NAGRADE I POSEBNA PRIZNANJA NA D-IZLOŽBI DANA D 2013

Objavljeno: 15.06.2013.

U subotu 15. 6. u sklopu Dana D 2013 dodijeljene su nagrade najboljim mladim dizajnerima koji su izlagali na središnjoj izložbi festivala

Najbolje izlagače na D-izložbi izabrao je međunarodni žiri koji je djelovao u sastavu Tulga Beyerle (Austrija – dizajnerica i kustosica), Jan Boelen (Belgija – kritičar i kustos suvremene umjetnosti i dizajna) i Giovanni Innella (Italija - dizajner). Žiri je dodijelio tri nagrade te četiri posebna priznanja.

Prva nagrada žirija: Flaster – Vedran Židanik & Elvis Mehmedović, Zagreb
Flaster je platforma za hiperlokalno izvještavanje koja omogućava građanima da, pomoću mobilne aplikacije, jednostavno identificiraju bolna mjesta u gradu ili ulici, predlože rješenje problema, te na svoj način gradu ‘zalijepe flaster’. U vrijeme kad se vijesti u trenu šire na globalnoj razini, Flaster nudi relevantnost iz lokalne perspektive. Primjerice, otvoreni šaht u ulici pješaku je važniji od poplave u Francuskoj. Što je više flastera na jednom mjestu, to je kritičniji problem i hitnije njegovo rješavanje. Informacije i prijedlozi s aplikacije generiraju se na Flasterovom internetskom portalu, a s obzirom na mogućnost komentiranja, Flaster postaje i platforma za javnu diskusiju. Posjetitelji će moći preuzeti aplikaciju, te odmah početi s ‘liječenjem’ grada.

Druga nagrada žirija: Irena Frantal & Martina Kontošić, Zagreb
Projekt u fokusu ima kretanje, knjigu i grad. Generički vodič kroz centar grada pretočili smo u koncept koji vodi kroz prostor knjige kao što raspored ulica vodi kroz gradski prostor. Kako nismo željeli narušavati kretanje gradom, tako nismo uključivali imena kafića, restorana, dućana ili spomenika. Ni street art nije neposredno atribuiran. Imena umjetnika skrivena su u jednom od kutaka knjige.

Treća nagrada žirija: Marina Mijatović, Zagreb
Ideja za projekt Urban Typography proizašla je iz proučavanja korištenja tipografije na manje konvencionalan način. Projekt će rezultirati nizom tipografija koje se mogu izvesti od materijala dostupnih svima, poput konca, papira, izolacijske trake itd. prema jednostavnim modulima. Takva tipografija ne bi ovisila o digitalnim sredstvima, a aplicirala bi se na urbane objekte sa svrhom informiranja.

Posebna priznanja:

Vedran Klemens, Zagreb

Lana Grahek, Zagreb

Radi/on/a? (Hana Ciliga + Iva Ćurković, Petra Blažinčić, Marita Bonačić i Morana Starčević), Zagreb

TMNT (Aleksandar Nušić, Marko Gamser, Miloš Opačić i Nemanja Obradović), Beograd

Obrazloženje žirija

Žiri je od svih radova na D-izložbi najviše bio impresioniram radovima u sferi grafičkog dizajna i ilustracije te su istaknuli kako je vidljiva snažna regionalna tradicija u ovom mediju izražavanja. Također su naglasili kako je glavnina radova snažno povezana s kulturološkim i ekonomskim uvjetima u kojim dizajneri žive i rade. Dva od tri nagrađena projekta direktno su povezana s kontekstom grada, a činjenica da se referiraju na Zagreb ne znači da ne bi mogli biti iskorišteni na bilo kojim lokacijama, dapače, mogli bi postati 'izvozni' proizvod i predložak za druge gradove. Žiri pohvaljuje činjenicu da ovi projekti funkcioniraju kao inicijatori participacije i interakcije s vlastitim gradom. Dizajneri kroz svoje radove razvijaju alate za istraživanje grada i participaciju u razvoju same ideje, radije nego da nude potpuno gotove produkte. Projekti koji su zaslužili nagrade i posebna priznanja otvaraju mogućnosti i stvaraju nadu da dizajn može učiniti znakovite učinke na grad, gradsku infrastrukturu i društvo. Ovi prijedlozi idu znatno dalje od tradicionalnog razumijevanja dizajna od kojeg se najčešće očekuje da razvija (nepotrebne) konzumerske proizvode.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook