U Rijeci počinje prvo izdanje festivala Republika

Objavljeno: 17.07.2013.

Usredotočenost na kreativne industrije, edukaciju, razmjenu znanja, networking, povezivanje srodnih inicijativa, ali i na oživljavanje industrijske baštine – sve su to stvari koje karakteriziraju prvo izdanje riječkog 'mega-festivala' Republika. Unatoč tome što se 18. srpnja održava tek prvi put, Republika nikako nije početnička priča, jer u sebi programski okuplja čak tri utjecajna međunarodna festivala – Share (Beograd i Bejrut), A MAZE (Berlin, Johannesburg) i PAUSE (Melbourne), uz još dva regionalna projekta – RockPaperStartups i Start Art Expo.

Istovremeno, Republika aktivira i lokalne baštinske resurse, slično kao što je to čini HDD-ov Dan D ili beogradski Mikser festival, a u ovom slučaju riječ je o vrijednom napuštenom industrijskom kompleksu Rikard Benčić koji će biti središnje mjesto i svakako činiti stimulativan ambijent za trodnevnu seriju predavanja, panela, radionica, projekcija, zabave i glazbe. Uz to, Republika će s dijelom programa nakratko prisvojiti i legendarni Titov brod Galeb, koji se i ranije koristio za različita kulturna događanja i izložbe, a ovog puta ugostit će programe Share Cyberpunk Academy.

Iz oko stotine predavača – stručnjaka, aktivista i umjetnika – nije lako izdvajati imena, jer čini se prirodnije istaknuti teme kojima se pojedini segmenti festivala bave. Primjerice, SHARE konferencija još jednom će se polemički osvrnuti na utjecaj digitalnih medija i digitalne komunikacije na svakodnevicu i svijet u kojem živimo, te načine na koje one direktno mijenjaju našu percepciju privatnosti, autorskih prava, nadzora i slobode govora. Share, kroz niz predavanja i diskusija propituje sve te teme i aktivno se zalaže za vrijednosti kao što su slobodna razmjena znanja, informacija i tehnologija, a u konferenciji će sudjelovati Christopher Poole (osnivač stranice 4chan i Canvas), Andrea Arzaba (blogerica, novinarka i osnivačica projekta Sunflower Post), Gregory Engels (međunarodni koordinator njemačke Piratske stranke), pionir internetske umjetnosti Vuk Ćosić, predstavnica Mozilla foundation i stručnjakinja za legislativu o autorskim pravima Michelle Thorne, te niz drugih aktivista, blogera, novinara i umjetnika. Osim Sharea, dio programa nosi i australski Pause fest, orijentiran na okupljanje najboljih autora u području digitalne i kreativne industrije te A MAZE, koji proučava, okuplja i predstavlja projekte na granici između videoigara i umjetnosti.

Osim njih, tu su i dvije već spomenute regionalne inicijative – festival likovnih umjetnosti usmjeren na diskurzivne i radioničke programe StartArtExpo, te RockPaperStartups, projekt popularnog internet magazina Netokracija koji promovira uspješne tehnološke tvrtke i individualce iz istočne i srednje Europe.

Festival se održava od 18. do 20. srpnja, a više o programu pročitajte ovdje: http://www.republika.io/hr

tekst: Marko Golub

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook