Predstavljen dizajn.hr

Autori: HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo

U subotu 1. 12. održana je u Galeriji Nova promocija web stranica HDD-a, a sadržaj su predstavili glavna urednica Ira Payer te članovi uredništva Vedran Gulin i Željko Serdarević. Zamišljena kao poziv članovima Društva na uključivanje u rad portala, promocija je okupila predstavnike svih generacija domaće dizajnerske zajednice.

Ira Payer govorila je o razlozima za pokretanje i procesu nastajanja ovog portala, koji uz informacije o najvažnijim natječajima, cjenike i druge sadržaje namijenjene dizajnerima donosi i niz tema usmjerenih na naručitelje, poput uvjeta suradnje s profesionalnim dizajnerima ili uputa za sastavljanje projektnih zadataka. Predstavljajući novo internetsko sjedište Društva, Ira Payer je okupljene informirala i o budućem fizičkom sjedištvu HDD-a u Masarykovoj ulici, prostoru koji je nedavno, na preporuku ministra kulture Bože Biškupića (inače člana HDD-a), Društvu odlučio dodijeliti Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Vedran Gulin predstavio je središnji sadržaj portala — Indeks profesionalnih dizajnera, sastavljen od osobnih stranica članova Društva te organiziran prema njihovim temeljnim kompetencijama, u rasponu od grafičkog i industrijskog dizajna do teorije i edukacije. Indeks profesionalnih dizajnera moguće je pretraživati i prema ključnim riječima, primjerice prema vrsti projektnog zadatka, ili prema imenima dizajnera. Gulin je u toku prezentacije najavio i skoro aktiviranje foruma, na kojem će uz pokretanje novih tema biti omogućeno komentiranje postojećih sadržaja.

U sklopu promocije predstavljeno je i novo izdanje naklade Postscriptum, knjiga Toma Wolfea Od Bauhausa do našeg doma. U svom kritičkom osvrtu na arhitekturu 20. stoljeća — od začetaka internacionalnog stila u školi Bauhaus do ranih postmodernih ostvarenja Venturija i Gravesa — ovaj glasoviti američki esejist i romanopisac pokazuje kako je društvena i intelektualna moda odredila arhitekturu tog razdoblja. Pored periodizacije ključnih djela moderne arhitekture, knjiga Od Bauhausa do našeg doma donosi portret vremena koji se čita poput romana. O knjizi je govorio urednik Željko Serdarević.

Sponzor dizajna i programiranja prvog hrvatskog flash portala dizajn.hr je Netipični d.o.o. Dizajn potpisuju Boris Barna i Vedran Gulin, obojica profesionalni članovi Hrvatskog dizajnerskog društva. Promocija je održana u Galeriji Nova, zahvaljujući ljubaznosti kustoskog kolektiva WHW.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook