Objavljena nova knjiga Stevena Hellera i Mirka Ilića - 'Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography'

Objavljeno: 23.10.2013.

Američka izdavačka kuća The Monacelli Press nedavno je objavila novu knjigu o dizajnu i tipografiji koju zajednički potpisuju poznati kritičar, teoretičar i povjesničar dizajna Steven Heller i dizajner, ilustrator i stripaš Mirko Ilić. Ovo im je već peta zajednička knjiga, a kao i uvijek kad je ovaj autorski dvojac u pitanju, u nju su uključeni i radovi nekih hrvatskih dizajnera/ica i umjetnika/ica.

Uvodni 'spread' knjige 'Lettering Large'

Uvodni 'spread' knjige 'Lettering Large'

Kao kuriozitet može se spomenuti činjenica da je knjiga Lettering Large posvećena, osim Miltonu Glaseru (s kojim Ilić pak potpisuje publikaciju Design of Dissent, pregled politički angažiranih plakata) i Mihajlu Arsovskom, doajenu hrvatskog i jugoslavenskog dizajna vizualnih komunikacija, koji je u mnogočemu utjecao na domaće autore zastupljene u novoj knjizi.

Ovo je druga knjiga Stevena Hellera i Mirka Ilića koja je posvećena specifičnim tipografskim fenomenima, nakon Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age, koja se bavila, kako joj i naslov kaže, razvojem rukopisnih pisama u kontekstu rastuće digitalizacije izražajnih sredstava grafičkog dizajna. Za razliku od tog područja, gdje su se autori nužno referirali na tzv. 'small-scale' projekte, ovaj put pristup je dijametralno suprotan, iako poveznice postoje - riječ je o monumentalnoj tipografiji mahom u eksterijerima, uglavnom signalističke, ali i dekorativne funkcije, koja je katkada reproducirana digitalno, a ponekad komponirana analogno - na primjer, u slučajevima kada slova na plakatima sačinjavaju horde ljudi fotografirane iz ptičje perspektive, i tome slično.

Hrvatski dizajneri, fotografi i umjetnici čiji su radovi uključeni u knjigu su (redoslijedom pojavljivanja) Šime Strikoman, Ante Rašić (i Studio Rašić), Robert Čanak (TBWA/RAAD), Damir Fabijanić, Brigada i Bruketa&Žinić OM, Damir Gamulin, Robert Leš, Branimir Sabljić, Krešimir Stanić i Viktor Popović, a zastupljeni su i autori iz Srbije - Slaviša Savić, Aleksandar Spasojević i Srđan Mijajlović (reMiks Studio).

Više informacija o knjizi, kao i kvalitetne fotografije 'spreadova' možete pronaći na blogu Mirka Ilića.

B.K.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook