Poziv za sudjelovanje u radionicama - Međunarodni dan muzeja 2013.

Objavljeno: 27.03.2013.

Muzejski dokumentacijski centar u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom u 2013. godini organizira poseban program radionica i predavanja koje će prethoditi obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja. Prijave su otvorene do četvrtka 4. 4. 2013. do 16 sati.

Ova manifestacija obilježava se 18. svibnja širom svijeta u koordinaciji ICOM-a te je izravan povod za brojna događanja i u muzejima Hrvatske. Jedna od tradicija ove međunarodne manifestacije je i godišnji tematski plakat koji ima široku distribuciju, a mnogi od dosad realiziranih plakata izazvali su odjek i izvan okvira same manifestacije.

Ove godine Muzejski dokumentacijski centar pristupio je HDD-u s idejom proširenja aktivnosti vezanih za Međunarodni dan muzeja u smjeru razmjene znanja i iskustava između dizajnerske i kustoske struke, s dugoročnim ciljem da se takva razmjena i suradnja dodatno učvrsti, te da stvori nove vrijednosti i postavi dobru podlogu za buduće zajedničke projekte.

Namjera radionica, koje će se odvijati tijekom travnja 2013., je dovesti u izravnu i produktivnu komunikaciju zainteresirane predstavnike muzealaca, kustosa te profesionalnih dizajnera i studenata dizajna, i pokušati vidjeti na koje su načine i u kojim segmentima njihove specifične kompetencije komplementarne, odnosno što mogu naučiti jedni od drugih. Kako je povod ovom projektu sam Međunarodni dan muzeja, fokus prve serije radionica bit će na načinima kako komunikacijske strategije i sustavan pristup vizualnom identitetu manifestacije mogu doprinijeti njenoj vidljivosti i jasnijem komuniciranju njene univerzalne poruke. Osim samog procesa zajedničkog učenja i otvorene diskusije, opipljiv produkt radionica bit će vizualni identitet ovogodišnje manifestacije i tematski plakat koji će se 18. svibnja distribuirati u muzejima i kulturnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ovogodišnja tema, koju je zadao ICOM (The International Council of Museums) je Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena / Museums (memory + creativity) = social change, a sama tema interpretirat će se kroz predavanje i zajedničku raspravu. Program sadrži 2 tematske radionice, s ciljem osmišljavanja (1) nove komunikacijske strategije, (2) vizualnog identiteta Međunarodnog dana muzeja i primjene novog sustava u sredstvima od primarne komunikacijske važnosti za MDC, uz povezivanje struka i edukaciju svih polaznika. Sudionici radionica bit će predstavnici muzealaca, studenti i mladi profesionalni dizajneri, moderirani od strane voditelja radionica. Radionice će demonstrirati participatornu metodologiju, povezujući interdisciplinarne sudionike u suradničkom procesu usmjerenom na jasno definirani rezultat, a javno vidljivi rezultat projekta bit će nove serije tematskih plakata manifestacije te njihovo izložbeno predstavljanje.


POZIV NA PRIJAVE ZA RADIONICE

Sudjelujte u radionici "Komunikacijska strategija" ili radionici "Vizualni identitet i osmišljavanje tematskog plakata" za Dan muzeja 2013.
Prijave:
Prijave za radionice otvorene su do četvrtka, 4. 4. 2013. do 16 sati
Zainteresirani sudionici (studenti dizajna, profesionalni dizajneri do 35 godina starosti) trebaju poslati:
– kratku biografiju
– portfolio (izbor do 5 referentnih radova - slike i opis; .pdf dokument ne veći od 2,5 MB)

Prijave treba poslati putem e-maila na hdd@dizajn.hr, s nazivom poruke “MEĐUNARODNI DAN MUZEJA”, a u poruci naznačiti interes za sudjelovanje u radionici (1) komunikacijske strategije ili (2) vizualnog identiteta i plakata te priložiti svoj kontakt.


-------------------
PREDAVANJA 5. 4. 2013.

Predavanja će biti otvorena za javnost, a namijenjena su svim polaznicima radionica, muzealcima, studentima dizajna i mladim profesionalcima.

16:00 – 16:45 Dan muzeja 2013.
17:00 – 17:45 i 18:00 – 18:45 Komunikacijske strategije
19:00 – 19:45 i 20:00 – 20:45 Vizualni identitet i osmišljavanje tematskog plakata

-------------------
RADIONICE

6. 4. – 9. 4. 2013. Radionica 1, tema: komunikacijske strategije
9. 4. 2013. Prezentacija rezultata radionice 1

12. 4. – 16. 4. 2013. – Radionica 2, tema: vizualni identitet manifestacije i tematski plakat za Dan muzeja
16. 4. 2013. Prezentacija rezultata radionice 1

17. 4. – 20. 4. 2013. dorađivanje rješenja plakata i priprema za tisak. Finalizaciju plakata provodi uži tim sastavljen od dizajnera (profesionalci - sudionici radionice), uz svakodnevne konzultacije sa sudionicima iz muzejske struke i voditeljima projekta.

-------------------
RAZGOVOR

23. 4. 2013. zajednička rasprava o rezultatima suradnje, uspostavljanju kontinuiteta i najava radionica za 2014. godinu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook