Mali drveni predmeti

Objavljeno: 29.04.2013.

U suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Beogradu, organizacija Mikser raspisuje međunarodni natječaj za dizajn, pod nazivom Mali drveni predmeti.

Cilj natječaja jest kreirati zgodne drvene predmete koji mogu stati u dvije šake, pametna i duhovita dizajnerska rješenja za obične predmete, koji se svakodnevno koriste, vole, čuvaju i poklanjaju. Javni poziv je otvoren za pojedince i grupe autora, iz cijelog svijeta, bez obzira na godine i profesiju, od 24. travnja do 20. svibnja 2013. godine, a svaki sudionik može poslati više idejnih rješenja. U prvom krugu selekcije Mikser žiri će odabrati rješenja koja će biti izložena na Mikser Festivalu od 28. svibnja do 2. lipnja 2013. Predmeti koji na festivalu dobiju najviše glasova publike proizvodit će se pod etiketom Mikser Design, i naći u prodaji u Mikser House-u.

Poseban izazov za sudionike je da predmete koji se inače izrađuju od drugih materijala, osmisle u drvetu, dodajući im toplinu i taktilnu vrednost ovog materijala. Osim što bi nadahnuli svakodnevnu rutinu toplinom drveta, natječajni radovi bi trebali i unaprijediti tehničke karakteristike i funkcionalnost predmeta. Ukoliko namjena predmeta to zahtijeva, mogu se koristiti i drugi materijali osim drveta, ali tako da u konačnoj izradi ne čine više od 15 posto.

Važno je da predmeti imaju upotrebnu vrijednost, poput predmeta za domaćinstvo, uredskog materijala, igračaka, suvenira, različitih pomagala, itd., koji nude inovativna, a racionalna rješenja za svakodnevne potrebe. Kriteriji koje će Mikser žiri pri ocjenjivanju posebno uzeti u obzir su: inovativne karakteristike koje unapređuju kvalitetu suvremenog života, ergonomija, mogućnost ekološki održive i ekonomski racionalne proizvodnje; upotreba otpadnog drvenog materijala, emocionalna vrijednost, kulturni utjecaj.

Sekcija za kreativu Mikser House-a odabrat će radove koji će biti predstavljeni javnosti na nadolazećem Mikser Festivalu. Tokom šest festivalskih dana, Mikser žiri i publika festivala, zajedno će odabarati radove koji će biti proizvedeni pod etiketom Mikser Design, i moći će se kupiti u Mikser House-u.

Detaljne upute i elektronska prijava - www.competitions.mikser.rs/wooden-things. Rezultati natječaja bit će objavljeni na stranici Miksera 22. svibnja 2013.

Mikser je multidisciplinarna platforma koja potiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regije, i uspostavlja dijalog između suvremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse. Organizacija Mikser pokrenula je Mikser Festival, najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala Mikser House – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smješten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujući sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.

Kontakt osoba:
Ivana Ibraimov
062 8040 132
ivana@mikser.rs

tekst je prenesen iz press materijala natječaja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook