[d] razgovor: Dizajnerski i aktivistički arhiv Tomislava Lerotića

Objavljeno: 08.03.2013.

U utorak 12. 3. u 20 sati u HDD galeriji održat će se vodstvo i [d] razgovor povodom izložbe LEROTIC.DE – DIZAJNERSKI I AKTIVISTIČKI ARHIV TOMISLAVA LEROTIĆA

U sklopu [d] razgovora održat će se i kratko vodstvo kroz samu izložbu kojom će se publici pokušati približite neki od ovom prilikom predstavljenih projekata i inicijativa Tomislava Lerotića. U samom razgovoru sudjelovat će voditelj Katedre za inženjerstvo vode i okoliša zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, izvanredni profesor Slaven Dobrović, dizajner, publicist i docent na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu Dejan Kršić i voditelj HDD galerije Marko Golub. Tema razgovora su ekološke i društveno odgovorne prakse u kontekstu dizajna i znanosti te načini na koje se različita znanja i kompetencije mogu aktivirati u cilju poboljšanja okruženja u kojem živimo.

Više o izložbi:
Izložba Lerotic.de / Dizajnerski i aktivistički arhiv Tomislava Lerotića posvećena je umjetniku, dizajneru, ekološkom aktivistu i sveučilišnom profesoru Tomislavu Lerotiću, kojem je Hrvatsko dizajnersko društvo 2012. posthumno dodijelilo Nagradu za životno djelo za izniman doprinos na području dizajna. Izložba je usredotočena na tri područja djelovanja ovog autora koja se međusobno nerijetko i prepliću – od projekata, prijedloga i koncepata vezanih za očuvanje okoliša, primjereno zbrinjavanje otpada, označavanje proizvoda prilagođeno potrošačima, pravo na informaciju, obnovljive izvore energije, preko edukacijskog angažmana u području dizajna, do luminokinetičkih objekata koje je realizirao i izlagao od početka devedesetih godina. Veći njen dio baziran je na arhivskoj dokumentaciji kroz koju se nastoji dati uvide u procese i kontekst iza pojedinih projekata, a uključuje fotografije, plakate, službene dokumente, tekstove, video zapise, pregled nekoliko referentnih web sjedišta te intervjue s Lerotićevim bliskim suradnicima i kolegama.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook