Predavanje na temu razvoja dizajnerskog namještaja

Objavljeno: 05.06.2013.

U četvrtak, 13. lipnja 2013. s početkom u 16 sati na Arhitektonskom fakultetu, u sklopu ciklusa predavanja u organizaciji Hrvatske komore arhitekata održat će se predavanje na temu RAZVOJ DIZAJNERSKOG NAMJEŠTAJA OD POČETNE IDEJE DO NJEGOVE PRIMJENE U SUVREMENOM INTERIJERU.

Frandesco Binfare

Frandesco Binfare

Valerio Mazzei

Valerio Mazzei

Gosti predavači - svjetski poznati talijanski arhitekt, dizajner i umjetnik Francesco Binfare i Valerio Mazzei, vlasnik i spiritus movens tvrtke Edra – obradit će, kroz čitav niz primjera iz prakse, ključne faze razvoja dizajnerskog proizvoda od inspiracije, početnih ideja i razrade skica, interakcije arhitekta i dizajnera s razvojnim timom proizvođača u iznalaženju tehničkih rješenja za industrijalizaciju proizvoda do odabira materijala, razrade prototipa i usvajanja konačnih tehničkih rješenja. Drugi dio predavanja bit će posvećen temi primjene vrhunski dizajniranog proizvoda u suvremenom interijeru. Predavači će odgovoriti na pitanje kako vrhunski dizajnerski proizvod definira interijer, kroz primjere dva različita pristupa : pristup u kojemu dizajnerski proizvod služi samo kao akcent u autorskom interijeru i u funkciji je realizacije arhitektonskog koncepta uređenja interijera, te pristup u kojemu se oko vrhunski dizajniranog proizvoda i na osnovu njega gradi interijer.

Kroz predavanje predavači će navesti čitav niz primjera iz svoje bogate prakse, većinom temeljene na razvoju zahtjevnih proizvoda za tvrtku Edra. Edrini modeli svojim snažanim karakterom, izazovnim i drugačijim dizajnom i pomno biranim materijalima, u spoju sa savršenom udobnosti i inovativnim tehničkim rješenjima idealan su primjer izazova koji se postavljaju pred arhitekta, dizajnera i razvojni tim. Rezultat tog procesa su modeli koji nadilaze uobičajenu percepciju namještaja. Svaki EDRA komad je na svoj, jedinstven način malo umjetničko djelo, ručno rađen artefakt i savršeno sredstvo za realizaciju projektantovih ideja.

U pauzi predavanja, gosti će imati priliku isprobati neke od Edrinih modela i provjeriti inovativna rješenja Edrinih inženjera.

Dosljedna u svojoj različitosti, po završetku predavanja Edra će uzvanike počastiti netipičnim toskanskim vinom - rose vinom vinarije Castello d'Ama iz okolice Siene.

Predavanje će se održati u Velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Kačićeva 26

O predavačima:

Francesco Binfaré


Arhitekt, dizajner i umjetnik, Francesco Binfaré od 1967 do 1980 realizira ciklus radova koji kasnije postaju izvor njegovih istraživanja. U razvojnom centru Cassine koordinira arhitekte i dizajnere, implementirjući dizajnerska istraživanja i primjenjenu umjetnost, u stvaranju proizvoda koji će postati ikone talijanskog dizajna. Koordinira realizaciju projekata za izložbu New Domestic Landscape u Moma u New Yorku (1972.), istraživačka putovanja u Indiju, SAD, Japan (1970.1973.), promovira eksperimentalne inicijative poput “Braccio di ferro” za razvoj avangardnih modela, “Environmedia” za interaktivno multimedijsko projektiranje (1973). 1980. osniva “Centro Design e Comunicazione” u kojem radi za Cassinu, Marcatrè, De Padova, Venini (1980.-1992.).

Neki od njegovih najzanimljivijih ostvarenja su Ponte (“Most”) 1977., Le Corbusier, instalacija Il tempo dell’acqua o dei bagnanti dopo Marx (“Vrijeme vode ili kupači nakon Marxa) 1982., za Cassinu, Design: Autoritratto con padre e architetture (Design: autoportret s ocem i arhitekturom) za Triennale 1979., La mia mano destra (“Moja desna ruka”) 1996. u Galleria Milano.

Predavao je u milanskom Domus Academy, londonskom Royal College of Arts, milanskom Istituto Europeo di Design, te je držao radionice i konferencije diljem svijeta. 1992., u fazi intenzivnog dijaloga s francuskim filozofom i kritičarem Pierreom Restanyjem, stvara seriju slika nazvane Tracce emozionali domestiche (“Domaći emocionalni tragovi“) nakon čega se odaziva pozivu Massima Morozzija da dizajnira za Edru.

Sofa L’homme et la femme, HFST, predstavljena u Galleria Kastern Greve, za vrijeme sajma namještaja u Koelnu 1993, obilježila je početak uspješne suradnje s Edrom. Stimulativna i inventivna interakcija s Edrom iznjedrila fascinantnu seriju proizvoda kao što su Flap (2000.), On the rocks (2004.), Corbeille (2006.), Sherazade, Sofa (2008.), Brenno (2010.), Sfatto (2011.), Standard (2013.).

Valerio Mazzei


S formalnom obrazovanjem ekonomista stečenim na sveučilištu u Pisi, Valerio Mazzei 1987. vizionarski osniva tvrtku Edra vođen željom da stvara proizvode koji će zahvaljujući najvišoj kvaliteti izrade, projektnim i estetskim karakteristikama, te bezvremenskim dizajnom nadilaziti okvire vremena u kojemu su nastali i koji će se prenositi na buduće generacije.

Valerio Mazzei svoju je profesionalnu karijeru posvetio tome cilju okupivši tim arhitekata, dizajnera i umjetnika koji su prepoznali njegovu viziju. Zajedno s Massimom Morozzijem kao art direktorom sudjeluje u razvoju svih Edrinih proizvoda od traženja zanimljivih projekata dizajnera, transformacije inicijalne ideje u konkretan proizvod, iznalaženja inovativnih tehničkih rješenja koja čine Edrine modele toliko posebnima.
Valerio Mazzei ključna je osoba Edrinog razvojnog tima, inovator koji svakodnevno radi na iznalaženju nekonvencionalnih metoda proizvodnje i tehničkih rješenja koja pred razvojni tim postavljaju hrabri i izazovni Edrini projekti.

Svoja iskustva prenosi studentima predavajući kao gostujući predavač na sveučilištima u Firenzi, Rimu, Ferrari, te držeći predavanja diljem svijeta.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook