Mirko Ilić predaje na 'Edukacijskim jutrima' 7. Festivala židovskog filma u Zagrebu

Objavljeno: 08.05.2013.

Sedmu godinu zaredom kraj svibnja na zagrebačkim kino platnima rezerviran je za niz filmskih naslova i popratnog sadržaja koji promiču toleranciju, dijalog i suživot te educiraju publiku o židovskoj kulturi i holokaustu. Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma održat će se od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu, a po prvi puta dio filmskog programa od 07. do 09. lipnja bit će prikazan i u Rijeci.

znak 7. Festivala suvremenog židovskog filma, na temu tolerancije, autor: Mirko Ilić

znak 7. Festivala suvremenog židovskog filma, na temu tolerancije, autor: Mirko Ilić

Uz bogat filmski program koji broji čak 57 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, međunarodnu edukativnu filmsku radionicu International Talent Workshop te tematsku izložbu Antimasonski plakati, Festival se odlikuje i svojim programom Edukacijska jutra. Riječ je o izvaninstitucionalnom obrazovanju mladih o holokaustu i toleranciji koje Festival razvija od 2009. prepoznajući važnost posebne brige o mladima kao najznačajnijem segmentu u razvoju demokratskog društva.

Prvo Edukacijsko jutro održat će se 20. svibnja 2013. godine u kinu Europa, s početkom u 12 sati. Program će voditi Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač koji je u svojoj bogatoj karijeri bio kreativni direktor međunarodnog izdanja magazina Time te njujorškog časopisa Times Op-Ed. Danas ima svoj multidisciplinarni studio specijaliziran za grafički dizajn, predaje na School of Visual Arts, te iza sebe ima i nekoliko knjiga.

Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje Simboli mržnje tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola, te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina...) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Suvremenik i kolega gospodina Ilića, dizajner Boris Ljubičić naziva ovaj fenomen filozofijom hrvatske šutnje koja se prakticira na svjesnom, nesvjesnom i na nivou neznanja. Ovim predavanjem Mirko Ilić gostovao je u Zagrebu (na stručnom predavanju), Sarajevu i Beogradu. Kao uvod u predavanje, prikazat će se kratki njemački film Njegova borba redatelja Jakoba Zapfa koji prikazuje priču o prkosu, represiji i iskupljenju, o dva brata - ekstremna desničara te preispitivanju njihovih stavova
po susretu s preživjelim holokausta.

Drugo Edukacijsko jutro namijenjeno je učenicima osnovnih škola, a održat će se 23. svibnja u kinu Europa, s početkom u 12 sati. Program će započeti projekcijom dugometražnog igranog filma Nadarena djeca, nakon kojeg će dvostruki hrvatski oskarovac Branko Lustig održati predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca.

Za sve informacije te rezervaciju mjesta obratite se na mail Luka.rincic@jff-zagreb.hr ili brojeve telefona 01 4813 658 te 091 4813 667.
__________

Festival suvremenog židovskog filma, Zagreb
Junija Palmotića 34
HR-10000 Zagreb
tel / fax: 01 4813 658
www.jff-zagreb.hr

tekst je prenesen iz press materijala festivala.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook