Izložba „Solid Acts – Design from Croatia“ na Tjednu dizajna u Milanu

Objavljeno: 26.03.2013.

Centar za dizajn Hrvatske gospodarske komore u suradnji s autoricom izložbe Tatjanom Bartaković organizira izložbu „SOLID ACTS – Design from Croatia“ kojom će se selekcija hrvatskoga produkt dizajna predstaviti na Tjednu dizajna u Milanu. Izložba će se održati u Superstudiu Più – Temporary Museum for New Design 2013 (Zona Tortona) od 9. do 14. travnja ove godine, jednoj od najposjećenijih lokacija na čitavom milanskom Tjednu dizajna koji se odvija za vrijeme znamenitog Salone del Mobile

Centar za dizajn Hrvatske gospodarske komore je za izradu koncepta izložbe i selekciju radova angažirao Tatjanu Bartaković, dizajn menadžericu i dugogodišnju promotoricu hrvatskoga dizajna iz tvrtke Narativa d.o.o. Direktor Centra Luka Mjeda istaknuo je da su projekt podržali i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Izložba će predstaviti 30 dizajnera i 32 rada podijeljenih u 9 tematskih cjelina: Karakteri u masivnom drvetu (Elementary, Tactile, i Sensible), Svakodnevno, Posjet tradiciji, Aktivnost sjedenja i spavanja, Rođeni iz arhitekture, Vještina ručne izrade, Interakcija, Nove forme poznatog i Oblici rasvjete.

Milanski tjedan dizajna središnje je događanje svjetske industrije dizajna i arhitekture za čijeg trajanja se lansiraju novi proizvodi i gdje se može dobiti uvid u presjek globalnog tržišta na jednome mjestu. Rijeke arhitekata, dizajnera, trgovaca i medija slijevaju se sa svih strana svijeta u potrazi za novitetima i budućim poslovnim suradnjama. Hrvatska gospodarska komora omogućila je prezentaciju suvremenog hrvatskog produkt dizajna na toj atraktivnoj i izuzetno posjećenoj lokaciji Superstudia Più, okvir unutar kojeg će se na visokoj razini prezentirati domaća aktualna produkcija dizajna.

Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn, istaknuo je povod organizaciji ove izložbe: “U vremenu tranzicije hrvatskog gospodarstva iz centralno-planirane u tržišno-orijentiranu ekonomiju, dizajn se pojavio kao doista pogodan i ključan alat u stvaranju novih proizvoda za globalno gospodarstvo. Novi Studij dizajna iznjedrio je visokoeducirane dizajnere koji pokazuju da su tržišno orijentirani, slobodna duha, živahni, kvalitetni i, smatramo, dostojni odobravanja svjetske dizajnerske zajednice. Osim dizajniranja naručenih proizvoda, mnogi od njih rade na samoiniciranim projektima, a neki su postali i proizvođači svojih dizajniranih proizvoda. U godini u kojoj se Hrvatska pridružuje Europskoj uniji, naši će dizajneri pokazati da je EU naše prirodno okruženje.”

Koncept izložbe „SOLID ACTS – Design from Croatia“
Autorica izložbe Tatjana Bartaković, predstavila je koncept i kontekst izložbe „Solid Acts – Design from Croatia'': „Hrvatski produkt dizajn je danas znatnije utemeljen u proizvodnji nego prije samo 5 godina. Upravo za vrijeme krize dogodio se ključni proboj međunarodno relevantnih projekata koji su visokom razinom kvalitete postali svojevrsne ikone preporoda u hrvatskom dizajnu. Na makrorazini riječ je o tri scenarija ili platforme razvoja dizajna koje do tada nisu postojale u značajnoj mjeri. Jedna od njih su arhitektonski projekti koji su potaknuli stvaranje originalnog hrvatskog dizajna za svoj interijere, druga je industrija namještaja, a treće samostalna dizajnerska produkcija u limitiranim količinama. Međutim, njihov zajednički nazivnik svakako je visok postotak uključenosti ručne izrade u proizvodnji, a u većini slučajeva i minimalno potrebna tehnologija koju zamjenjuje dizajn. Izabrana 32 rada demonstrirat će u kojoj mjeri je moguće razviti suvremeni proizvod s minimalnom uključenošću tehnologije te poreći predrasudu da je za razvoj dizajna nužna visoka tehnologija. Radovi podijeljeni u 9 tematskih cjelina komuniciraju hrvatsku prirodnu i kulturološku baštinu – od tradicije proizvodnje namještaja od punog drveta, uporabu lokalnih resursa, inspiracije prirodnim i kulturološkim motivima u formi suvremenih predmeta, do arhitekture koja, osim svoje osnovne kvalitete, generira i nove proizvode. SOLID ACTS objedinjuje naznačene zajedničke temelje radova komunicirajući hrvatsku kulturu znanja i proizvodnje kroz novi hrvatski dizajn.“

Dizajneri koji sudjeluju na izložbi: Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Lidia Boševski, Roberta Bratović, Svjetlana Despot, Filip Gordon Frank, Grupa (Filip Despot, Tihana Taraba, Ivana Pavić), Tea Janković, Zoran Jedrejčić, Nikolina Jelić, Luka Jelušić, Iva Frank (arhitektica), Ksenija Jurinec, Ada Kezić, Krunoslav Kovač, Neven Kovačić, Sanja Kovačić, Maja Mesić, Maja & Mejra Mujičić, MVA arhitekti (Marin Mikelić, Tomislav Vreš), Numen/ForUse (Christoph Katzler, Sven Jonke, Nikola Radeljković), Ruđer Novak-Mikulić, Marija Ružić i Ana Tevšić.

Proizvođači radova koji sudjeluju na izložbi: Artisan, Brusionica Glavić, Data by Despot, Dekor-Zabok, Drvni klaster SZ Hrvatske, Grupa Products, Gumiimpex, Hrastico, Intera, Kvadra, Lumi-maks, Publika, Polymorph, Sto posto interijer, Trima.

Izložbeni postav
dizajnirao je Neven Kovačić (Redesign), a vizualnu komunikaciju studio Hamper (Ivana Vučić i Tom Jurica Kačunić).

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook