DEAN SKIRA u Milanu izlaže svoj svjetlosni paviljon Hooked up

Objavljeno: 03.04.2013.

Novi ambijentalni rad poznatog hrvatskog dizajnera rasvjete uvršten je u postav međunarodne izložbe Hybrid Architecture (od 8. do 21. travnja)

Hooked up, instalacija, 16 x 4 x 4 m, 2013.

Hooked up, instalacija, 16 x 4 x 4 m, 2013.

Hooked up, instalacija, 16 x 4 x 4 m, 2013.

Hooked up, instalacija, 16 x 4 x 4 m, 2013.

Hooked up, instalacija, 16 x 4 x 4 m, 2013.

Hooked up, instalacija, 16 x 4 x 4 m, 2013.

Hooked up, tlocrt

Hooked up, tlocrt

Hooked up, nacrt

Hooked up, nacrt

Hooked up, nacrt

Hooked up, nacrt

Izložba se održava u sklopu Tjedna dizajna u Milanu (Salone Internazionale del Mobile), u sklopu čijeg će programa Dean Skira također održati konferenciju na temu Svjetlo kao građevni materijal, zajedno s projektantom spomen-obilježja Ground Zero u New Yorku, arhitektom Danielom Libeskindom.

Prenosimo sa službenih web stranica Deana Skire:

Izložba Hybrid Architecture

"Interpretacija teme izložbe Hybrid Architecture povjerena je nekolicini vrhunskih, svjetskih arhitekata i dizajnera čiji se radovi ističu po istraživanju i inovaciji. Daniel Libeskind, Steven Holl, Mario Cucinella i dr. predstavit će svoje radove u prostorima Sveučilišta u Milanu gdje će biti izložen i svjetlosni paviljon Hooked up Deana Skire. Serija događanja na temu suvremenog dizajna i arhitekture u organizaciji talijanskog časopisa Interni odvijat će se od 8. do 21. travnja u sklopu FuoriSalone 2013 te potporu vodećih kompanija na području rasvjete, tehnologija i održivog razvoja. “Sudjelovanje na izložbi u ovako prestižnom društvu za mene je velika čast i potvrda mom radu i dosadašnjem djelovanju na području dizajna i arhitekture.” komentirao je Skira svoj nastup od izuzetnog značaja za promociju hrvatskog dizajna i samog dizajnera koji je dugogodišnjim, predanim radom dostigao međunarodni nivo profesionalizma i predstavlja Hrvatsku, čak i doslovno, u najboljem svjetlu.

Paviljon Hooked up

Paviljon će biti smješten ispred Aule Magne Sveučilišta u Milanu, u kojoj se odvijaju sva predavanja i konferencije tijekom trajanja izložbe. Dugačak je 16 m, a obostrano ima otvore dimenzija 4 x 4 m, koji dozvoljavaju posjetiteljima nesmetan ulaz. Postupno snižavanje stropa i sužavanje stijenki paviljona do dimenzija 2,15 m posljedično stvara ugođaj intenzivnog uranjanja u svjetlost. Hooked up je nastao na temelju povezivanja materijalne i nematerijalne forme, spajanjem tih dvaju elemenata u hibridnu arhitekturu s intencijom stvaranja dinamičnog vizualnog iskustva. Paviljon je kreiran kao site specific koji suptilno interferira s postojećim prostorom, istražujući različite utjecaje kroz arhitektonski objekt i svjetlost. Ispreplitanje tradicionalnih građevnih materijala i recentnih rasvjetnih tehnologija unutar čvrste strukture geometrijskih, vertikalno i horizontalno, repetitivnih izreza omogućava nedodirljivoj formi da postane vezivno tkivo između paviljona i okolnog prostora. Meandrični objekt i njegov prostorni izričaj dozvoljava dnevnom svjetlu ulazak u paviljon, dok isti izrezi omogućavaju LED rasvjeti isijavanje iznutra prema vani stvarajući svjetlosne stupove duž cijelog prostora Aule Magne. Snažan svjetlosni doživljaj postignut je integriranjem rasvjete unutar objekta pomoću svjetiljki koje je Skira dizajnirao za iGuzzini. Proizvedene su kako bi stvorile željeni vizualni efekt promišljenog i suptilnog izmjenjivanja svjetlosti i sjena omogućavajući paviljonu da postane svojevrsni izvor svjetla. Paviljon se gradi u talijanskom gradu Recanatiju, a nakon Milana namjerava se izložiti i u drugim gradovima.

O autoru

Dean Skira (1962.), nagrađivani dizajner rasvjete s više od dvadeset godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za institucionalne, javne, ugostiteljske, komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte. Osnivač je i direktor tvrtki Lumenart d.o.o. i Skira d.o.o. za dizajniranje rasvjete, inženjering i distribuciju rasvjetnih tijela i inteligentnih sustava za upravljanjem u arhitekturi. 1986. odlazi studirati dizajn rasvjete i interijera na Fashion Institute of Technologies u New Yorku. 1990. osniva tvrtku za dizajniranje rasvjete i postaje članom prestižnog udruženja IES Illuminating Engineering Society Sjeverne Amerike u sklopu kojeg završava specijalizaciju na području urbane i komercijalne rasvjete u Philips Corp. u New Jerseyu. 1995. nastavlja svoj rad u Hrvatskoj sa stručnim timom dizajnera i inženjera gdje projektira mnoge značajne projekte rasvjete u arhitekturi, ostvarujući pritom zapažene rezultate i brojne međunarodne uspjehe te neprocjenjiva iskustva na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Hrvatskog društva za rasvjetu (HDR). Tijekom posljednjih godina čest je gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima gdje educira mlađe naraštaje o dizajnu rasvjete i njegovoj primjeni u poslovnoj praksi. Skirina uloga na međunarodnoj dizajnerskoj sceni je neupitna i potvrđena nizom stručnih nagrada i publikacija ( IES 2002, Lutron 2006, Dedalo Minosse 2007-2008, nominacija Mies Van der Rohe 2009, IES 2009, ARC 2012, LDA 2012, IALD 2012, iF product design 2013, itd.)"

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook