Iva Babaja izabrana za predsjednicu ICOGRADA-e - krovnog svjetskog udruženja za dizajn

Objavljeno: 25.11.2013.

Na dvadeset i petoj Generalnoj skupštini ICOGRADA-e, krovnog svjetskog strukovnog dizajnerskog udruženja, hrvatska dizajnerica i dugogodišnja članica Upravnog odbora ove udruge Iva Babaja izabrana je za Predsjednicu sa čak 96% glasova drugih udruženja dizajna iz cijeloga svijeta.

Generalna skupština ICOGRADA održana je od 16. do 19. studenog 2013. u Montréalu, Kanada. Ova skupština bila je od posebnog značaja jer je ujedno obilježila i 50. godišnjicu ICOGRADA (The International Council for Communication Design), organizacije koja predstavlja više od 200 organizacija iz 67 zemalja. Iznimni značaj ovom događaju dalo je usvajanje nove strategije ICOGRADA kao multidisciplinarnog, integriranog svjetskog tijela za dizajn, koju je osmislila i predstavila upravo Iva Babaja.

Iva Babaja je time postala druga ženska predsjednica u 50. godišnjoj povijesti ICOGRADA, a njen dosadašnji rad i strateški doprinos organizaciji nagrađen je i višeminutnom stojećom ovacijom skupštine.

Babaja je kreativni direktor u agenciji Unex Group/HAVAS Zagreb, te članica ULUPUH-a i Hrvatskog dizajnerskog društva. Studirala je na prestižnom Univerzitetu za primijenjenu umjetnost u Beču, a kao volonter i advokat dizajna aktivna je zadnjih petnaestak godina. OrganizIrala je gostovanja velikih dizajnerskih izložbi u Hrvatskoj (Art Directors Club NY, Type Directors Club, Punct'd), djelovala u organizacijskim odborima velikih manifestacija poput Zgrafa, a autorica je i koncepta zapažene izložbe Un-Trashed – odbijeni dizajnerski radovi (ULUPUH, 2002.). Česta je gošća kao predavačica i članica žirija diljem svijeta, a njeni radovi nagrađeni su i objavljeni u publikacijama u Hrvatskoj i svijetu. U ICOGRADA počela je sudjelovati 2007. godine kao potpredsjednica, te kasnije kao Generalni tajnik, a zadnjih godinu dana vršila je i dužnost v.d. Predsjednice. Ovim izborom na čelo svjetske organizacije odano je veliko priznanje njenom dosadašnjem radu.

Skupština je usvojila povijesne zaključke za budućnost organizacije. Orijentacija organizacije okrenuta je prema konkretnoj koristi za njezine članove i članice, kao i za sam dizajn u ulozi aktivnog čimbenika u stvaranju socijalnih promjena. Usvojena je i nova struktura članstva te postavljene nove platforme za profesionalne, edukativne i promotivne članove na kojima je Iva Babaja radila zadnje dvije godine. Reforma organizacije i strategije bila je nužna kako bi ICOGRADA slijedila potrebe multidisciplinarne prirode svojih članova, razvijala se u koraku s vremenom i strukom, te ostala relevantna organizacija za 21. stoljeće, istaknula je Babaja.

Skupštini se obratio i Jean-François Lisée, Ministar međunarodnih odnosa, frankofonije i međunarodne trgovine predstavljajući planove za Svjetski summit i kongres arhitekture, dizajna i planiranja 2017. godine, koji je jednoglasno usvojen. Nove ICOGRADA platforme održat će posebne sastanke iduće godine u Hong Kongu i New Yorku.

Intervju koji je Marko Golub ranije uradio s Ivom Babajom, povodom njezinog izbora na mjesto Generalnog tajnika, možete pročitati ovdje.

Tekst je prenesen iz press objave Skupštine.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook