Natječaj za izradu trodimenzionalne nagrade “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku”

Objavljeno: 01.07.2013.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska radiotelevizija (HRT) objavljuju Natječaj za izradu trodimenzionalne nagrade “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku”.Nagrada će se dodijeliti odabranim turističkim tvrtkama, udrugama i zaslužnim pojedincima u turizmu Hrvatske na završnici akcije “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2013.”, u sklopu godišnje turističke manifestacije “Dani hrvatskog turizma 2013.“, 24. i 25.10.2013. u Zadru.

U akciji se dodjeljuju nagrade za najuspješnije turističke destinacije, hotele, marine, kampove i plaže Hrvatske, kao i za pojedince i udruge koji pridonose očuvanju tradicije, razvoju i promociji hrvatskog turizma. Cilj je natječaja u suradnji s mladim hrvatskim dizajnerima dobiti inovativno i kreativno idejno rješenje imajući u vidu važnost i jedinstvenost ove turističke nagrade koja se dodjeljuje već 17. godinu za redom.

OPIS NAGRADE

Turistička nagrada ima nacionalni značaj i komunicira unutar struke iz turističkog sektora Hrvatske, također i prema van. Nagrada se svake godine dodjeljuje na završnoj svečanosti najveće, godišnje turističke manifestacije Hrvatske “Dani hrvatskog turizma” i medijski je široko popraćena, uz izravan TV prijenos na HRT-u. Dodijeljene nagrade vrlo su značajne i vrijedne poslovnim tvrtkama i pojedincima, kao priznanje za njihov kvalitetan cjelogodišnji rad, te se najčešće izlažu na vidiljivim mjestima u poslovnim prostorima (recepcije hotela, kampova, marina, info točke u destinacijama, turistički uredi i sl.).
Nagrade se dodjeljuju u ukupno 10 kategorija, to su:
1. Najuspješnije male turističke destinacije na Jadranu
2. Najuspješnije srednje turističke destinacije na Jadranu
3. Najuspješnije velike turističke destinacije na Jadranu
4. Najuspješnije turističke destinacije kontinentalne Hrvatske Turistički prvak Hrvatske (bira se između najuspješnijih turističkih destinacija)
5. Hotel godine
6. Marina godine
7. Kamp godine
8. Plaža godine
9. Posebne nagrade ustanovama, institucijama, udrugama (za inovacije, obrazovanje, ekologiju, online i sl.)
10. Posebne nagrade pojedincima

TEHNIČKA SPECIFIKACIJA NATJEČAJA
Trodimenzionalnu Nagradu “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2013.” treba riješiti kao samostojeći objekt maksimalne dimenzije 30 cm. Treba imati u vidu da je glavna nagrada (“Turistički prvak Hrvatske”) većih dimenzija (maksimalne dimenzije 40 cm), no prati koncept idejnog rješenja Nagrade “Turistički cvijet”.
- Nagrada mora biti laka za manipulaciju / rukovanje prilikom dodjele iste.
- Cijena izvedene/ izrađene Nagrade ne smije iznositi više od 2.000 kn/ kom (brutto)
- Nagrada i tehnologija izrade iste mora biti prilagođena proizvodnji u maloj seriji (godišnje 10 - 20 nagrada).  Na Nagradi se mora predvidjeti i mogućnost upisa naziva nagrade (poželjno je odrediti i prikazati tipografiju/ tipografsko rješenje naziva, poziciju na nagradi i tehnologiju izvedbe natpisa na istoj) :
1. Naziv akcije i godina dodjele Nagrade – “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2013.”
2. Kategorija u kojoj se dodjeljuje Nagrada – varira u broju znakova ovisno o dužini naziva kategorije, maksimalno do 60 znakova s razmacima (vidljivo iz Opisa nagrade).
3. Naziv tvrtke/ Ime i prezime pojedinca dobitnika Nagrade – varira u broju znakova ovisno o dužini naziva tvrtke/ pojedinca, maksimalno do 60 znakova s razmacima.
- Odabir Nagrade biti će izvršen u dva (2) kruga
1. U prvom će se krugu Ocjenjivački sud odlučiti za uži izbor natječajnih radova, te će s autorima provjeriti tehničke mogućnosti izrade Nagrade za ovu, ali i za iduće godine.
2. Za drugi će se krug obavezno predati prototip Nagrade u prirodnoj veličini u materijalu u kojem je predviđen u konačnoj izradi, nakon čega će Ocjenjivački sud odabrati i nagraditi najbolje radove.
- Prijedlog se predaje pod šifrom i sadrži:
- Ispunjenu Prijavnicu koja je dostupna na web stranici HGK, pod NAJAVE uz tekst o Natječaju.
- Prototip Nagrade u prirodnoj veličini (iznimno za 1. krug u elektronskom obliku ili model u prirodnoj veličini, ali ne nužno i s konačnim materijalima)
- Prezentacijsku mapu (A3 format) s tekstualnim opisom koncepta rada, te 3D vizualizacijom idejnog rješenja za 1. krug natječaja, tehnički opis i opis tehnologije izrade idejnog rješenja, tlocrt, nacrt, bokocrt i karakteristične presjeke.
- Sadržaj prezentacije predati u digitalnom obliku na CD-u zajedno s prezentacijskom
mapom (A3 format). Prezentacija treba sadržavati 3D vizualizaciju ukoliko natjecatelj ne predaje model. Po želji, može sadržavati i animaciju.
- Prezentacijska mapa i maketa predaju se anonimno u zatvorenoj omotnici (s istom šifrom) koja sadrži podatke o autoru ili autorima rješenja.

Natječaj je otvoren za građane RH koji su rođeni nakon 01.07.1978. godine. Svaki natjecatelj može prijaviti najviše 2 rješenja. U slučaju da natjecatelj šalje više od jednog natječajnog rada, svaki je rad potrebno pripremiti prema pravilima natječaja i poslati/ predati odvojeno.

Natječaj je otvoren od 01. srpnja 2013. do zaključno 01. kolovoza 2013. godine predajom rada u Centru za dizajn HGK do 16 sati ili slanjem rada putem Hrvatske pošte (vrijedi datum otisnut na omotnici).

Ocjenjivački će sud odabrati uži izbor natječajnih radova (tjedan dana za ocjenjivanje), te s njihovim autorima provjeriti tehničke mogućnosti izrade Nagrade. Za 2. krug odabira izabrani autori idejnih rješenja, konačan prijedlog Nagrade u prirodnoj veličini trebaju poslati/ predati do 06. rujna 2013. godine u Centru za dizajn HGK.

OCJENJIVAČKI SUD
Za ocjenu natječajnih radova te odabir nagrađenih rješenja zadužen je Ocjenjivački sud koji sačinjava:
1. Neven Kovačić, dizajner
2. Ada Kezić, dizajnerica
3. Ana Banić Göttlicher / Maša Vukmanović, dizajnerice
4. predstavnik HGK
5. predstavnik HRT

NAGRADE
Nakon završetka Natječaja Ocjenjivački će sud najboljim pristiglim radovima u skladu s uvjetima i kriterijima Natječaja dodijeliti sljedeće nagrade u brutto iznosu:
1. nagrada - 12.000 kn
2. nagrada - 7.000 kn
3. nagrada - 4.000 kn
U slučaju da pristigli natječajni radovi svojom kvalitetom ne zadovoljavaju vrijednosne kriterije Ocjenjivačkog suda, Ocjenjivački sud ima pravo donijeti odluku o dodjeli manje od tri nagrade ili ne dodjeliti nagrade.
Promocija nagrađenih radova i uručivanje novčanih nagrada bit će u Centru za dizajn HGK, Draškovićeva 45, Zagreb.

PRAVA
Dodjelom nagrada, prvonagrađeni rad smatra se otkupljenim, čime HGK i HRT stječu vlasništvo nad komercijalnim korištenjem autorskog djela, koje podrazumijeva pravo na njegovo neograničeno daljnje korištenje, prilagodbu pojedinih dijelova autorskog djela (upis imena, godina i sl.), te pravo na reproduciranje bez naknadnih materijalnih obveza prema autoru. Dodjela nagrade ne podrazumijeva automatsko izvođenje nagrađenog rada. Realizacija rada predmet je ugovora između autora rada i Raspisivača.

PREDAJA NATJEČAJNIH RADOVA I PITANJA
Hrvatska gospodarska komora
Centar za dizajn
Draškovićeva 45, 10 000 Zagreb
Više informacija i prijavnica za natječaj na www.hgk.hr
Za pitanja vezana za tehničku specifikaciju natječaja i pitanja iz područja turizma sudionici natječaja mogu se javiti postavljanjem pitanja do 15.07.2013. na e-mail: dizajn@hgk.hr i obavezno cc: maila na: turizam@hgk.hr. Odgovori na sva zaprimljena pitanja anonimno će se dostaviti svim sudionicima natječaja 17.07.2013.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook