Latinske pjesni razlike I. Đurđevića). Od 1962. godine stalno je zaposlena u Nevi na dizajnu ambalaže svih proizvoda i propagandnih materijala. Ujedno projektira Nevine izložbene prostore na Zagrebačkom velesajmu. Dobitnica je tri jugoslavenska Oskara za ambalažu (1965. i 1966. godine): za kućni stil ambalaže kozmetičke serije Rosal, 1965.; za bočicu za kremu Rosal, 1965.; za kartonsku kutiju s lončićem za kremu Rosal, 1966. Redovno je sudjelovala na izložbama ULUPUH-a, izlagala je na izložbi Produkt dizajn 2 (1972.). Neva 1978. godine postaje sastavni dio Plive, a M. Kalentić nastavlja raditi kao dizajnerica u OOUR Neva do 1985. godine kada odlazi u mirovinu.

Više o izložbi pročitajte ovdje.

Tekst je prenesen iz press materijala događanja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook