Rezultati natječaja Bor s nama 2013!

Objavljeno: 18.11.2013.

Odabrani su radovi koji će se predstaviti na izložbi Bor s nama / Christmas Superstore 2013!

1. nagrada: Story teller cube

1. nagrada: Story teller cube

2. nagrada: Bor s njima

2. nagrada: Bor s njima

3. nagrada: Be my Christmas tatoo

3. nagrada: Be my Christmas tatoo

Na ovogodišnji natječaj Bor s nama pristiglo je ukupno 24 rada. Ocjenjivački sud natječaja u sastavu: Dijana Basta (Cerovski), Filip Gordon Frank (HDD), Vesna Ledić (MUO), Nataša Marić (Igepa), Mirna Reinprecht (HDD), Koraljka Vlajo (HDD, MUO) nagrade je dodijelio sljedećim radovima:

1. NAGRADA
naziv koncepta: STORY TELLER CUBE
autorice: Adriana Pavelić, Dragana Meić
Obrazloženje:
Prvonagrađeni rad, igra bez pravila, omogućava izmišljanje vlastitih priča uz pomoć jelovih kocki koje na sebi nose slikovne pojmove. Koncept rada odaje razumijevanje funkcije i strukture slobodne interakcije kroz igru, a njegova realizacija, iako skladno uklopljena u zahtjeve 'Bora', potencijalom u smislu proizvoda daleko nadilazi okvire ovog projekta. Osim evidentne visoke razine opće interaktivnosti, igru odlikuje elegantno prilagođavanje različitoj dobi igrača i njihove sposobnosti verbalne i narativne artikulacije, a jednako je zanimljiva u funkciji društvene igre, obiteljske priče prije spavanja, kao i terapijske igre za malu djecu. Jednostavna materijalizacija nosi visoku taktilnu kvalitetu koja joj, uz sve navedeno, daje odliku inkluzivnosti. Zbog visokog troškovnika temeljenog na prototipu, radu je dodijeljena prva nagrada, a ne i realizacija serije, no Ocjenjivački sud potiče autore na nastavak razvoja proizvoda i ustrajnost u njegovom plasmanu na tržište.

2. NAGRADA
naziv koncepta: BOR S NJIMA
autorice: J+A+ (Ana Rimac, Jelena Azinović)
Obrazloženje:
Druga nagrada dodijeljena je seriji tekstilnih ukrasa koji šire prepoznatljiv miris crnogorice i svijest o karakterističnom životu vezanom uz jelu u prirodi. Koncept suptilno podsjeća na divlji, prirodni kontekst iz kojeg nam drveće u blagdanskom periodu stiže u interijere i nudi zamjenu i nadogradnju jednog od glavnih emotivnih poticaja za to, kojeg nismo dovoljno svijesni - mirisa. Rad smo pročitali kao nagovor na simboličko kreiranje ugođaja: bez destruktivnog izmještanja drveta iz prirode, bez iglica i uz razumski argument obzira prema drugima, u ovom slučaju, obzira prema ekotipu personaliziranom kroz prikaze pojedinih životinja koje pripadaju uz naše drvo. Autorica nas podsjeća da ono bez njih nije kompletno, a one bez njega ne mogu.

3. NAGRADA
naziv koncepta: BE MY CHRISTMAS TATTOO
autori: Studio Sonda
Obrazloženje:
Jasan i duhovit koncept privremenih blagdanskih tetovaža razrađen je u mali set simboličnih aplikacija koje, jednom kada se nađu u primjeni, stvaraju sasvim novi komunikacijski kontekst. Jednostavni piktogramski prikazi ispunjavaju svoj smisao tek na koži budućih vlasnika, gdje ne sumnjamo da će započeti potencijalno neograničen broj individualnih, duhovitih sezonskih priča. Planirano sveden na razinu šale, rad posjeduje izvanredan omjer uloženog u početni impuls i potencijalnog efekta okidača komunikacije, koji se od njega može očekivati u primjeni. Koncept ne traži objašnjavanje, razrada je dorečena, a proizvod zahtijeva tek osnovno posredovanje.

Osim nagrađenih radova na izložbi će se predstaviti i radovi:

naziv koncepta: TVOJA BOŽIĆNA ČARAPA
autorice: pancer-mack / Alica Pancer, Ana Mack

naziv koncepta: PIKNI BOR
autorica: Petra Lasić

Ocjenjivački sud Muzeja za umjetnost i obrt ove godine nije dodijelio nagradu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook