Ljetna škola dizajna interakcija 'UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu'

Objavljeno: 20.08.2013.

U organizaciji Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije i u sklopu UrbanIxD europskog projekta, u Splitu se od 24. kolovoza do 1. rujna 2013. godine održava međunarodna ljetna škola dizajna interakcija UrbanIxD – Dizajniranje interakcija u umreženom gradu.

Ova međunarodna škola sadržavat će niz interdisciplinarnih radionica, koje će se temeljiti na konceptu, tradiciji i iskustvu 'Interakcija' radionica iz područja dizajna interakcija koje se od 2004. godine održavaju na Umjetničkoj akademiji.

Sudionici i sudionice škole, njih četrdeset (40), odabrani su između više od 200 prijavljenih. Radi se o studentima (posebno master i doktorskih studija), istraživačima te praktikantima do pet godina radnog iskustva iz područja dizajna općenito, dizajna interakcija, arhitekture, urbanizma, novomedijske umjetnosti, ICT, računarstva, sociologije, psihologije, antropologije i ostalih povezanih disciplina, iz Europe i svijeta.

Radionice će voditi priznati međunarodni stučnjaci iz područja dizajna i arhitekture, uz pomoć lokanih asistenata. U sklopu ljetne škole nekolicina priznatih stručnjaka iz ovog područja održati će predavanja, te će i savjetodavni odbor UrbanIxD projekta održati mini simpozij. Na kraju škole, radovi osmišljeni te realizirani na radionicama biti će prezentirani građanima Splita u obliku javne prezentacije i izložbe. Planirano je da radovi nastali na ovoj ljetnoj školi budu temelj buduće putujuće UrbanIxD izložbe.

Navedimo samo neka od imena koja očekujemo u Splitu: Andrew Shoben, osnivač jednog od najaktivnijih britanskih umjetničkih kolektiva, Grayworld; Nicolas Nova, voditelj Lift konferencije koja se bavi digitalnom kulturom i inovacijama; Gianluca Zaffiro, savjetnik za strateško planiranje Telecom Italije; Duncan Wilson, voditelj Intelovog centra za istraživanje umreženih gradova; Martin Brynskov, voditelj Bijenala medijske arhitekture u Aarhusu, te Carlos J. Gomez de Llarena, medijski arhitekt i dobitnik nagrade na Ars Electronica festivalu u Linzu 2003. godine. Saznajte više o svim gostima na web stranicama ljetne škole.

Zadovoljstvo je što će Sveučilište i grad Split krajem kolovoza biti svjetski centar promišljanja razvoja tehnološki proširenih gradova budućnosti, a skoro stotinjak stručnjaka će boraviti u našem gradu. Posebno je poticajno što će se ljetna škola održavati u prostorijama Multimedijalnog kulturnog centra u Domu omladine, te svojim aktivnostima dodatno aktivirati ovaj značajni splitski resurs.

Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Hibridni grad zapravo je tehnološki proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa s našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva. Dizajn interakcija u urbanom okruženju se, u kontekstu ovakvog tehnološki proširenog okoliša, kroz kritičku dizajnersku praksu, fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih.

UrbanIxD je dvogodišnji europski projekt koordinacijskih aktivnosti (FP7) koji će tijekom svog trajanja formirati multidisciplinarnu istraživačku zajednicu, a djelovat će u kontekstu ovakvog tehnološki proširenog okoliša s posebnim fokusom na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih (kroz dizajn interakcija). Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedna je od četiri europske institucije koje sudjeluju u ovom projektu, uz Sveučilište Napier u Edinburghu, Sveučiliste u Aarhusu i Telecom Italia.

www.urbanixdsummerschool.eu

tekst je prenesen iz press materijala projekta.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook