ŠKVER! – Projekcija filma o lošinjskom umjetničkom projektu

Objavljeno: 27.06.2013.

U petak, 28. lipnja u 20 h, u Galeriji HDD-a održat će se projekcija dokumentarnog filma o ovogodišnjem, nedavno završenom ŠKVER-u! (9. – 15. 6.), jedinstvenom umjetničkom projektu i događanju koje se anualno odvija u prostorima brodogradilišta Malog Lošinja (i oko njega).

ŠKVER! je umjetnički projekt iz eksperimentalne i rubne umjetnosti koji se sastoji od radionice i popratnih događanja povezanih s brodogradilištem, njegovom sadašnjosti, povijesti i budućnosti. Lošinjska brodogradnja vodeća je industrijska grana na otoku, koja trenutno zapošljava više od 150 ljudi. Tijekom 160 godina postojanja brodogradilišta izgrađeno je i popravljeno na stotine brodova, nekada jedrenjaka, a danas suvremenih čeličnih brodova. Ta 'industrijska oaza' ima središnju ulogu u projektu, kao inspiracija, pozornica i plodno tlo za umjetničke akcije i reakcije.

Svake godine u projektu sudjeluje dvadesetak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, nekoliko gostujućih festivala i kolektiva s raznih polja umjetnosti rubnog karaktera i eksperimentalnog izraza, a pobliže je riječ o stripu, muralima, skulpturi, videu, glazbi, itd. Umjetnicima je zajedničko stalno preispitivanje medija, interdisciplinarnost i progresivnost u razmišljanju o vlastitom radu. Osim toga, spaja ih i želja za radom u improviziranim uvjetima, te predstavljanje publici izvan sustava standardnih galerijskih prostora i pompoznih izložbenih ceremonija. Naglasak je na stvaranju zbog stvaranja samog.

U ŠKVER-u! 2013. sudjelovali su ovi umjetnici i kolektivi: American Medium, Anna Ehrlemark, Bernharda Xilko, Boštjan Čadež , Bruno Borges, CZentrifuga kolektiv, DMTV Animation Festival, Dunja Janković, Elisabeth Pusack, Ema Ema Ema, Eva Aguila, Experimental Half-Hour , FIJUK Network, Igor Bezinović, Ilan Manouach, Izvanredni Bob, Johanna Marcade, Joža Bolonić, Konrad Geca, Krekhaus, Lenhart tapes, Lina Rica, Lisa Mangum, Marko Krojač, Matija Kralj, Mileta Mijatović, Miguel Carneiro, MSHR, Nuno Pinto, Oficina Arara, Pedro Nora, Radovan Popović, Ryan Jeffery, Ugruv Smek, Vazmoslav, Sretan Bor, Taryn Tomasello, Vana Gaćina i Yomadic.

FILM (30')
snimatelji: Izvanredni Bob, Igor Bezinović, Eva Aguila, Josip Bolonić
autor gif-ova: Marc Schneider (Marko Krojač)
fotografije: Domagoj Blažević, Marc Schneider i Nikola Sarnavka
montažeri: Izvanredni Bob, Eva Aguila
glazba: Izvanredni Bob, Lenhart tapes
plakat ŠKVER-a! 2013: Anna Ehrlemark
produkcija: Dunja Janković
magični sastojak: Brodogradilište Mali Lošinj

fotografije: Nikola Sarnavka,
tekst je prenesen iz press materijala događanja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook