'Grad kao identitetski sustav' - promocija nove knjige Feđe Vukića

Objavljeno: 04.12.2013.

U srijedu, 4. prosinca, s početkom u 18 h, na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (Frankopanska 12), održat će se promocija nove knjige profesora Feđe Vukića Grad kao identitetski sustav.Promocija knjige Knjiga Grad kao identitetski sustav nastala je slijedom teorijsko-kritičke analize zamisli o ‘brendingu’ zajednice (‘place branding’, ‘city branding’) kojem se argumentirano kao alternativa nude pozicija i termin ‘identitetski sustav’. Ta je tema uporište za shvaćanje da će ta drugačija vizura dovesti do učinkovitijeg uočavanja i shvaćanja zatečenog identiteta te do utemeljenja sustavne metodologije projektiranja identiteta zajednice. Grad je u knjizi osnovna jedinica kroz koju se motri društvena zajednica kao sustav koji ima svoje kulturno-povijesno naslijeđe, svoju aktualnu stvarnost i psihosocijalnu dinamiku te svoje mitove. No i svaka bi regija ili moderna nacionalna država mogle biti primjerom za primjenu ovako teorijski zasnovane metodologije. Toj je tvrdnji argument već dvadesetak godina uvedena praksa stvaranja identitetskih komunikacijskih programa kojom pojedine zajednice u zemljama razvijene demokracije potiču razvojne projekte i vlastitu međunarodnu kom-petitivnost. Autor tvrdi i temeljito argumentira da u lokalnim tranzicijskim uvjetima (kakvi su aktualni u Hrvatskoj) nije moguće posve prenijeti teoriju i metodiku stvaranja identitetskog sustava grada iz konteksta čije su povijesne i kulturalne pretpostavke bitno drukčije od onih prisutnih i važnih u Hrvatskoj. Stoga predlaže novu teoriju za drukčiji metodologijski pristup lokalnim zajednicama (gradovima, regijama) zemalja u demokratskom razvoju (poput Hrvatske) u kojima je i stvaranje identitetskog sustava (kao kritički nadomjestak za ‘brending’) jedan od mogućih alata u poticanju i razvoju demokratskog dijaloga u društvu. A bez tog dijaloga nema ni shvaćanja zatečenog identiteta ni učinkovito projektiranog identitetskog razvojnog programa za zajednicu.

Knjigu će predstaviti dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić, recenzentica, doc. Mia Roth Čerina, urednica, i autor knjige, dr.sc. Feđa Vukić. Prisutnima će se obratiti i dekan Arhitektonskog fakulteta, mr.sc.prof. Boris Koružnjak i voditelj Studija dizajna, prof. Stipe Brčić.

Feđa Vukić doktorirao je u području teorije dizajna na Univerzitetu u Ljubljani. Od 1994. godine predaje teoriju i povijest dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, trenutno u zvanju izvanrednog profesora. Stipendist The Wolfsonian Foundation / Florida International University sa znanstvenim istraživanjem na temu oglašavanja u Italiji 1875. – 1943. Autor znanstvenog istraživanja o povijesti oglašavanja u Hrvatskoj, 2005. Koautor knjige Croatian Design Now, s Victorom Margolinom, 2008. Od kraja devedesetih istražuje identitete zajednica, te o tome objavljuje i znanstvene članke. Autor knjige Modernizam u praksi, 2008. i sveučilišnog udžbenika Teorija i povijest dizajna – kritička antologija, 2012.

Tekst je prenesen iz press materijala izdavača.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook