Dizajnerska početnica traži voditelje radionica!

Objavljeno: 16.04.2013.

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva svoje članove na sudjelovanje u projektu Dizajnerska početnica. Rok za prijavu je ponedjeljak 6. svibnja 2013.Dizajnerska početnica je edukacijski projekt koji je Hrvatsko dizajnersko društvo započelo još 2009. godine. Riječ je o seriji kreativnih edukativnih radionica namijenjenih djeci osnovnoškolskog uzrasta. Povod za organizaciju radionica bila je kronično nedostatna satnica unutar redovnog nastavnog sustava posvećena likovnoj kulturi i vizualnoj pismenosti općenito, a posebno, u okviru toga – dizajnu.

Cilj radionica je upoznati djecu s osnovama dizajna i njegovom utjecaju i važnosti za svakodnevni život kroz stvarnu realizaciju jednog dizajnerskog projekta, odnosno kreativnog procesa. Radionice potiču djecu na kreativno razmišljanje i umjetničko izražavanje, konceptualno promišljanje konkretnih zadataka, uvažavanje ograničenja i okolnosti te razvijanje vizualne pismenosti i sposobnosti opažanja neobičnog, nestandardnog i poetskog u svakodnevici.

Ove godine planiramo intenzivirati održavanje početnica te uključiti širi krug zainteresiranih članova u njihovu organizaciju i provedbu. Pozivamo sve članove Hrvatskog dizajnerskog društva u profesionalnoj kategoriji koji su zainteresirani za vođenje radionica da prijave svoje prijedloge koncepata radionica. Na osnovu odabranih prijedloga napravit će se raspored početnica za cijelu godinu s unaprijed određenim terminima.

Selektori će voditi računa da su u programu zastupljena različita područja dizajna i edukacijska područja bitna za razvoj djeteta (npr. kreativno mišljenje, timski rad, društveno korisne teme, ekologija, novi mediji i sl.). Prijedlog radionice treba biti tematski koncipiran u odnosu na: određeni materijal i njegove karakteristike, specifične dizajnerske tipove zadataka prilagođene dječjem uzrastu, ili teme društvenog i angažiranog karaktera.

Radionice će se održavati u HDD galeriji, subotom u periodu između 10-13 h (trajanje 2-3 sata). Broj sudionika na svakoj radionici je 12 - 15. U slučaju većeg broja prijava, koje će udovoljiti kriterije raspisa, postoji mogućnost održavanja dvije radionice u subotnjim terminima kao i organizacija "gostovanja“ u školama/vrtićima.

Prijedloge mogu podnijeti pojedinci, ali i timovi (do 2 osobe). Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja s više prijedloga. Svaki prijedlog se prijavljuje putem zasebne prijavnice.

Kriteriji za odabir
Pri selekciji, prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) prijedlozi u skladu s gore navedenim ciljevima.

Kako bi se mogao formirati program u kojem su zastupljena različita područja i program koji bi bio zanimljiv široj javnosti, selektori zadržavaju pravo direktnog poziva voditelja radionica te uključivanja dosadašnjih uspješnih radionica Dizajnerske početnice.

Sadržaj prijave
Prijedlozi se podnose putem prijavnice u prilogu.

Prijedlog treba sadržavati:
- naziv radionice (lako pamtljiv, prilagođen dječjem uzrastu, u skladu s temom predložene radionice)
- detaljan opis radionice koji će služiti za selekciju prijava (do jedne kartice teksta; 1800 znakova):
- sažeti opis radionice koji će služiti kao tekst za najavu radionice (do 500 znakova)
- ciljanu dobnu skupinu: 3 skupine (A - niži razredi osnovne škole, B - viši razredi osnovne škole, C - srednja škola)
- ciljeve radionice
- okviran troškovnik s popisom materijala potrebnog za radionicu (za 12 - 15 sudionika; npr. papir, karton, flomasteri, škare i sl.) i
- podatke o predlagatelju.

Uz Prijavnicu molimo priložiti i kratak CV iz kojeg je vidljivo polje djelovanja i reference vezane uz predloženu temu radionice. Ukoliko je potrebno prijavnici možete priložiti dodatne materijale koji daju potpuniji uvid u prijedlog.

Ispunjene prijavnice šalju se na adresu hdd@dizajn.hr.
Na raspolaganju smo vam oko svih pitanja, nejasnoća i eventualno potrebnih savjeta.

Selekcija radova
Pristigle prijedloge razmotrit će:
Izvorka Jurić (grafička dizajnerica, voditeljica projekta Dizajnerske početnice)
Nataša Mihaljčišin (modna dizajnerica, članica Upravnog odbora HDD-a, voditeljica jedne od Početnica)
Tihana Taraba (produkt dizajnerica, voditeljica jedne od Početnica)

Izabrane prijave bit će uvrštene i u prijedlog programa HDD-a za financiranje u 2014. godini od strane Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba

Izabrani voditelji radionica bit će honorirani po dogovoru i u skladu s mogućnostima.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook