Prijavite se za sudjelovanje na radionicama na Danu D!

Objavljeno: 06.06.2013.

U sklopu ovogodišnjeg Dana D, koji se od 14. do 16. lipnja 2013. održava u TŽV Gredelj u Zagrebu, održat će se i nekoliko radionica. Zainteresirani sudionici mogu najaviti svoje sudjelovanje do 12. lipnja.

Andreja Kulunčić

Andreja Kulunčić

Jelena Bračun Filipović

Jelena Bračun Filipović

Barbara Predan

Barbara Predan

Petra Černe Oven

Petra Černe Oven

Mala škola arhitekture

Mala škola arhitekture

Damir Prizmić

Damir Prizmić

Prijave se primaju za sljedeće radionice:

Petak 14. lipnja - nedjelja 16. lipnja od 10.00 - 14.00 sati
Dizajn u društveno angažiranoj umjetnosti / Andreja Kulunčić


Razumijevanje dizajna kao strategije unutar društveno angažirane umjetničke prakse. Dužina trajanja radionice omogućava konceptualizaciju ideje ali ne i izradu vlastitih projekata sudionika.
Konceptualizacija ideja sudionika radionice kroz sljedeće točke:
tema rada (traženje neuralgičnih točki u svakodnevici grada)
izbor medija za realizaciju rada
izbor javnog prostora koji odgovara temi i mediju (npr. aproprijacija medijskog prostora – bilboard, dnevne novine i sl.)
publika: kome se rad obraća, na koji način, kako publici približiti rad.
osmišljavanje produkcije rada (suradnja unutar različitih disciplina)
razumijevanje metodologije za realizaciju projekta
dokumentiranje projekta shodno mediju i prostoru gdje je postavljen
prezentacija projekta (u galerijskom prostoru, tiskanim izdanjima i sl.)

Održavanje radionice: 3 x 4 sata
Maksimalni broj sudionika: 15

Andreja Kulunčić u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme. Uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces sukreiranja i samoorganizacije.
Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama: documenta11 (Kassel), Manifesta4 (Frankfurt/Main), 8.Istanbul Biennial (Istanbul), Liverpool Biennial04 (Liverpool), 3.Tirana biennial (Tirana), 10.Triennial-India (New Delhi).
Na skupnim izložbama u muzejima: Whitney Museum of American Art (New York), PS1 (New York), Walker Art Centre (Minneapolis), Palais de Tokyo (Pariz), Museum MUAC (Mexico City), Kumu Art Museum (Tallin), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Zacheta National Gallery of Art (Warshaw), Museum of Modern Art (Saint-Etienne), Ludwig Museum (Budapest).
www.andreja.org

Petak 14. lipnja od 15.00 - 17.00 sati
Što djeca trebaju znati o dizajnu? / OPA / Jelena Bračun Filipović


Radionica za profesionalne dizajnere i zainteresirane studente dizajna u kojemu ćemo kroz niz aktivnosti pokušati sastaviti listu ključnih pojmova i ishoda znanja za koje dizajneri smatraju da trebaju biti dio novog kurikuluma predmeta Vizualne kulture i dizajna (sada Likovna kultura). U uvodnom dijelu biti će kratki pregled sadašnjeg stanja. Kroz diskusije i radne grupe iskristalizirati će se grupe pojmova i područja koja kasnije mogu biti poticaj za izvedbu eksperimentalnih radionica u školama. Važno je da upravo dizajneri predlože koji bi pojmovi i ishodi trebali ući u novi kurikulum kako bi sadržaj predmeta bio što suvremeniji i relevantniji. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo je izradu predmetnih kurikuluma u 2014. godine i cilj udruge OPA je da ima spremna rješenja za poboljšanje sadržaja koja su proizašla iz suradnje s strukovnim udrugama i iz praktičnih iskustava.
Udruga za promicanje vizualne kulture OPA (Odgoj PAžnje) je osnovana prvenstveno na inicijativu učitelja likovne kulture, a iz potrebe svih profesionalaca koji se bave edukacijom za vizualne umjetnosti i vizualnu komunikaciju te onih na čije se profesionalno djelovanje odražavaju kompetencije s tog područja. www.opa.hr

Jelena Bračun Filipović
Profesorica likovne kulture, trenutno radi kao stručna urednica za likovnu kulturu u Školskoj knjizi. Do sada je uredila oko 90 udžbenika, priručnika i drugih školskih materijala za likovnu kulturu te dvije monografije. Autorica je nekoliko publikacija i mobilne aplikacije Cro Museums. Predavačica i voditeljica likovnih radionica i stručnih predavanja za MSU, AZOO i druge udruge. Bavi se eksperimentalnom animacijom, videom i dokumentarnim filmom.

Subota 15. lipnja - nedjelja 16. lipnja od 10.00 - 18.00 sati
Barbara Predan & Petra Černe Oven: What’s your problem?
/ Radionica informacijskog dizajna i dizajna usluga

Ova će radionica (s popratnim predavanjem) upoznati sudionike istodobno s teorijom i praksom dizajna usluga i informacija. Obje su discipline – usprkos ogromnom potencijalu – još uvijek nedovoljno vrednovane u širem društvenom kontekstu, pa čak i u određenim specijaliziranim dizajn krugovima. Tijekom proteklog desetljeća ta su se područja ubrzano razvijala, te se iznimni primjeri kvalitetne prakse mogu zaista lako pronaći gotovo svugdje.
Na ovoj će radionici ključnu ulogu igrati alati dizajna, praktične metode, kao i neizbježne pogreške u procesu. Proučavajući definirana područja (održivi gradski (javni) prijevoz i promet, te zdravstvena zaštita), pokrit ćemo četiri glavna koraka u procesu: ustanoviti probleme i polja rada – istražiti ih – riješiti prepoznate probleme – te koncipirati održavanje rješenja. Sudionici će naučiti kako definirati stvarne, a ne imaginarne probleme. Na temelju izrečenih definicija radit ćemo na prikupljanju informacija i pokušati kreirati rješenja koja djeluju. Tijekom procesa testirat ćemo prototipove i evaluirati sve situacije koje se dogode, te uz poboljšanja odlučiti o konačnim za rješenja problema, koja će omogućiti uštede, zadovoljstvo i efikasnost.
Vjerujemo kako, pružajući dizajnerima i ostalim kreativnim ljudima plan, alate i metodologiju, omogućavamo im, kada se suoče s potpuno drugačijim i izazovnim problemima, mogućnost njihovog rješavanja na vlastiti originalni način. Također, naučit će kako rješavati probleme suočeni s potpuno novim zahtjevima tržišta, koji su neizbježni uslijed stalno promjenjivog ekonomskog i društvenog konteksta. Štoviše, zato što će znati kako usputne greške okrenuti u svoju korist, kako se s njima nositi i, ako je potrebno, razviti nove alate, bit će sposobni pronaći rješenja za sve probleme koji se u procesu mogu pojaviti.
http://www.r-t-o.si/
http://www.pekinpah.com

Sudionici moraju ponijeti: Laptop i ručnik
Maksimalan broj sudionika: 4 grupe po 5-6 sudionika

Barbara Predan diplomirala je 1999. godine, a 2004. je magistrirala teoriju i razvoj dizajna na Odsjeku za dizajn pri Akademiji za lijepe umjetnosti i dizajn u Ljubljani. Doktorsku dizertaciju obranila je 2012. u Centru za znanstvena istraživanja pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti i Sveučilištu Nova Gorica. Objavljivala je znanstvene i popularne članke u publikacijama kao što su Design Issues, Design Principles and Practices, ČKZ, 2+3D, Oris (između ostalih). Koautor je knjiga Back to Design: An Anthological Survey of the Theory of Design in Slovenia (Litera i Pekinpah, 2007; na slovenskom) i Sustainable Alternatives in Design: It’s High Time We Start Losing Time (Muzej arhitekture i dizajna i Pekinpah, 2009); također, koautor je knjiga i izložbi Iskra: Non-Aligned Design 1946–1990 (Muzej arhitekture i dizajna i Pekinpah, 2009), te Niko Kralj: The Unknown Famous Designer (Muzej arhitekture i dizajna, 2011), a autorica je i izložbe Gorenje with Vision (2012). Od 2010. nadalje, s Petrom Černe Oven uređivala je Zbirku 42, seriju knjiga o dizajnu pod pokroviteljstvom udruge Pekinpah. Osim aktualne knjige, objavljena su još dva izdanja: Service and Information Design: Examples of Good Practice (2010) i The Utopian Seminar (2011). Oba izdanja popratile su istoimene izložbe. Od 2009. godine, kao gostujući predavač, podučavala je razvoj i teoriju dizajna na Odsjeku za industrijski i unikatni dizajn pri Akademiji za lijepe umjetnosti i dizajn u Ljubljani. Od samog početka, kao dio svoga kolegija osmislila je seminar o dizajnu usluga.

Otkad je diplomirala 1994. godine, Petra Černe Oven primila je brojne prestižne nagrade za svoj rad kao dizajnerice (Type Directors Club, New York; nagrada za najljepšu slovensku knjigu). Objavljivala je znanstvene i popularne članke u časopisima kao što su Eye, Typography Papers, Baseline, 2+3D, Emzin, Typomag, Hyphen, Oris, Ampak, i drugi. Godine 2004. obranila je doktorsku dizertaciju na Odsjeku za tipografiju i vizualnu komunikaciju pri Sveučilištu Read (UK), gdje je bila uključena u istraživački projekt The Optimism of Modernity. Bila je kustosica izložbe te urednica knjige Edward Wright: Readings, Writings (2007). Predstavnica je Slovenije u međunarodnoj tipografskoj organizaciji AtypI, te je članica osnivačica fondacije Brumen i članica udruge Pekinpah. Također, sudjeluje u radu organizacijskog odbora Festivala pisma, kao i profesionalnih vijeća Međunarodne konferencije o tipografiji i vizualnim komunikacijama na Cipru, te Međunarodne konferencije o informacijskom dizajnu u Brazilu. Godine 2009. osmislila je koncept Informacijskog dizajna 2009/2010, serije predavanja međunarodnih stručnjaka u Muzeju za arhitekturu i dizajn u Ljubljani, u organizaciji udruge Pekinpah. Zajedno s Barbarom Predan bila je koautorica izložbe i knjige Service and Information Design: Examples of Good Practice (2010). Također, uredila je monografiju Miljenko Licul (2011), popratnu publikaciju njegove velike retrospektive u Nacionalnoj galeriji Slovenije. Predaje kolegij razvoja i teorije dizajna na Odsjeku za vizualne komunikacije pri Akademiji za lijepu umjetnost i dizajn, te je jedna od organizatorica Akademijine serije predavanja ALUO Design Talks.

Nedjelja 16. lipnja od 11.00 - 13.00 sati
Prostor i ja / Mala škola arhitekture


Radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta.
Simulacija grada i javnih gradskih postora, park, kafići, trg, ulice, dućani

Metodologija:
1. upoznavanje s osnovnim elementima grada
2. Čitanje mape Gredelja
3. Izrada mape Grada Gredelja (participacija i demokracija)
4. Upisivanje značenja u prostore
5. Imenovanje prostora
6. Simuliranje grada

Broj djece: 10-20
Organizatori: DAZ, HKA, OPA, noThing, volonteri

Prijave za sve radionice primaju se na info@dan-d.info  do srijede 12. lipnja do ponoći.
U subjekt poruke upisati: 'Prijava_naziv radionica', a u tekst poruke osnovne podatke o sebi: ime i prezime / broj mobitela /zanimanje, a kod radionica za djecu navesti kontakte roditelja.

Petak 14. lipnja od 10.00 - 18.00 sati
Damir Prizmić / Solarni crtači – Hommage Tomislavu Lerotiću


Radionica će nas na zabavan i neposredan način upoznati s kinetičkim objektima Tomislava Lerotića. Kinetički objekti objedinjuju Tomislavovu naklonjenost tehnologiji, brigu za okoliš i društvo, ali i suptilnost i grafički senzibilitet, kojeg se u svom dizajnerskom radu često svjesno odricao.

Polaznici će izrađivati Solarne crtače – Lerotićev solarno-kinetički objekt koji se reagirajući ‘na sunce’ proizvoljno kreće i crta. Rad se može čitati kao svojevrsna grafička vizualizacija još uvijek nedovoljno iskorištene i doživljene, ‘čiste’ sunčeve energije.

Upoznati ćemo se i s radom I’MM_ Media laba, poticajnog okruženja unutar kojeg polaznici mogu nastaviti svoja istraživanja i igranja na granici umjetnosti, dizajna, tehnologije i znanosti.

Radionica ne zahtijeva predznanje i namijenjena je svim uzrastima, od srednje škole do penzije. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.

Damir Prizmić rođen je u Splitu. U Zagrebu je završio Studij dizajna, gdje trenutno i radi. Područje interesa i rada uključuje grafički dizajn, dizajn izložbi, instalacije, spekulativni dizajn i tehnologiju. Rado surađuje s drugim ljudima ispreplićući discipline i otkrivajući nova područja eksperimenta i igre. Član je HDD-a, HZSU-a i I’MM_a. www.prizmic.com


Uskoro više i o ostalim radionicama:
Kustoska radionica / Marko Golub, Ivana Mance / 14-16/6, 10.00-18.00
Znakovito / Miranda Herceg / Dizajnerska početnica / 16/6, 13.00-16.00
Ležaljka / Ada Kezić / Dizajnerska početnica / 16/6, 10.00-13.00
Gumi gumi / Petra Križan / Dizajnerska početnica / 16/6, 10.00-13.00

Dan D 2013
14-16/06 TŽV Gredelj, Zagreb
10-16/06 centar grada

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook