'Svijet je potpuno nov!' - Nulti dani Galerije SKC u riječkom Palachu

Objavljeno: 21.11.2013.

Nulti dani Galerije nastaju povodom skorog otvaranja Galerije SKC Studentskog kulturnog centra u Rijeci, a započet će izložbom fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida s ovogodišnjom temom Prostori. Tijekom izložbe prostor Galerije SKC ispunjavat će i tri radionice, te nekoliko predavanja koja će istraživati (fotografiju i) prostor, svaki na svoj osebujan način. Događanje se održava od 6. do 13. prosinca 2013. u organizaciji Galerije SKC i Kreativnog kolektiva Kombinat.

Kombinatov manifest

Kombinatov manifest

Tko je Kombinat?

Tko je Kombinat?

Rad Luke Kedže

Rad Luke KedžeZa vrijeme Nultih dana Galerije odvijat će se tri radionice, sve u prostoru Palacha.

Prva radionica Fotografija koja zauzima malo prostora traje od 7. do 9. prosinca 2013, vodi ju i mentorira Luka Kedžo. Radionica istražuje fizički prostor koji fotografija zauzima, imajući na umu da je fotografija predmet neke kategorije što podrazumijeva i nekakvo mjesto u prostoru. Luka Kedžo je student diplomskoga studija fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te suosnivač grupe Komična Hunta.

Druga radionica, radionica studijske rasvjete, traje dva dana, od 11. do 13. prosinca 2013. godine, a vode ju Stephany Stefan i Ivan Vranjić. Cilj radionice je unaprijediti znanje o studijskoj rasvjeti, naučiti koristiti studijsku rasvjetu na modelima, te istražiti razne situacije u kojima će polaznici imati priliku pobliže shvatiti način funkcioniranja svjetla.

Treća radionica nije radionica. A nije niti predavanje. Ona je razgovor. Dinamičan razgovor o fotografiji koji moderira Karlo Čargonja, mag. ing. građevinarstva, zaljubljenik u fotografiju. Na njegovu radionicu dobrodošli su svi koji razmišljanjem, primjerima ili nečim drugim žele pomoći sebi i drugima u promišljanju medija fotografije (bez obzira na razinu znanja).

Prijave na radionice otvorene su do 30. studenoga 2013. Šalju se na kombinat@kombinat.com.hr, a svaka prijava treba sadržavati: pismo motivacije i kratki portfolio (opcionalno). Primljeni sudionici bit će obaviješteni putem maila i objavljeni na web stranicama Kombinata. Rok za uplatu kotizacije (150 kn) je 4. prosinac 2013. godine. Radionice s kotizacijom rezultirat će javnom prezentacijom - izložbom u prostorima budućeg SKC-a.

U sklopu Nultih dana bit će postavljena izložba dokumentarnih fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Organ Vida s izložbenim postavom po drugi put dolazi u Rijeku kako bi se predstavio ovdašnjoj brojnoj publici te nastavio komunikaciju s njezinim umjetnicima i posjetiteljima. Tema ovogodišnjega festivala, Prostori, rezultirala je mnoštvom projekata koji su pitanje prostora interpretirali na različite načine, a na izložbi svoje projekte predstavljaju: Jeppe Bøje Nielsen (Danska), Kai Löffelbein (Njemačka), Sarker Protick (Bangladeš), Venetia Dearden (UK), Asmita Parelkar (Indija), Maite Caramés (Španjolska), Franky De Schampheleer (Belgija), Justin Barton (UK) i Michele Palazzi (Italija). Među međunarodno priznatim fotografima jedan je hrvatski predstavnik, i to Riječanin Mario Pućić.

Osim radionica i izložbe, na Nultim danima održat će se i predavanja koja kroz različita područja - matematiku, psihologiju i umjetničku praksu - propituju fotografiju i prostor. Predavači će izlagati o procesu Od fotografskog aparata do organa vida (dr. sc. Dražen Domijan); o (Ne)stvarnom prostoru vektora (Doris Puž) te o Prostoru iz perspektive umjetnika (Igor Eškinja, umjetnik).

Zašto izložba Prostori u Rijeci? Zašto Palach kao Prostor?

Prostori predstavljeni u ovoj izložbi predivna su istraživanja. Svaki put kad smo suočeni s estetskim istraživanjem, ponovno se sjetimo koliko smo zaboravili važnost takvog istraživanja i načina na koje može izmijeniti i obogatiti naše unutrašnje strukture, naša čitanja i našu svijest prostora Drugih, ali i naših prostora, tradicionalno nezahvalno demarkiranih kao unutrašnjih i vanjskih. Nezahvalno, jer nas uči granicama tamo gdje bi nas trebalo učiti otvaranjima. I to nam priča o prostorima, jer prostor nastaje granicama. A granice nas štite, kao i imena, a zaštita nam treba. Sve dok ne uđe u naš prostor. Sve dok mi ne postanemo prostor u koji je ucrtana granica - do tog je tijela društvo zdravo. Kada je to tijelo naše tijelo, tada granica postaje neprijatelj. Tako da moramo biti oprezni s granicama. Što će reći: moramo biti oprezni s prostorima.

Kreativni kolektiv Kombinat grupa je različitih multidisciplinarnih umjetnika, dizajnera i radnika u kulturi, koji shvaćaju važnost intenzivnijeg povezivanja umjetničkih, dizajnerskih i kulturnih djelatnika s djelatnicima u tehnološkim, informatičkim, znanstvenim i arhitektonskim disciplinama. Više o Kombinatu na webu i 'Fejsu'.

Galerija SKC jedan je od strateških projekata Studentskog kulturnog centra pri Sveučilištu u Rijeci, osnovanog u lipnju 2013. godine. Cilj Galerije SKC je estetski senzibilizirati javnost za suvremenu umjetnost, ali i kulturu općenito, i to ne samo na području umjetnosti, već i društvenih, tehničkih i prirodnih (itd.) znanosti.

Baci oko na Nulte dane Galerije.

U prilogu se nalazi file s uputama za prijave na radionice.

Tekst je prenesen iz press objave događanja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook