Objavljeni rezultati natječaja Moj motiv 2.0

Objavljeno: 12.11.2013.

Ovogodišnji natječaj platforme Zaba start Zagrebačke Banke, Moj motiv 2.0, za financijsku potporu inovativnim projektima na kojima surađuju obrtnici i dizajneri, nedavno je završen. Informacije o nagrađenim projektima možete pronaći u nastavku.

Rogoz (Drvenarija Pošpaić i Oaza), fotografija: Goran Jovanović

Rogoz (Drvenarija Pošpaić i Oaza), fotografija: Goran Jovanović

Rogoz (Drvenarija Pošpaić i Oaza), fotografija: Goran Jovanović

Rogoz (Drvenarija Pošpaić i Oaza), fotografija: Goran Jovanović

Tribure (Drvenarija Pošpaić i Jakov Šrajer)

Tribure (Drvenarija Pošpaić i Jakov Šrajer)

Tribure (Drvenarija Pošpaić i Jakov Šrajer)

Kaplja kabanica (Kišobranarstvo Cerovečki i Ana Rimac)

Kaplja kabanica (Kišobranarstvo Cerovečki i Ana Rimac)

Kaplja kabanica (Kišobranarstvo Cerovečki i Ana Rimac)

Iz press objave o dobitnicima natječaja: "Nakon što je devetočlana stručna Komisija od 63 pristigle prijave izabrala 10 finalista građani su glasovanjem putem Facebooka odlučili o pobjednicima. Aplikacija na Facebooku je bila otvorena od 17. do 31. listopada, a prikupljeno je gotovo 14.000 glasova. Svatko je mogao glasovati za tri proizvoda, a iznos donacije dodijeljen je trima projektima koji su prikupili najviše glasova putem Facebooka. Također je dodjeljena i nagrada stručne Komisije."

Tri projekta o čijem su dobitku odlučili glasači su:

1. Rogoz, obrtnika Zvonka Pošpaića (Drvenarija Pošpaić) i dizajnerica iz kolektiva Oaza (Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec) - 100.000 kn

"Rogoz je razrada i reinterpretacija tradicionalnog logožara. Logožar (ceker) je dio materijalne kulture vezan uz izumiruću tradiciju pletarstva Hrvatskog Zagorja. Izrađuje se na tkalačkom stanu iz traka vodene biljke rogoza, a najčešće se koristi za nabavku hrane s tržnice. Novi proizvod uključuje osuvremenjavanje postojeće forme i tehnike pletenja uz dodatak novih materijala. U svom redizajniranom i poboljšanom izdanju logožar postaje ruksak Rogoz. Namjena mu je približavanje tradicionalno proizvedenog proizvoda i iskustva kupovine na otvorenom, ali ima i široku mogućnost primjene i izvan dosadašnjeg konteksta. Praktičan je i lako prenosiv (na leđima i biciklu), ekološki proizvod visoke kvalitete. Logožar Rogoz je i novi souvenir - orginalni poklon temeljen na lokalnoj tradiciji."

2. Tribure, obrtnika Zvonka Pošpaića (Drvenarija Pošpaić) i dizajnera Jakova Šrajera - 85.000 kn

"Tribure, tri taburea koji se slažu jedan u drugi, ručni su rad od prirodnih materijala: užeta od konoplje, konca od pamuka i vrbove šibe. Taburei se još mogu koristiti i kao stolići ili košare. Sklapanjem štede prostor, a prema potrebi rasklapanjem osiguravaju tri sjedeća mjesta."

3. Kaplja kabanica, obrtnika Thomislava Cerovečkog (Kišobranarstvo Cerovečki) i dizajnerice Ane Rimac - 65.000 kn

"Kaplja je naziv proizvoda - kišne jakne koja slijedi logiku izrade stogodišnjeg tradicionalnog kišobranarskog plašta. Kišobranarski plašt, prvenstveno zbog iskoristivosti materijala, kroji se od osam jednakokračnih trokuta čvrsto spojenih šavovima u pravilni osmerokut. Prepisani kišobranarski plašt stavljen je u novi kontekst, i dok je kišobranu potrebna žičana konstrukcija, ovdje tijelo i ljudski pokret postaju “konstrukcija” ovom predmetu. Na taj način proces proizvodnje novog proizvoda približuje se obrtniku i njeguje specifičnost proizvodnje unutar obrta. Nasuprot strogog i ukočenog kišobrana nastao je tako sestrinski predmet - lepršava i razigrana Kaplja. Naziv Kaplja sugerira krupnu kap, odnosno jaku kišu, a namijenjena je aktivnom čovjeku koji putuje, istražuje, pleše, trči i u trenutcima kada nisu idealne vremenske prilike."

Proizvod Kaplja također je dobio posebnu nagradu stručne komisije u iznosu od 50.000 kn.

Više o natječaju i rezultatima pronađite ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook