'Design by Neil Poulton' - retrospektiva u Gliptoteci HAZU

Objavljeno: 06.11.2013.

Od 19. studenoga do 21. prosinca u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU održat će se retrospektivna izložba radova Neila Poultona, škotskog produkt dizajnera s pariškom adresom. Retrospektiva u Gliptoteci bit će njegova prva samostalna izložba na kojoj će predstaviti presjek svog dosadašnjeg rada.

"Rješenja Neila Poultona ukazuju na jedan od mogućih odgovora koji objedinjavaju smionost, kreativnost i suvremeni pristup dizajnu s novom tehnologijom i materijalima. Zaštitni znak njegovog dizajna su minimalističke forme koje jasno očituju poimanje dizajna kao praktičnog i filozofskog zadatka. Pri tome se visoka tehnologija uvijek povezuje s ciljem oblikovanja jednostavnih upotrebnih predmeta koji se odlikuju individualiziranom estetikom i poetikom. Dostupnost umjesto elitizma, jasnoća konstruktivnih načela oblikovanja umjesto skulpturalno koncipirane forme, odustajanje od poigravanja spektakularnim efektima i dopadljivošću kojima dizajneri često prikrivaju isprazni merkantilizam."
- iz teksta prof. dr. sc. Jasne Galjer

Neil Poulton je škotski produkt dizajner rođen 1963. godine koji već duže vrijeme živi i radi u Parizu. On kreira i razvija predmete namijenjene proizvodnji i komercijalizaciji za koje je višestruko nagrađivan. Najveća priznanja dobio je za svoje radove na području rasvjete i visoke tehnologije, a usko je povezan s markama LaCie, Artemide i Atelier Sedap. Dobitnik je brojnih cijenjenih međunarodnih nagrada na području dizajna među kojima i sedam Etoiles de l’Observeur du Design, deset Red Dot Design Award, od kojih su dvije Best of the Best Red Dot Design Award, tri nagrade Janus de l’Industrie, dvije preporuke za talijansku nagradu Compasso d'Oro i četiri nagrade IF International Forum. Poultonovi proizvodi izlagani su u mnogim svjetskim muzejima, među kojima su Victoria and Albert Museum u Londonu, Centre national d'art et de culture Georges – Pompidou, u Parizu i Axis Gallery u Tokiju.

Gliptoteka HAZU
Galerija I
Izložba traje od 19.11.2013. do 21.12.2013
Otvorenje: 19.11.2013. u 19 sati
Radno vrijeme: utorak-petak 11-19 h; subota i nedjelja 10-14 h

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook