[d] razgovor: NIEUW NDG - DID IT MYSELF

Objavljeno: 09.04.2013.

U četvrtak 11. 4. u 20 sati u HDD galeriji održat će se [d]razgovor povodom izložbe NIEUW NDG: DID IT MYSELF. Tema razgovora bit će dizajn u kontekstu uradi-sam kulture i prakse samizdata, a sudjeluju autor izložbe IVAN ANTUNOVIĆ, dizajner ŽELJKO SERDAREVIĆ, DJ i filmski kritičar ŽELJKO LUKETIĆ i voditelj galerije MARKO GOLUB

Više o izložbi:
NIEUW NDG: DID IT MYSELF svojevrsna je retrospektiva glazbenih i tiskanih samizdata uglavnom vezanih uz etiketu 0.5 i različite autore čiji je rad distribuiran pod njenim okriljem. Nieuw NDG je pseudonim iznimno agilnog dizajnera i glazbenika Ivana Antunovića, koji ga koristi isključivo za svoje aktivnosti u području grafičkog dizajna. Istovremeno, kao autor i izvođač elektronske muzike, isti se ovisno o polazištima i kontekstu služi i nizom drugih identiteta kao što su Umrijeti za strojem, 1/2 i Split Personalities. Naslov izložbe „Did It Myself“ sasvim jasno naznačava prirodu te vrste djelovanja, odnosno potpunu usredotočenost na uradi-sam metodologiju u praktički svim aspektima – od proizvodnje glazbe, preko oblikovanja specifičnih vizuala i različitih vrsta pakiranja za nosače zvuka, do njihove distribucije u manjim ili većim nakladama.

Iako ovo nije čista dizajnerska izložba, upravo dizajn u Antunovićevom slučaju ima temeljnu ulogu utoliko što se kroz njega ostvaruju, povezuju i diferenciraju različiti identiteti, različite 'persone' s kojima ovaj autor operira. Kroz dizajn nastaju ne samo njihovi vrlo živi imaginariji, nego i vizualni okvir unutar kojeg se žele prepoznati, pa i povezati i podijeliti s drugima. Naime, koliko god sva ova aktivnost djelovala samotnjačkom i solipsističkom, pod etiketom 0.5 okupio je i nekoliko drugih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva čijim je muzičkim ostvarenjima poželio dati vizualno upečatljivo "lice".

Vještim kombiniranjem tipografije i kolažiranih slika posuđenih iz popularne kulture, umjetnosti i advertisinga, te specijalnom pažnjom posvećenom pakiranju, Nieuw NDG daje novu vrijednost sadržajima do kojih mu je stalo, držeći kako je slušanje glazbe daleko opsežniji i simbolički snažniji ritual od pukog pritiska na tipku 'play'. Njegov interes za druge tu ne staje, jer istovremeno u vlastitoj nakladi izdaje i fanzin "Small Doses" u kojem objavljuje recenzije i intervjuira izvođače, umjetnike i dizajnere koji su mu zanimljivi. Iako je i dalje riječ o privatnoj manufakturi ne uvijek širokog dosega te nerijetko vrlo osobnom i autoreferentnom ikoničkom repertoaru, on je sav upregnut prema komunikaciji i prema polakom ali čeznutljivom stvaranju jedne vrste subkulturne zajednice i novih veza unutar nje.
Marko GolubIzložba ostaje otvorena do 16. 4. 2013.
Više o djelovanju 0.5 možete saznati putem linka - www.innumerals.bandcamp.com dok aktualno online izdanje fanzina "Small Doses" možete pročitati na adresi www.halfreleases.wordpress.com

HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
http://dizajn.hr
Voditelj galerije: Marko Golub

Sponzori tiska: Cerovski Print Boutique, Ars kopija

Rad galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook